4 spôsoby ako naučiť psa povel CÚVAJ

Tak ako každý jeden cvik sa dá naučiť rôznymi spôsobmi, tak aj pre cúvanie som vybrala tie najzákladnejšie. Vyberala som také, ktoré sa vyhýbajú fyzickej manipulácii. Poďme na to!

4 spôsoby ako naučiť psa povel CÚVAJ
3795
1
Reklama

Triky so psom

Cúvaj

 

Budeš potrebovať:
- pamlsky
- kliker (zvukový marker)
- priestor
- target ( ak sa rozhodneš pre targetový spôsob)

 

 

"TARGETOVÝ" spôsob

Target je nejaký predmet, ktorý má pes označiť nejakou časťou tela. Pre tentokrát budeme chcieť, aby nám pes target označil target zadnými labkami. Mojim osvedčeným targetom je kniha.

 

1. krok
Nauči psa, aby vyložil na target zadné labky. 

2. krok
Pes je zadnými labkami na targete a odmenku mu daj kúsok dopredu pred neho na zem, aby musel preniesť váhu na predné labky. Keď zje odmenu a pokúsi sa preniesť váhu opäť na zadné labky, tak klikne a odmeň.

3. krok
Dávaj odmenku čoraz ďalej na zem. Najprv aby pes zliezol dolu z targetu len jednou labkou a stupňuj to za každým úspešným pokusom až kým bude musieť spraviť niekoľko krokov, keď sa bude vracať naspäť na target.

4. krok
Odmeňuj už iba za spätné kroky smerom k targetu. Ak pes porozumel tomu, čo po ňom chceš, môžeš odstrániť target.

 

"NAVÁDZANIE"

Navádzanie inak "luring" je vo svojej podstate veľmi jednoduchý. Pes "slepo" nasleduje pamlsok v tvojej ruke. Stačí sa zamyslieť a využiť anatómiu psa vo svoj prospech. Keď mu dáš odmenku popod bradu a blízko k hrudi, tak si pes automaticky cúvne. Veď vyskúšaj si to sám na sebe ;).

 

"SPÄTNÉ NAVÁDZANIE"

Je navádzanie len naopak. Namiesto toho, aby pes nasledoval pamlsok, tak od neho odstupuje. 
Skús si schovať do pästi pamlsok a vyčkaj, kým pes prestane dobiedzať a kontaktovať tvoju ruku. Akonáhle sa od ruky vzdiali, tak mu rýchlo odmenku daj.

Keď pes vie, že si má od odmeny udržiavať určitý odstupy, tak stačí spraviť spätný pohyb proti psovi a on, aby udržal vzdialenosť-spraví spätný pohyb tiež.

 

 

"DODRŽIAVANIE POZÍCIE"

Tento spôsob učenia je doposiaľ najpoužívanejší. Ale skrýva sa v ňom veľa zlozvykov, pokiaľ tréner nie je dostatočne dôsledný. 
Je jedno, či je pes naučení dodržiavať pozíciu voči tebe, keď stojí čelom priamo na teba alebo vedľa tvojej nohy. Pokiaľ má pes pozíciu dobre utvrdenú, tak do akéhokoľvek smeru sa pohneš, pohne sa aj pes. Ale s tým, že pozíciu by mal dorovnať.

 

VIDEOTUTORIÁL

zdieľaj, komentuj a prihlás sa na odber

 

Tipy a triky

- klikni v momente, kedy pes pohne aspoň jednou zadnou labkou. Väčšina psov si neuvedomuje, že má aj zadné nohy. Preto môže byť pre niektorých akákoľvek aktivita so zadnou labkou veľmi namáhavá.

 

 

ako so psom, viktoria obetkova, pesbrunnosk, psie triky

 

 

Bruno ti odporúča:

 

Triky so psom . Ako naučiť psa výskok na nohy?

Váľanie sudov

5 spôsobov ako psíka naučiť trik „COP COP“

Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Viktória Obetková
Viktória Obetková
www.akosopsom.sk *Certifikovaný rozhodca Dogfrisbee 2. level *Inštruktor základnej poslušnosti pre mestských psov *Tréner zábavných psích športov *Odborný certifikovaný personál pre medzinárodné výstavy psov
Reklama
Mika
pred 3 rokmi
supeeer
Blog Fórum