Biely švajčiarsky ovčiak (Berger Blanc Suisse, White swiss shepherd dog, Švíčarský ovčák)

Pes plný energie a lásky k pánovi. Biely švajčiarsky pes pochádza z nemeckého ovčiaka, po ktorom zdedil pracovitosť, oddanosť a nikdy nekončiacu radosť zo života.

Biely švajčiarsky ovčiak (Berger Blanc Suisse, White swiss shepherd dog, Švíčarský ovčák)
10449
Reklama

Biely švajčiarsky ovčiak

(Berger Blanc Suisse, White swiss shepherd dog, Švíčarský ovčák)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: canisterapia, vodiaci pes, stráženie, pasenie

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: vhodný k deťom

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 66 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 347

Skupina 1 Strážne psy

Sekcia 1 Ovčiarske psy. Bez pracovnej skúšky.


 

História bieleho švajčiarskeho ovčiaka siaha do čias, kedy boli šľachtené nemecké ovčiaky. Páve z nich vzniklo toto plemeno. Hoci bola spočiatku biela farba v chove akceptovaná, veľmi obľúbená a dokonca vyhľadávaná, po druhej svetovej vojne ich chovatelia vyradili z chovov. Slávny Max von Stephanitz, tvorca nemeckého ovčiaka, proti bielej farbe nemal nič. Avšak taktiež nenamietal proti vyradeniu. On vyžadoval hlavne povahové a pracovné vlastnosti tohto plemena.

 

Nežiadúci

V medzivojnovom období chovatelia dávali bielej farbe za vinu zdravotné problémy, ktoré sa u tohto plemena vyskytli. A hoci sa povaha bieleho psa nelíšila od toho tmavého, biele psy boli počas vojny pre armádu nevyužiteľné. Ich sfarbenie ich totižto robilo na míle viditeľné. A tak začala byť biela farba nemeckého ovčiaka neakceptovaná. Narozdiel od Európy, bola biela farba v Amerike a Kanade veľmi populárna, späť do Európy ho doviezla švajčiarka Agáta Burchová.

plemeno-pes-biely-svajciarskyZdroj: pixabay

Toto plemeno sa vyskytuje v dvoch formách, v krátkosrstej a vo forme dlhej srsti. Práve vďaka nej bez problémov znášajú výkyvy počasia. K členom rodiny je tento pes veľmi priateľský a milý. Môžno práve preto sa stáva stále populárnejší. Vonkoncom nejde o nervózneho psa, práve naopak, vždy je ostražitý a pozorný voči okoliu. A hoci je to pes jedného pána, svoju rodinu nadovšetko miluje a rád sa zdržiava v jej prítomnosti.

 

Typická je pre neho neutíchajúca bdelosť

Švajčiarsky ovčiak neznáša nečinnosť, preto je určite potrebný tréning. Vôbec nevyžaduje tvrdú ruku, veľmi rád sa učí. Pri nesprávnom vedení (nedostatok zamestnania, dlhá doba samoty počas dňa, nedostatok pohybu), môže jeho správanie prejsť do silne deštrukčného stavu.

 

Hoci ani v súčasnosti nenašlo toto plemeno využitie v ozbrojených silách, je vďaka svojim povahovým vlastnostiam neoceniteľným pomocníkom napríklad ako asistenčný či canisterapeutický pes. Na Slovensku skúša svoju kariéru aj ako pastiersky pes. Ich postupné kríženie sa odrazilo na ich menej ostrej povahe. Nie sú tak razantné a dôrazné ako ich predkovia, nemecké ovčiaky. I napriek tomu však bez problémov skladajú skúšky služobných psov a sú dobrými strážcami – vynikajúcimi hlásičmi.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum