Papilon (Papillon, Continental toy spaniel)

Hravý, priateľský a skvelý strážca svojej rodiny. Presne takéto je plemeno papilon. Pre jeho aktívnu povahu sa s ním nikdy nebudeš nudiť.

Papilon (Papillon, Continental toy spaniel)
Zdroj foto: Pixabay
4947
Reklama

Papilon (Papillon, Continental toy spaniel)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: agility, poslušnosť, spoločník

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: vhodný k deťom

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 28 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 77

Skupina 9 Spoločenské a sprievodné psy

Sekcia 9 Kontinentálne trpasličie španiele. Bez pracovnej skúšky.


 

Už v 16. storočí sa plemeno papilon nachádza na portrétoch maľovaných známymi maliarmi ako Van Dyke či Rembrandt. Tak ako na obrazoch, aj v bežnom živote v tomto období bol papilon obľúbený pes sprevádzajúci dvorné dámy, milenky či spoločníčky. Títo španielski krásavci boli od začiatku svojej existencie obľúbení po celej Európe. Do ostatných štátov pricestovali spolu s obchodníkmi.

 

Pôvodné plemeno, z ktorého papilon vznikol mal padnuté uši. Prvý papilon so vzpriamenými ušami sa narodil v 17. storočí a svoje meno dostal pre svoju podobnosť s motýľom. Okrem uší, prebehla u tohto plemena ešte jedna zmena, tá sa týkala farby srsti. Z jednofarebných psov neskôr vznikli psy s bielym základom a hnedými či čiernymi fľakmi. Hoci je papilon známe plemeno, nestretneš ho bežne na ulici.

plemeno-pes-papillonZdroj: pixabay.com

Zvedavý, hrdý a sebavedomý

Papilon je hravé, priateľské no zároveň ostražité psíča. Nikdy by nemal vykazovať známky agresivity či plachosti. Malý psík so strednou až intenzívnou aktivitou je veľmi inteligentný. Majitelia ho opisujú skôr ako psa činu než domáceho maznáčika. Ak sa chystáš na psie športy ako agility či canicross, papilon je pre svoj energický spôsob života skvelou voľbou. Rovnako na jednotku zvláda aj skúšky poslušnosti.

 

Tak ako športy, berie svoju úlohu spoločníka rovnako vážne. S výchovou treba začať už v rannom období, pretože neskôr si môže osvojiť návyky, ktoré sa ti vďaka jeho tvrdohlavosti nebudú páčiť. Najšťastnejší je s ľuďmi, veľmi rád im rozdáva nespočetné množstvo bozkov. Ide o dlho žijúceho psa, ktorý vyžaduje neustálu blízkosť svojej rodiny. Preto ak tráviš dlhší čas v práci, pouvažuj o ďalšom papilonskom kamošovi.

 

Malý telom, veľký duchom

Toto plemeno je určite vhodné len na život vo vnútri. Veľkej záhrade sa samozrejme poteší, pretože sa tam môže do sýtosti vybehať. Rovnako tiež vyžaduje aktívne prechádzky. Hoci sa papilon môže na prvý pohľad zdať ako gaučový psík, skutočnosť je taká, že ak mu nevenuješ dostatok času, mohol by začať svoju energiu vybíjať na vašom spoločnom príbytku.

 

Ozdobou papilona je jeho krásna dlhá, jemná a hodvábna srsť bez podsady. Biela farba srsti je vždy dozdobená ďalšou farbou. Aby si srsť zachoval svoju jemnosť, je potrebné ju aspoň dvakrát do týždňa česať. Papilon nemá svoj charakteristický psí pach, preto ho nie je potrebné pravidelne kúpať. Malé plemená sú všeobecne náchylné na parodontítídu, preto je potrebné venovať pozornosť zubom už od šteňacieho veku.

 

Papilon miluje deti. Treba si však uvedomiť, že ide pomerne o krehké plemeno, preto nikdy nenechávaj dieťa samotné so psom. Môže sa ľahko stať, že vyskočí dieťaťu z rúk a pri dopade si zlomí labu. Vždy je potrebné učiť deti, ako majú so psom zaobchádzať, ako k nemu pristupovať a ako sa o neho starať. Papilon rovnako dobre vychádza aj s inými zvieratami, vrátane iných psov a mačiek, hlavne pokiaľ spolu vyrastali od jeho šteňacieho veku.

 

Papilony patria medzi psy citlivé na anestézu. Je dobré na to pamätať pri každom chirurgickom zákroku. U malých plemien je tiež známa patelárna luxácia, ktorá ma za následok krívanie, alebo abnormálnu chôdzu.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum