Holandský ovčiak (Dutch Shepherd, Holandský ovčák)

Hoci sa charakter tohto psa formoval na farmách medzi zvieratami, dnes je pokladaný za skvelého rodinného spoločníka.

Holandský ovčiak (Dutch Shepherd, Holandský ovčák)
Zdroj foto: Viera Teplická
10578
Reklama

Holandský ovčiak

(Dutch Shepherd, Holandský ovčák​)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: pasenie, spoločník, agility, strážny či asistenčný pes

Umiestnenie psa: dom s dvorom

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 62 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 223

Skupina 1 Ovčiarske a pastierske psy

Sekcia 1 Ovčiarske psy. Bez pracovnej skúšky.


 

plemeno-pes-holandsky-ovciakFoto: Michaela Markusková

Ako už názov napovedá, jeho korene siahajú do vidieckych oblastí Holandska. Práve tu bol vo svojej podstate využívaný ako všestranný pastiersky pes, ktorý okrem pasenia ovládal mnohé iné práce na farme. Rovnako ako ovce, strážil obydlia pred neželanými hosťami ale aj pred dravou zverou. Človek v tú dobu potreboval pri svojich stádach nenáročného psa, ktorý bude pracovať za každých podmienok. Holandský ovčiak spĺňal všetky požiadavky.

 

Hoci si holandský ovčiak staval svoju kariéru na farme, dnes je pokladaný za skvelého rodinného spoločníka.

 

Holandský ovčiak sa choval ruka v ruke s nemeckým a belgickým ovčiakom. Koncom 19. storočia sa mu podarilo úspešne odlíšiť od týchto dvoch plemien. Úplne prvým znakom, ktorý ho odlišoval od ostatných dvoch plemien, bola farba srsti. V súčasnej dobe je oveľa vzácnejším plemenom, ako v období pred druhou svetovou vojnou. Rozvoj moderných poľnohospodárskych techník spôsobil, že už nie je žiadaný na pasenie a iné vedľajšie práce na hospodárstve. Počas druhej svetovej vojny sa jeho chov zastavil a mnoho psov zomrelo v boji za nemecké vojská. A hoci je dnes pomerne zriedkavým plemenom, využíva sa na v najrôznejších pracovných odvetviach a psích športoch.

plemeno-pes-holandsky-ovciakFoto: Michaela Markusková

3 rôzne variácie, 3 rôzne povahové črty

  • Tvrdohlavý a razantný, taká je hrubosrstá varieta tohto plemena. Tvrdá povaha a odolnosť voči nepriaznivým klimatickým podmienkam ho stále predurčuje na prácu so stádami.

  • V športovej kynológií a v ozbrojených zložkách prevláda najrozšírenejšia, krátkosrstá variácia. Povahovo aj exteriérovo je najmenej náročná na údržbu.

  • Najvzácnejšia varieta je dlhosrstá, ktorá takmer úplne vymizla. Dlhosrstí holanďania sú vyhľadávaní prevažne ako spoločníci a rodinné psy.

 

Prvé dve variácie sa vyskytujú v žíhanej forme a to s odtieňmi do zlata alebo strieborna. Príliš veľa čiernej alebo bielej farby je v štandarde nežiadúce a považuje sa za chybu. Dlhosrstá variácia môže byť sfarbená do sivomodra, korenie a soľ, alebo žíhaná do strieborna a zlata.

 

Všade som, všetko viem

Holandský ovčiak je známy svojou inteligenciou a schopnosťou vynikať vo všetkom čo robí. Agility, strážny pes, pátrací a záchranársky pes, polícia, sprievodný pes či rodinný spoločník, toto všetko sú jeho hlavné pracovné náplne. Holanďan je dychtivý po práci, rád sa učí a nové informácie nasáva ako špongia.

plemeno-pes-holandsky-ovciakFoto: Viera Teplická

Vyžaduje skúseného majiteľa, ktorý vie nastaviť hranice. Skorá socializácia je veľmi dôležitá. Využiješ ju aj v oblasti stráženia svojej rodiny, pes potrebuje vedieť kedy má strážiť a štekať a kedy sa z návštevy tešiť. Je to skvelý rodinný spoločník, dokonca aj v prítomnosti detí a ďalších domácich miláčikov. Každodenný tréning ich tela ale aj hlavy im pomôže usmerniť neustály tok energie, a tiež ich ochráni pred potrebou utekať či pred deštrukčnými sklonmi.

 

Spoľahlivý, ostražitý, inteligentný a intuitívny. Holandský ovčiak je verný svojej rodine. Je láskyplný, večne šťastný a poslušný – skvelá kombinácia povahových čŕt u tohto psa. Aby bol ale naozaj šťastný, potrebuje dostatok fyzickej a duševnej stimulácie. Je to nezávislé plemeno, na jednej strane vie pracovať samostatne, ale na druhej si vie v nesprávny čas vydobýjať svoj názor na vec. Skrátka ak chceš držať krok s týmto plemeno, ži aktívny život.

plemeno-pes-holandsky-ovciakFoto: Eva Štemberová

Holandský ovčiak sa našťastie nemôže pochváliť žiadnymi vážnymi dedičnými ochoreniami. Niektoré zdroje hovoria síce o dysplázií bedrového kĺbu, ale riziko je pomerne malé. Holandský ovčiak sa dožije priemerne 13 rokov.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum