Psie záprahy. Adrenalínový život mašera a jeho záprahových psov

Kto z nás nepozná film „Osem statočných“? Dojímavý príbeh o záprahových psoch, našťastie končiaci happyendom. Prečítaj si aký je život športového mašera a jeho psov.

Psie záprahy. Adrenalínový život mašera a jeho záprahových psov
Zdroj foto: Pixabay/Nina
4862
Reklama

Adrenalínový život mašera a jeho záprahových psov

 

Psie záprahy sú zimný šport, ktorý je najpopulárnejší v arktických oblastiach Spojených štátov, Kanady, Ruska, Grónska ale aj niektorých severných krajinách Európy. Ide o súťaženie medzi tímami, ktoré sú tvorené psami a ich mašerom. Tím, ktorý príde do cieľa ako prvý, sa považuje za víťaza.

 

Ako demonštračný šport sa záprahy psov objavili na viacerých zimných olympiádach, ale nikdy nezískali status oficiálneho olympijského športu.

 

Od 7 po viac ako 1600 km

Okrem iných kritérií, jednotlivé preteky sú rozdelené podľa toho, akú vzdialenosť mašeri so svojimi psami ubehnú. Najkratšie trate začínajú na 7 km, stredne dlhé sú v rozmedzí od 160 do 480 km a tie najdlhšie môžu presahovať až 1770 km. Najznámejší a zároveň najdlhší pretek sveta sa nazýva Iditarod. Pretek, ktorý je tiež prezývaný ako „Last Great Race on Earth“, vedie od najhoršieho a zároveň najkrajšieho miesta na svete. Trasa prechádza cez divoké hory, zamrznuté rieky, husté lesy až po pusté tundry.


zaprah-pes-zima-sport-saneZdroj: pixabay.com

 

Okrem vzdialenosti, sú závody rozdelené aj podľa počtu maximálne povolených psov v záprahu. Najbežnejšie kategórie zahŕňajú štyroch, šiestich, ôsmych a desiatich psov a potom sú tzv. neobmedzené alebo tiež otvorené preteky. Tím 6 až 8 psov dokáže bežať až 30km za hodinu. Psy sa počas pretekov nemôžu striedať, to znamená, že do záprahu nesmú pribudnúť žiadne psy, ktoré neštartovali. Unavený, alebo zranený pes sa musí prepraviť do cieľa na sánkach.

 

 

3, 2, 1, pozor štart!

Veľmi zaujímavým štartom je hromadný štart, kedy začínajú všetky tímy súčasne. Takéto štarty sú obľúbené v Európe a v mnohých častiach Kanady. V niektorých pretekoch sa stretne na štarte aj 30 tímov naraz, čo znamená približne 300 psov. Iným spôsobom ako vyraziť na trať je časovaný štart, tímy vyrážajú na trať postupne, pričom ich hlavný súper na trati je čas, nie ďalší tím.


Dryland Dog Sled Racing je variant, pri ktorom chýba sneh. A tiež sane. Tie sú nahradené 3 alebo 4 kolesovým vozíkom s brzdou a volantom. Ďalšie varianty môžu zahŕňať skúter, bicykel (bikejoring), alebo sa ide pešo (canicross). Inou variantou sú preteky, v ktorých je určená presná hmotnosť na jedného psa. Tento typ pretekov má len 1 až 5 psov v záprahu.

 

Mašer, sánky a psy ako celok. Čo ich spája?

Pretekárske sánky sú flexibilné a ľahké s váhou od 9 do 13,5 kg. Hlavná línia lana sa prezýva gangline, na ňu sú pripojené tugline vždy v pároch a na druhom konci sú pripnuté o postroj psov. Každý pes má svoj priestor v podobe 2,5 metra dĺžky hlavného lana. Niekedy využívajú mašeri aj letecký kábel alebo reťaz, to preto, aby sa psy nevyhrýzli zo záprahu. Mašer využíva počas jazdy nožnú brzdu na spomalenie záprahu a tiež kovový hák na dočasné udržanie saní v stacionárnej polohe.

zaprah-pes-les-sport-zimaZdroj: pixabay.com

 

Pásové postroje boli pôvodne vyrobené z koženého alebo bavlneného popruhu, moderné postroje sú veľmi ľahké, zvyčajne vyrobené z plochého nylónového popruhu, širokého asi 2,5 cm. V oblasti krku sú polstrované, aby psa počas dlhých tratí nijak netlačili a neobmedzovali. Psy ako ochranu labiek môžu nosiť psie topánočky. Chránia ich pred oderom alebo porezaním.

 

Čistokrvné krížence

Medzi najčastejšie čistokrvné plemená sa do záprahu využívajú sibírky husky, aljašský malamut, samojed alebo eskymácke psy. Jednou zaujímavosťou je, že veľa mašerov využíva tzv. zmiešané plemeno – aljašský husky. Nejde o oficiálne uznané plemeno, ale pre svoje silné, odolné končatiny, teplý kožuch, ktorý vydrží extrémne počasie a chuť ťahať je veľmi dobrou voľbou na tento šport. Aljašský husky sa dobre trénuje a je predovšetkým chovaný na výkon (nie na vzhľad).

 

Tréning

Niektorí mašeri trénujú svoje psy aj počas teplých mesiacov v roku, teda mimo sezóny, s kolesovými vozíkmi. Najintenzívnejší tréning však prebieha počas septembra a októbra. Záprahový pes prechádza kombinovaným tréningom, a to vedením mašera a prácou so skúsenými ťažnými psami.

 

Nie je pes ako pes

Ako prvé stoja v záprahu psy, ktoré buď rozumejú povelom mašera, alebo majú inštinktívnu schopnosť vyhľadávať chodníky v snehu vo voľnej krajine. Toto sú vodcovia. Za nimi sa nachádzajú zálohové psy, ktoré pomáhajú vodcom plniť mašerove príkazy. Priamo pred sánkami sú psy väčších rozmerov, ktoré ťahajú sane. Všetky ostatné psy sa nazývajú tímové psy, tie poskytujú silu a vytrvalosť na ťahanie.

 

 

Zdroj: https://en.wikipedia.org https://www.britannica.com

 

Bruno odporúča

Dodrž týchto 7 zásad a turistika s tvojím psom nebude nikdy krajšia

Trochu športovej exotiky - Dog surfing pre dobrých psích plavcov

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

Dogtrekking – turistika so psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum