Bavorský farbiar (Bavarian mountain scenthound, Bavorský barvář)

Poľovník dušou aj telom. Taký je bavorský farbiar. Oddaný svojmu pánovi aj svojej práci.

Bavorský farbiar (Bavarian mountain scenthound, Bavorský barvář)
Zdroj foto: Ve Shandor
7758
Reklama

Bavorský farbiar

(Bavarian mountain scenthound, Bavorský barvář)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: poľovníctvo, spoločník

Umiestnenie psa: dom s pozemkom

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 52 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 217

Skupina 6 duriče a farbiare

Sekcia 2 farbiare, so skúškou


 

Bavorský farbiar je plemeno psa, ktoré vzniklo v Nemecku počas 19.storočia. Vznikol krížením dvoch poľovných plemien, hanoverským farbiarom a červeným horským duričom. Prečo práve toto kríženie? V zalesnených, ťažko prístupných revíroch sa pri poľovačke na zver vyžadovali ostré, vytrvalé psy. Na začiatku sa využíval na tieto účely hanoverský farbiar, no časom sa ukázalo, že je do tohto terénu príliš ťažký. Práve kríženie s červeným horským duričom zabezpečilo vznik nového ľahšieho plemena vhodného do horského terénu. Postupne vytlačilo ostatné plemená až sa nakoniec bavorský farbiar stal klasickým spoločníkom horárov a lesníkov.

 

Prečo je farbiar farbiarom?

Na začiatku príbehu stojí durič s citlivým nosom a s hlasitým a istým postojom na stope. Z najspoľahlivejších duričov, ktoré s absolútnou presnosťou nasledovali postrelenú zver, vyšľachtili stopárske psy a farbiare. Stopársky pes pracuje na studenej stope, zatiaľ čo farbiar nasleduje krv (farbu) zraneného zvieraťa. Prečo sa ich špecializácia na krv tak ujala medzi poľovníkmi? Ide o spôsob lovu, ktorý sa vyskytoval ešte v stredoveku. V tú dobu boli zbrane nepresné, zvieratá pri love často iba zranené. A vtedy nastúpili na dokončenie lovu práve psy, ktoré nasledovali krv zvieraťa – v dnešnej dobe, farbiare.

 

Bavorský farbiar je v Nemecku ešte stále preslávený skôr ako pracovný pes. Avšak jeho atraktívny vzhľad, pokojná povaha a láska k ľuďom, ho stále viac posúva na rebríčku popularity medzi domácimi miláčikmi. So svojou rodinou vytvára silné väzby a k členom rodiny sa správa veľmi oddane. Pri odlúčení trpia úzkosťou, pri vítaní sa vás nebudú vedieť dolízať na tvári a ich chvost bude po vašom príchode ešte dlho kmitať zo strany na stranu. Ako strážca je však mizerný, cudzích ľudí sa skôr stráni.

 

Bavorský farbiar je krásny pes, ktorý nadovšetko miluje svojho majiteľa a prácu s ním.

 

Je veľmi aktívny, sedavý spôsob života mu veľa nehovorí. Je zvyknutý na prácu, potrebujú plniť úlohy, fyzické aj duševné. Je húževnatý a dobrý pri riešení problémov, ale môže mať sklon k tvrdohlavosti a pozor, trpia selektívnou hluchotou! (ale ktorý pes nie?) Na prechádzkach potrebujú voľne behať, rovnako aj doma vyžadujú veľký oplotený dvor. V ideálnom prípade, by mal byť bavorský farbiar denne niekoľko hodín v pohybe. Pozor však na jeho poľovné inštinkty!

 

bavorský farbiar, plemená psov, pes brunoFoto: Ve Shandor Photography

 

Čo iné zvieratá i deti v jeho prítomnosti?

Socializácia – to je to čo budeš od jeho šteňacieho veku potrebovať, ak chceš, aby tvoj pes vychádzal s inými psami. Iba tak ho naučíš akceptovať prítomnosť iných psov, ale aj mačiek a iných zvierat. Ak chceš vlastniť aj iného psa, ideálne bude, ak tak spravíš, kým bude bavorský farbiar ešte mladý, najľahšie si zvykne. Pri mačkách a iných domácich miláčikoch je potrebná trpezlivosť. Toto plemeno v sebe nesie pud poľovníctva, preto sa niet čo čudovať, ak bude chcieť svojho nového kamoša trochu prehnať po byte.

 

Farbiar od začiatku vzťahu so svojou rodinou vytvára pevnú väzbu. Preto aj k deťom bude láskyplný a milujúci. Pritom na veku dieťaťa nezáleží. Pozor si treba dať pri návštevách, keďže je toto plemeno k cudzím osobám zdržanlivé, interakciu s novými deťmi treba mať stále pod kontrolou.

 

Priemerná dĺžka života je u tohto plemena 10 až 14 rokov. Jeho krásna, lesklá srsť sa sfarbuje do červena, podobnej farby, akú ma jeleň. Odtieň farby sa však môže líšiť a pohybovať sa od čiernej, cez hnedú až červenú, alebo ich kombináciu.

 

bavorský farbiar, plemená psov, pes brunoFoto: Ve Shandor Photography

Bavorský farbiar je všeobecne zdravé plemeno, ale rovnako ako iné psy, sú náchylnejší na určité zdravotné problémy. Anatómia ucha ho predurčuje k ušným infekciám. Vďaka tomu v akom teréne sa pri práci pohybujú, dochádza u nich častejšie k úrazom. Tiež môže byť zasiahnuté muskuloskeletálnymi problémami, ako je dysplázia bedrového kĺbu, alebo mať problémy s očami v podobe progresívnej retinálnej atrofie a entropie.

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!


 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum