Airedalský teriér (Erdelteriér, Airedale terrier)

Spoločník na aktívny život, ale aj spoľahlivý ochranca rodiny. Erdelteriér je pes, pri ktorom si naozaj neoddýchneš. Má totižto rád, keď sa veci hýbu.

Airedalský teriér (Erdelteriér, Airedale terrier)
5722
1
Reklama

Airedalský teriér (Erdelteriér, Airedale terrier)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: poľovníctvo, spoločník, turistika

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 61 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 7

Skupina 3 Teriéry

Sekcia 1 Vysokonohé a stredne vysoké teriéry. Pracovná skúška voliteľná.


 

Erdelteriér je najväčší zo všetkých teriérov. Prvý pokus o vytvorenie tohto plemena (hoci v tú dobru o tom ešte nevedeli) bol v roku 1853. Prvé kríženie vyprodukovalo psa, ktorý mal záľuby teriéra a zároveň bol schopný plávať a nasledovať pachy zvierat. Tento kríženec bol prezývaný ako „Waterside“ alebo „Bingley Teriér“ a 12 rokov od prvého kríženia sa stal populárnym športovým teriérom.

 

V roku 1864 sa konala prvá výstava psov v údolí Aire, kde bolo toto plemeno posúdené ako „par excellence“. Toto hodnotenie mu prinieslo okamžitú slávu. V rovnaký čas sa rozhodli plemeno premenovať na Airedale teriéra. Toto meno však nebolo hneď prijaté a bežne používané, čo nejakú dobu vyvolávalo zmätok, hlavne na výstavách.

 

Pes pre všetko

Počas prvej svetovej vojny bol erdelteriér využívaný ako posol, hliadkový pes, nosič potravín a munície, zved, pes červeného kríža či strážny pes. Vojna mu priniesla ešte väčšiu slávu a nakoniec si toto plemeno obľúbili aj takí ľudia, ako napríklad Theodore Roosevelt, či Calvin Coolidge. V roku 1949 bol Erdelteriér na 20. mieste rebríčku popularity v Amerike, neskôr jeho sláva klesla, pretože bol v mnohých smeroch nahradený nemeckým ovčiakom.

plemeno-pes-airedale-terierZdroj: pixabay.com


Airedalský teriér je tvrdo pracujúci, nezávislý pes s veľkým úsilím, energiou a vytrvalosťou. Toto plemeno bolo pôvodne vyšľachtené na lov vydier. Vlastnosti, ktorými môže svojho neskúseného majiteľa prekvapiť je hrabanie, prenasledovanie a štekanie. Tieto vlastnosti sú však prirodzenou súčasťou jeho teriérskej povahy. Preto ak uvažuješ nad týmto plemenom, zváž, či si ochotný žiť s týmto potencionálne nechceným správaním. Ak sa pre neho predsa len rozhodneš, získaš aktívneho a zábavného partnera na život.

 

Strážca a ochranár na život a na smrť

Airedale je živé plemeno a potrebuje mnoho aktivít, aby sa uspokojila jeho túžba po práci. Preto nie je dobré, aby počas dňa trávil veľa času sám, môže u neho prísť k deštrukčnému správaniu. Zároveň je tento pes veľmi dobrým strážnikom a túto činnosť vykonáva s veľkou ochotou. Ako neuplatiteľný obranár neváha pre svoju rodinu kedykoľvek nasadiť aj svoj život. Jeho hlboký hlas mu dodáva patričný rešpekt. Svoju rodinu ale miluje a je vynikajúcim rodinným opatrovníkom.
 

Práca? Akákoľvek!

Z jeho povahy vyžaruje energia a vytrvalosť. S týmito vlastnosťami sa už priam narodil. Potrebuje pravidelný pohyb, cvičenie, tréning, akúkoľvek činnosť, len aby bol čo najviac v pohybe. On miluje loviť, hrať sa, plávať či len tak sa prechádzať. Preto je skvelý spoločník na turistiku či dlhé prechádzky.

 

V dnešnej dobe ho ľudia chovajú predovšetkým ako rodinného miláčika. Hlavne pre jeho lojálnu povahu, neútočnosť a toleranciu k detským hrátkam. Ako pracovný pes nájde využitie v akejkoľvek oblasti. Agility, obedience, záchranársky pes, asistenčný či lovecký pes – toto všetko s prehľadom zvláda.

 

Ak je od šteniatka správne socializovaný, so psami v domácnosti nemá problém. Problém však môže nastať pri strete s cudzím psom, ktorého berie ako potencionálnu hrozbu. A keďže erdelteriér je lovec, je dobré si jeho povahu pripomenúť pri ďalších malých domácich zvieratách, ktoré môže považovať za korisť.

 

Srsť má dve vrstvy: vrchná vrstva je hustá a drôtovitá, podsada je naopak krátka a jemná. Štandard povoľuje iba jednu farebnú kombináciu, a to svetlo hnedý podklad s čiernym sedlom. Ak sa srsť pravidelne vyčesáva, nedochádza k sezónnemu pĺznutiu. Trímovanie je na tebe. Nie je potrebné ho vykonávať, ak však necháš srsť profesionálom upraviť, bude úhľadnejšia. Netrímovaný kožuch je hrubý, kučeravý a nejednoliaty.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Stella
pred 6 rokmi
Erdel je doslova šašo pes, ale miluje trening. Každá maličkosť,ktorá je v okoli nová, hneď zaregistruje. Ma vynikajúcu pamäť :)
Blog Fórum