Tip na výlet so psom - Špania Dolina

Labky na cestách sa vybrali na ďalší skvelý výlet so svojimi chlpáčmi. Zober svojho psa a vydajte sa na skutočne čarovné miesto blízko Banskej Bystrice.

Tip na výlet so psom - Špania Dolina
Reklama

Výlet so psíkom - Špania Dolina

 

Už dlhší čas som chcela navštíviť dedinku Špania Dolina, no myslela som si, že bude lepšie, keď počkáme na jar alebo leto. Neskôr som však videla fotky zasnežených baníckych domov a krásnych uličiek. Nie je na čo čakať... O tom, že Špania Dolina je veľmi pekná aj v zime, sa presvedč nižšie.

výlet so psom, špania dolina, pes brunoFoto: labkynacestach.sk

Špania Dolina je banícka obec blízko Banskej Bystrice, ktorá  je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry. Bane z tejto dediny zásobovali striebrom aj meďou celé Uhorsko.

Už príjazdová cesta pôsobí tajomne a vábi ťa, aby si sa vydal/a úzkou  cestou do Starohorských vrchov. Výraznou dominantou obce je kostol Premenenia Pána, ku ktorému vedie z námestia kryté schodisko so 160 schodmi. Ale neboj, dá sa to aj obísť uličkou pomedzi domy.

výlet so psom, dogfriendly, špania dolina, pes brunoFoto: labkynacestach.sk

My psíčkari sme radšej zvolili variantu bez schodov. Po tejto ceste sa dostaneš aj k halde Maximilián = veľkej hromade odpadu, ktorý vznikal pri ťažobných prácach. Z haldy sú všetky tie super fotky, čo nájdeš na instagrame, pretože je z nej krásny panoramatický výhľad.

 

Rozhodnutie zvoliť na začiatok práve dlhšiu prechádzku na haldu spätne hodnotím ako dobré, pretože chlpáči sa aspoň trošku unavili a prebehli sa. Pre Friga bol toto pomerne náročný výlet, musel byť stále na vodítku a slušne kráčať vedľa nás. O svojej nespokojnosti nám dal vedieť aj hodne častým pískaním. laugh

 

 

O tom, že Špania Dolina je banícka dedina sa utvrdíš skoro na každom kroku. Dokonca aj v centre obce nájdeš šachty! Tie odľahlejšie z nich, ako napríklad šachta Ludovika, sa nachádzajú v okolí obce (cca 30 min.), no my sme sa tam už nedostali. L

Snáď nabudúce.

výlet so psom, špania dolina, dogfriendly, pes brunoFoto: labkynacestach.sk

S nami, ako návštevníkmi so psami tu nikto nemal problém, ale v obci nájdeš tabuľky o tom, že voľný pohyb psov je zakázaný. Dog friendly podnik či reštiku sme nenašli, no niečo pod zub si môžeš kúpiť v obchode Jedivo a potrebné (super historický názov wink) .

výlet so psom, špania dolina, dogfriendly, pes brunoFoto: labkynacestach.sk

Celkovo ma Špania Dolina uchvátila. Príde mi, ako malá Banská Štiavnica. Na oboch miestach som mala problémy prestať fotiť, pretože na každom rohu číha ďalšia krásna scenéria.

A čo ty? Bol/a si tu už na návšteve? Kľudne nám pošli foto a napíš zážitky, potešíme sa.

 

 

Aj toto si prečítaj:

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, portál pre psov, fórum o psoch

Páčil sa ti článok? Podpor ho! 

Veronika Mandúchová
Veronika Mandúchová
Som Nika (Veronika Mandúchová), psíčkarka celou svojou bytosťou. Zakladateľka stránky labkynacestach.sk, venujúcej sa možnostiam ubytovania s našimi psími miláčikmi hlavne na Slovensku. Dozvieš sa tu užitočné rady,recenzie dogfriendly podnikov a tipy na výlety so psíkom. Štúdium cestovného ruchu a láska ku psom ma priviedla na myšlienku spojiť tieto dve veci. Psíkom a zvieratkám všeobecne sa snažím pomáhať aj prostredníctvom podpory organizácií a charitatívnych zbierok. Okrem týchto oblastí je mojou záľubou aj živobytím tenis, som certifikovaná tenisová trénerka I.stupňa.
Reklama
Blog Fórum