Nórsky vtačí pes (Norwegian lundehund, Norský lundehund)

6 prstov na každej labke, funkčné pazúry a kĺby ohybné tak, že si hlavu dokáže položiť na vlastnú chrbticu. Čo všetko ešte tento vzácny a zázračný pes zvládne?

Nórsky vtačí pes (Norwegian lundehund, Norský lundehund)
Zdroj foto: AKC
4962
Reklama

Nórsky vtačí pes

(Norwegian lundehund, Norský lundehund)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

 

Využitie psa: agility, turistika, beh

Umiestnenie psa: dom s pozemkom

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 38 cm

 

Údaje FCI

Štandard č. 265

Skupina 5 Špice a primitívne plemená

Sekcia 2 Severské poľovné psy. Bez pracovnej skúšky


 

Toto neobvykle agilné plemeno bolo nórskymi poľnohospodármi využívané na lov vtákov. Podľa spisov je známy už od roku 1500 a keďže bolo jeho hlavnou úlohou loviť alky žijúce na útesoch, jeho telo muselo byť nesmierne ohybné. Na to, aby sa prepchal aj tými najužšími medzerami v strmých skalných útesoch, bol obdarený nezvyčajnou anatómiou.

 

Okolo druhej svetovej vojny toto plemeno takmer vyhynulo. Teraz, keď alky patria medzi ohrozené druhy vtákov, tieto psy prišli o svoj pôvodný zámer chovu. I napriek tomu, že je v súčasnosti považované toto plemeno za vzácne, stále existujú chovatelia, ktorí ho držia pri živote.

laba-primitivne-plemeno-norwegian-lundehundZdroj: skk.se

Nórsky lundehund je nádherné plemeno, ktoré by isto vyhovovalo svojou energiou viacerým z nás. Čím via detí a ďalších psov v domácnosti, tým pre neho lepšie. Patrí medzi najvzácnejšie plemená, má úžasnú osobnosť a šikovnú „tak akurát“ veľkosť. Určite čítaj ďalej a dozveď sa o tomto plemene viac.

 

6 prstov, 2 funkčné pazúry a labky na všetky strany

Nórsky vtačí pes je naozaj unikát. Pre svoje akrobatické kúsky, ktoré predvádza na skalách, aby svojmu majiteľovi priniesol mäso, vajcia či perie aliek, dokáže telo poohýbať do neuveriteľných uhlov. So šiestimi prstami na každej nohe vrátane dvoch funkčných pazúrov a mimoriadnej pohyblivosti v kĺboch, môže šplhať takmer po každom teréne. A je mu pritom jedno či ide o útesy, alebo nábytok v obývačke. Ak chceš ochrániť svoj príbytok, využi pozitívny tréning na zvládnutie odloženia v prepravke v čase tvojej neprítomnosti. Možno to znie zložito, ale pre jeho obľubu úzkych priestorov, ide tento výcvik pomerne ľahko.

 

Stále veselý, zvedavý, inteligentný, ale zároveň tvrdohlavý pes potrebuje skúseného majiteľa. Treba myslieť na to, že je to primitívne plemeno, ktorého energiu len tak ľahko nepotlačíš. Miluje štekať a hrabať a je majster v úniku. Ale nie preto, že by utekať chcel, ale schopnosti ako otáčanie hlavy takmer do všetkých uhľov, či rozpaženie predných končatín mu pomáhajú prekĺznuť aj tými najužšími priestormi. Ak rozmýšľaš, ako mu zamestnať hlavu a telo zároveň, určite sa spolu prihláste na kurzy agility. Využije tam všetky svoje pohybové predpoklady.

 

Keď prší, dokáže si zrolovať svoje uši tak, aby do nich zamedzil vniknutie vlhkosti a nečistôt.

 

Ak si milovník vtákov, kúpu tohto plemena naozaj prehodnoť. Zároveň potrebuje nórsky lundehund skorú a intenzívnu socializáciu. Odbúra sa tak jeho plachosť a citlivosť na hluk. Dokonalo šťastný je rovnako vo vnútri aj vonku. On miluje beh a akúkoľvek hru a čím viac psov vlastníš, tým bude šťastnejší. Hoci sa vie v byte správať, dom s dvorom je pre neho absolútny ideál. Ak sa niečo deje v okolí, oznámi to štekaním. Toto aktívne a hravé plemeno miluje pohyb, ale po skončení akcie sa rád skrúti do klbka v tvojej tesnej blízkosti.

laba-primitivne-plemeno-norwegian-lundehundZdroj: wikipedia.org

Tento plyšiačik má hustú vrchnú vrstvu srsti izolovanú mäkkou podsadou. Sfarbený môže byť rôzne. Vyskytuje sa v červeno-hnedom prevedení, svetlý základ s čiernymi chlpmi, biely s tmavými fľakmi, alebo čierny či šedý s bielymi znakmi. Táto srsť potrebuje pravidelnú údržbu.

 

Lundehundov intestinálny synrdóm

Toto črevné ochorenie je zmesou lymfangiektázie, zápalového ochorenia čriev a nadmerného množstva baktérií tenkého čreva. Výsledkom je neschopnosť absorbovať živiny a bielkoviny z potravy. Liek na túto chorobu neexistuje, ale vďaka správne nasadenej diéte je možné mať zdravotný stav psa od svojou kontrolou.

Zdroj titulnej foto: www.akc.org

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum