Mudi

Toto maďarské pastierske plemeno si človeka možno nezíska svojim vzhľadom, no jeho povaha je takmer dokonalá. Práca so psom mudi je o súhre a oddanosti.

Mudi
Zdroj foto: dogbreedatlas.com
5961
Reklama

Mudi

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: pasenie, agility, flyball, stopovanie

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: potrebná socializácia

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 47 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 238

Skupina 1. skupina - ovčiarske a pastierske psy (okrem švajčiarskych)

Sekcia 1. sekcia - ovčiarske psy, bez skúšky


 

Mudi patrí spolu s puli a pumi k maďarským plemenám. Z týchto troch, je práve jeho minulosť najmenej známa. Za zakladateľa sa považuje Dr. Fényes Dezsö, ktorý ho v roku 1930 prvýkrát opísal a tým vznikol jeho pravdepodobne aj prvý štandard. Novovzniknuté plemeno pomenoval podľa svojho psa Mudi. Najskorej vzniklo toto plemeno krížením špicovitých psov s pastierskymi. Ako mnoho iných plemien, aj toto takmer vyhubila druhá svetová vojna. Za pomoci posledných preživších jedincov bol mudi opäť prinavrátený medzi maďarské pastierske psy.

plemeno-pes-mudi-pastierZdroj: dogbreedatlas.com

Mudi je pracovné plemeno, no v dnešnej dobe sa už bežne nachádza v rodinách, ktoré s pasením už veľa spoločného nemajú. Tento pomerne hlasný pastier usmerňuje pasené zvieratá štípancami alebo ráznym potiahnutím za kožuch. Toto vytrvalé plemeno vie veľmi dobre, ako sa má správať pri dobytku či iných zvieratách.

 

Mudi nie je náladový ako jeho meno

Hoci sa jeho meno vyslovuje rovnako ako anglické slovo „moody“, čiže náladový, jeho povaha taká určite nie je. Jeho živý temperament je dobrá voľba pre každého, kto chce mať pri sebe psa ochotného pracovať. Okrem svojho pôvodného zamestnania, je vynikajúci v takmer každom ďalšom psom športe. Triky, agility, poslušnosť, flyball, nosework či stopovanie, naozaj nie je nič v čom by sa mudi nenašiel. Pred zadovážením tohto psíka je naozaj potrebné myslieť na to, že on prácu potrebuje, inak môže premeniť záhradu v kopanisko s neobmedzeným štekotom a naháňaním okoloidúcich.

 

Mudi nie je tvrdohlavý. Ukáž mu čo od neho vyžaduješ, odmeňuj ho a chvál vždy, keď to spraví a on bude žiť tvoj život. On nereaguje dobre na tvrdú výchovu (asi ako každý iný pes). Ak mu dožičíš dostatok aktivít, odvďačí sa ti schopnosťou oddychovať vo chvíli, keď oddychuješ aj ty.

plemeno-pes-mudi-pastierZdroj: dogbreedatlas.com

Ostražitosť – oddanosť - spolupráca

Jedna zo spoločných charakteristík pastierskych psov je ich ostražitosť. Preto sa na neho môžeš spoľahnúť vždy, keď sa niekto blíži k tvojmu majetku. Ďalšou typickou črtou je nasledovanie kamkoľvek sa pohneš. Koniec koncov aj toto bola jeho pracovná náplň, vyskytovať sa vždy v blízkosti svojho pána pre prípad, že bude niečo potrebovať. Ak by ťa takého správanie obťažovalo, potom pouvažuj nad iným plemenom.
 

Predchádzajúce opísané vlastnosti znejú tak, že mudi je dokonalé plemeno. Pravdou však je, že ak chceme, aby z neho bol bezproblémový spoločník, musíme ho pomerne skoro socializovať. Ak sa tak nestane, môže sa z neho stať až príliš ochranársky, plachý a strachom agresívny pes. Ani s tréningom nie je potrebné čakať do šiestich mesiacov jeho života. Hoci nemusí ísť zrovna o tréning vysokej poslušnosti, ale neformálne cviky v obývačke určite nezaškodia. Aj vďaka nim si s týmto sympatickým plemenom vylepšíš vzťah.

 

Mudi akceptuje prítomnosť iných domácich zvierat aj detí. Avšak nemá rád prílišné šantenie sa či obmedzovanie jeho pohodlia. Určite však nie je vhodný na celodenný život na záhrade, ani na život v tucte psov. On rád stretáva iné psy, ale zároveň má rád svoj pokoj v pohodlí domova.

plemeno-pes-mudi-pastierZdroj: dogbreedatlas.com

Jeho hlava nemá úplne tradičný tvar. Je klinovitá a keď sa mudi narodí, jeho ušká sú zvesené. Až postupne ako dospieva sa uši postavia. Jeho srsť nie je náročná na údržbu, farby v ktorých sa vyskytuje sú – čierna, hnedá,biela, blue merle a popolavá. Krátka a rovná srsť s nachádza na hlave a predných stranách končatín. Najdlhšia srsť rastie na zadnej strane stehien a na spodnej strane chvosta.


Mudi je pomerne zdravé plemeno, ale to neznamená, že nemôže zdediť určité genetické ochorenie, alebo sa ochorenie nemôže za nejakých špecifických okolností vyskytnúť. Vek, ktorého sa mudi bežne dožíva je od 12 do 14 rokov. Medzi zdravotné problémy, ktoré boli pozorované u tohto plemena patrí epilepsia, dysplázia bedrového kĺbu lakťa, alebo patelárna luxácia.

 

Zdroj titulnej foto: dogbreedatlas.com

 

Bruno ti odporúča:

 

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum