Parson russell teriér (Parson russell terrier)

Parson russell teriér je pes plný energie a chuti do života. Ani chvíľu nezaháľa a rozhodne si s ním neužiješ poobedný šlofík. Loptička, lov a hrabanie sú jeho strednými menami.

Parson russell teriér (Parson russell terrier)
Zdroj foto: Katarína Šimunová
4566
Reklama

Parson russell teriér (Parson russell terrier)

parson russel teriérFoto: Katarína Šimunová

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: agility, obedience, turistika

Umiestnenie psa: dom s veľkým dvorom

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: dobrý, ale potrebná socializácia

Výška: do 36 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 339

Skupina 3 Teriéry

Sekcia 1 Veľké a stredné teriéry. S pracovnou skúškou.


 

Toto plemeno vzniklo na začiatku 19. storočia zo psov pochádzajúcich z Devonshire v Anglicku. Mladý pán, menom John Russell stretol na svojich cestách mliekara so svojou nezvyčajnou, ale za to rozkošnou sučkou teriéra. Okamžite sa do nej zamiloval a odkúpil ju. Dal jej meno Trump. Práve ona stojí za vznikom jack a parson russell teriéra.

 

Po tom, ako Russell absolvoval Oxford, vyšľachtil zo svojej sučky teriéra s nohami dostatočne dlhými na to, aby držal krok s jeho ďalšími poľovnými psami, s hrudníkom dostatočne úzkym na to, aby sa zmestil do líščej nory a zo silou takou, aby líšku udržal v zuboch, no zároveň ju nezabil. Nové teriéry sa chovali nielen pre ich vzhľad, ale aj pre ich temperament. Po smrti pána Russella sa jeho psy a ich potomkovia stali nesmierne obľúbenými, boli krížené s jazvečíkmi, corgim s inými malými teriérmi. To spôsobilo značné rozdiely vo veľkosti, tvare a farbe.

 

Na začiatku 80. rokov sa priaznivci russell teriérov rozdelili na dve skupiny: tí, ktorí chceli stanoviť štandard pre teriéra a tí, ktorí uprednostňovali temperament a jeho pracovné schopnosti bez prísneho zohľadnenia fyzického vzhľadu. Prvá skupina vytvorila parson russell teriéra, druhá jack russell teriéra. Parson je postavený na dlhých nohách, jeho príbuzný Jack má nohy krátke a telo o niečo dlhšie.

 

Veľký pes v malom balení

Parson russell teriér je živá kopa energie. Môže behať celý deň, celú noc a opätovne si bude vyžadovať pozornosť. Je veľmi inteligentný a problémy rieši s nadpozemskou rýchlosťou. Jeho temperament a nebojácnosť ho častokrát dostáva do problémov.

 

Jeho rozmery sú príťažlivé pre obyvateľov bytov. Avšak pozor, toto plemeno nie je zrovna vhodné ako domáci miláčik. Potrebuje veľa priestoru na svoju neutíchajúcu energiu, uzavretie v malom priestore takmer vždy vedie k deštruktívnemu správaniu. Kontrolu nad ním treba mať aj na dvore, okamžite štartuje po mačkách, zajacoch, bicykloch či autách. Plot v tomto prípade treba ťahať nielen vysoko smerom hore, ale aj hlboko smerom dolu do zeme. Parsoni radi kopú a nie iba v kvetináčoch, ale aj pod plotom pri hľadaní nových dobrodružstiev.


Medzi jeho denné aktivity by mali patriť dlhé prechádzky plus voľný pohyb na dvore. Miluje naháňanie loptičky. Bude ju naháňať dovtedy, kým budeš ochotný ju hádzať a keď už nebudeš vládať, parson bude i tak vyžadovať neustále pokračovanie v tejto hre. Parson rád trénuje, čokoľvek a kedykoľvek. Nové vedomosti nasáva s okamžitou platnosťou. Avšak pozor, ako každý iný teriér, aj parson je tvrdohlavý, a ak sa mu nepáči ako s ním niekto zaobchádza, dá mu to patrične na známosť. Akonáhle s ním zvládneš základnú poslušnosť, prejdi na tú pokročilú – obedience, agility a iné športy. Dokáže zahviezdiť v každom smere.
 

parson russel teriér, agility, šport so psomFoto: Katarína Šimunová

Keď sa teriér nezaprie

Parson vykazuje typické teriérske povahové črty. Nadmerné štekanie, nedôvera k cudzincom, agresivita k iným psom, majetníctvo či žiarlivosť – toto všetko u neho môcť nájsť. Avšak každodenný tréning a správna socializácia ho môže spraviť vyrovnaným a priateľským psom. Ešte je dobré podotknúť, že na prechádzke by sa nikdy nemal pohybovať navoľno bez vodítka. On totižto rád loví, a to akékoľvek objekty v pohybe bez rozdielu na veľkosť a druh.


Dva druhy srsti

Toto plemeno sa vyskytuje v dvoch základných variantách osrstenia. Či hladká alebo drsná srsť, pre výstavných rozhodcov to nie je podstatné. Tieto dve varianty sa medzi sebou môžu krížiť, preto je povolená akákoľvek varianta. Farba srsti je biela s možnými fľakmi na hlave alebo v oblasti chvostu. Štandard povoľuje malé množstvo fľakov aj na tele.
 

paroson russel teriérFoto: Katarína Šimunová

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum