Útulkáči - Vianočný Miki

Príbeh Žofky, ktorá už medzi nami nie je, mnoho z vás dobre pozná. Túžba po vyhladení jazvy po Žofke prinútila pani Vlastu opäť hľadať na sociálnej sieti čiernu fenočku.

Útulkáči - Vianočný Miki
Zdroj foto: Vlasta Matovičová
4957
Reklama

Vianočný Miki

 

Do oka mi padla čierna kríženka vychudnutá na kosť. Našli ju dobrovoľníci z iného občianskeho združenia - OZ Zatúlané psíky Šaľa. Po prvých písomných kontaktoch som zistila jeden mínus, a to nie celkom znášanlivosť s mačkami. Keďže doma mám už 8 rokov odchytenú mačičku z ulice, moja podmienka adopcie je jasná, niet kam uhnúť. Vyrábať stresy Micenke nechcem, bola tu ešte pred Daisy, takže podmienky určuje ona. Nakoľko som seniorka, temperament a povaha spomínanej fenočky podľa skúsenej dočaskárky Kajky, nie je pre mňa vhodná. Trošku ma to zamrzelo, ale hneď vzápätí mi bol ponúknutý psík, ktorého som na stránkach prehliadala, keďže som hľadala fenku. Ochotná zástupkyňa OZ Kajka mi hneď poslala celý Mikiho príbeh, aj s fotodokumentáciou. Drobný biely psík s hnedými fliačikmi a smutným pohľadom ma dojal svojim neľahkým osudom. Ihneď po prečítaní som súhlasila so stretnutím, túžila som spoznať toto klbko, ktoré vyhralo svoj boj so smrťou.

 

Mikiho našli na smetisku, kde sa živil odpadkami aj so svojim malým psím kamarátom. Toho sa už nepodarilo zachrániť, podľa bojazlivých reakcií Mikiho na prichádzajúce autá, je viac ako pravdepodobné, že videl smrť kamaráta pod kolesami áut. Vystrašeného Mikiho sa ledva podarilo odchytiť. Na veterinárnom vyšetrení sa navyše potvrdila ťažká infekčná choroba, Leptospiróza. Nasledovali dlhé týždne a mesiace liečby, ktoré bolo OZ ochotné zafinancovať a dlhodobá dočasná opatera u Kajky.

pribeh-stastny-koniec-mikiZdroj: Vlasta Matovičová

Malý bojovník absolvoval infúzie, transfúzie, krvné odbery a statočne užíval predpísané lieky. Dlho bol infekčný, musel byť v izolácii, až nadišiel konečne deň, keď krvné testy potvrdili, že infekčný nie je a môže k ostatným chlpáčom. Svoj boj o život Miki vyhral, ale ostáva doživotným nosičom tejto choroby. Tento hendikep ho zaradil ku skupine ťažko adoptovateľných psíkov, a hoci má nesmierne prítulnú a poddajnú povahu, každého záujemcu jeho hendikep odradil. Miki si užíval konečne život v dočaske medzi inými psíkmi a mačkami, myslel, že už svoje doma našiel. Medzitým mu Kajka neúnavne hľadala domov na sociálnej sieti a po roku hľadania strácala nádej. Až dovtedy, kým nezačala komunikácia so mnou. Prekonala s ním jeho najťažšie chvíle v živote a nesmierne jej záležalo na vhodnom výbere, pretože Miki jej k srdcu prirástol ako ona jemu.

 

 

Nebolo o čom rozmýšľať, psík milujúci všetko živé, akceptujúci psíkov aj mačičky už dvere do našej rodiny otvorené mal. Mne už záležalo na jedinom, aby ho prijala dobre naša Daisy.

pribeh-stastny-koniec-mikiZdroj: Vlasta Matovičová

Mikiho nám doviezli ochotné dočasné mamy Kajka a Elenka a reakcia Daisy a Mikiho bola viac ako výborná. Padli si do oka na prvý pohľad, a hoci s ťažkým srdcom, Kajka sa s Mikim rozlúčila, aj slzička vytiekla, lebo tu nechala kus svojho srdca. Keď ostal byt bez známeho pachu, Miki často chodil ku dverám či sa jeho pani nevracia... So spusteným chvostíkom sa za mnou vždy vrátil a pýtal odpoveď svojim smutným pohľadom. Daisy mu bola vždy na blízku a smútok tak za pár dní vyprchal. Po týždni ho už vystriedala radosť a iskra v očiach a začala sa jeho ďalšia etapa v živote. Obklopili sme ho láskou a hry s Daisynkou nemajú konca kraja, aj tej sa zmenil život, akoby pri malom Mikim omladla. Vonku ho chráni a ošteká každého, kto by sa ho chcel dotknúť, akoby chránila svoje dieťa.

 

Kajke podávame správy, aby na zachytených videách a fotkách mohla pozorovať ako si to Miki u nás užíva. Verím, že spokojnosť je na všetkých stranách. Aj na tej mojej, hoci som hľadala fenočku, ale získala som nesmierne nežného a milého psíka. Zo Žofky síce veľmi nemá, len to jediné a síce, že je môj tieň, tak ako kedysi ona...

pribeh-stastny-koniec-mikiZdroj: Vlasta Matovičová

A tak sa mi teda podarilo už tretie Vianoce urobiť život šťastnejším nielen mojim trom adoptovaným chlpáčom, ale aj mne. Dať znamená pre mňa oveľa viac, ako dostať. A hoci je každý z nich iný, nikdy som neoľutovala, že som sa rozhodla práve pre Daisy, Žofku a Mikiho. Stali sa súčasťou našej rodiny a vždy to tak aj ostane.

 

Musím ale podotknúť, že nebyť záchranných akcií dobrovoľníkov v desiatkach OZ, šancu žiť by mnohé psíky nemali. Ani títo traja a je viac ako isté, žeby už nežili. Sú to ľudia s obrovským srdcom a zapálením pre toto krásne a ťažké poslanie. Denne naprávajú zlo, ktoré iní ľudia spôsobili. Vo svojom voľnom čase, často na úkor vlastnej rodiny zachraňujú opustené, choré a týrané zvieratá a hľadajú im nové domovy. Patrí im obrovské ĎAKUJEM! heart

A môj posledný odkaz nemôže znieť inak ako: NEKUPUJTE – ADOPTUJTE!

Ak ste dočítali až do konca, vďaka za pozornosť.

Vlasta Matovičová

 

 

Bruno ti odporúča:

10 vecí, ktoré si tvoj pes naozaj zaslúži robiť

Psie oči, tie človeka vždy dostanú. Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?

Rok 2018 je rokom psa. Čo nám prinesie a čo vezme?

Adopcia psa ma zmenila. Už nikdy nebudem taká ako predtým

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum