Sibírsky husky (Siberian husky)

Chlpatý macko s úžasne rodinnou povahou. Avšak netreba zabúdať na fyzické potreby tohto psa – pohyb, pohyb a ešte raz pohyb.

Sibírsky husky (Siberian husky)
Zdroj foto: Pexels
13484
Reklama

Sibírsky husky (Siberian husky)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: záprahy, canicross, bikejoring, dogtrekking

Umiestnenie psa: interiér aj exteriér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: dobrý, ale potrebná socializácia

Výška: do 60 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 270

Skupina 5 Špice a primitívne plemená

Sekcia 1 Severské saňové psy. Bez pracovnej skúšky.


 

Ako napovedá názov, toto plemeno plné energie pochádza zo Sibíri. Nomádsky kmeň Čukčovia putovali krajinou, aby menili a zväčšovali svoje poľovné teritória. A práve sibírsky husky je pes, ktorý im pri transporte pomáhal. Hneď od začiatku svojho bytia, sibírsky husky plnil funkciu saňového psa. Čukčovia si svoje psy vážili a na saniach sa smeli voziť iba deti, starí, alebo chorí. Deti s nimi v noci aj spali.

 

To, že toto plemeno dokáže ubehnúť veľké vzdialenosti za pomerne krátky čas, vďačí práve kmeňu Čukčov. Pri ich výchove sa nezameriavali na ich silu, ale vytrvalosť a rýchlosť. Život s ľuďmi ich naučil tolerancii, voči ľuďom aj psom. Psy boli súčasťou kmeňa, a čím viac ich kmeň mal, tým bolo aj jeho postavenie vyššie. Zaujímavosťou je, že o výchovu šteniat sa starali ženy v kmeni, tie vyberali aj ďalšie psy vhodné do záprahu. Počas leta Čukčovia psov vypúšťali do voľnej prírody a potravu si lovili psy samé.

 

Demolácia sem, demolácia tam

Sibírsky husky je svorkový pes, preto potrebuje pána, ktorý je jasným vodcom. Do jeho výcviku treba ísť už s touto vedomosťou a netreba sa nechať prekvapiť, ak sa bude pokúšať testovať limity tvojej trpezlivosti. Dôležité je nevzdať výcvik a držať sa jasných pravidiel. Sibírsky husky potrebuje rešpektovať svojho pána. Neustálym potvrďovaním základných pravidiel a dôslednosťou príkazov pes pochopí svoju pozíciu. Fyzické tresty nie je v žiadnom prípade potrebné udeľovať.

sibirsky-husky-plemeno-sanovy-pesZdroj: pixabay.com

Nebudeme si klamať, toto vysokoenergické plemeno má deštruktívne sklony. Je pritom jedno, či hovoríme o interiéri alebo exteriéry. Ak sa nudia, činnosť si nájdu. Výkopové práce na záhrade im idú na jednotku, kopú radi a kopú veľa. V tomto prípade sa treba držať pravidla, že lepšie je naučiť psa kopať na jednom mieste na záhrade, ako sa ho pokúšať túto činnosť odnaučiť.

 

Dobrá správa pre teba – sibírsky husky nešteká. Zlá správa pre susedov – sibírsky husky vyje.

 

Zlodejov privítajú s otvorenou náručou, preto ak hľadáš strážcu svojho majetku, porozmýšľaj nad iným plemenom. Husky miluje všetkých, svojho pána, jeho ženu, deti a áno, dokonca aj svokru a to bez rozdielu.

 

Zrátané, podčiarknuté – sibírsky husky musí pracovať, aby zostal šťastný

Husky je náročný na pohyb. Ak chceš, aby tvoj dom zostal pokope, mal by si sa svojmu psovi naozaj venovať. Sú ideálnymi partnermi na dlhé prechádzky, turistiku, dogtrekking, canicross, bikejoring či skijoring. Je to ideálny záprahový pes, z toho vyplýva, čím viac pohybu, tým viac radosti zo života. Dôležité je, že huskyho nikdy nepúšťaj z vodítka. Radi behajú a lovia a využijú na to akúkoľvek príležitosť, ktorá im bude poskytnutá.

 

Ak máš so svojím psom ambície v trénovaní poslušnosti, nezabúdaj na jeho inteligenciu. Toto plemeno veľmi dobre rozoznáva, kedy je na tréningu a kedy doma. Takže ak poslúcha na hodine výcviku, to ešte neznamená, že bude poslúchať aj doma. Odporúčame výcvik oddychovania v klietke. Ochrániš tak svoj majetok, ale aj svoje šteňa pred možným úrazom. Nikdy psa neposielaj do klietky (prepravky) za trest, využívaj ju ako bezpečné útočisko a miesto na regeneráciu síl po aktivite.

 

Starostlivosť o srsť

V prvom kroku sa uisti, že tvoj vysávač je v špičkovej kondícií, budeš ho totižto potrebovať. Často. Jeho srsť tvorí hustá podsada a stredne dlhá, vrchná srsť. Sfarbenie srsti je v štandarde povolené v tomto rozpätí: akýkoľvek odtieň od čiernej až po čisto bielu. Sibírsky husky pĺzne dvakrát do roka, ale rovnako aj mimo tieto obdobia. Pravidelné vyčesávanie, minimálne raz do týždňa v priebehu roka a každodenne počas zimnej sezóny, môže toto pĺznutie obmedziť na minimum. Ak im po prechádzke dopraješ dostatok času, svoju srsť očistia samé. Na podobnom princípe ako mačky. Husky zvyčajne nesmrdí „psou arómou“ a preto ani nevyžadujú pravidelné kúpanie.

 

So všetkými rodinnými členmi si husky rozumie. Aj s deťmi. Dôležité je však dohliadať na ich spoločnú hru, aby neprišlo k zraneniu z nedorozumenia. Predsa len toto plemeno neváži pár kíl. Pri kŕmení treba byť obozretný, husky si svoju potravu stráži, považuje ju za ulovenú korisť. Rovnako je nekonfliktný aj k iným psom, a hoci má túto vlasnosť husky geneticky zakódovanú, netreba podceniť socializáciu. Problém môže nastať s menšími domácimi miláčikmi, ktoré eventuálne pokladá za loveckú príležitosť.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum