Coton de Tuléar (Bavlnka, Kráľovský pes z Madagaskaru)

Sladký, plyšový psík s osobnosťou klauna. Príbuzný je s bišónom či maltézakom a okrem srsti ho s nimi spája aj úžasná rodinná povaha.

Coton de Tuléar (Bavlnka, Kráľovský pes z Madagaskaru)
Zdroj foto: Pixabay/JacLou DL
10357
Reklama

Coton de Tuléar

(Bavlnka, Kráľovský pes z Madagaskaru)

 

Náročnosť na pohyb a čas: nenáročný

Využitie psa: spoločník, agility, dogdancing

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: výborný

Vzťah k zvieratám: výborný

Výška: do 28 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 283

Skupina 9. Spoločenské plemená

Sekcia 1.2 Coton de Tuleár. Bez pracovnej skúšky


 

Tento roztomilý psík je prezývaný aj ako „bavlníkový pes z Madagaskaru“. Už jeho názov napovedá odkiaľ pochádza. Svoje pomenovanie „bavlnka“ získal pravdepodobne preto, lebo sa najviac vyskytoval v oblastiach bavlníkových plantáži a jeho srsť pripomína bavlníkové rúno.

 

Ostrov Madagaskar, ktorý sa nachádza na juhovýchodnom pobreží Afriky v Indickom oceáne, je domovom mnohých vzácnych živočíchov. Nejeden z nich sa stal veľmi obľúbeným pre vývoz. A práve to platí aj o tomto plemene. Mäkkučký, roztomilý Coton de Tuléar je príbuzný s bišónikmi a na ostrov sa dostal pravdepodobne pred niekoľkými stovkami rokov.

 

Povráva sa, že tieto biele psíky sprevádzali dámy na dlhých námorných plavbách a mnohokrát boli jediní, ktorí prežili stroskotanie lodí pri Madagaskare. Pomerne rýchlo sa na ostrove usadili a stali sa domácimi miláčikmi. Obľúbené boli najmä na kráľovskom dvore. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia ich francúzi priniesli do Francúzka a neskôr sa dostali aj do Severnej Ameriky. Cotónik sa sa stále nachádza vo svojej rodnej krajine, no jeho sladká osobnosť ho preslávila po celom svete.

plemeno-pes-coton-de-tulearZdroj: google.com

Zlodeji, buďte na pozore!

Toto veselé plemeno je vhodné pre ľudí, ktorí nevyžadujú od svojho psíka nič iné, len aby s nimi trávili čas. So svojou rodinou vytvára silné väzby, pri pretrhnutí ktorých, silno trpí. Je šikovný a ľahko sa trénuje, dobre reaguje na chválu, maškrty a hračky. Koniec koncov, bol vyšľachtený na to, aby robil človeku radosť. Ak zazvoní zvonček, alebo ho niečo zaujme, môže raz, dvakrát zaštekať, no nie je to pravidlom. Všetci hostia aj zlodeji sa však musia mať na pozore, môžu byť totiž ulízaní na smrť!

 

Celodenný program tohto psíka nepozostáva z ničoho iného, ako robenia spoločnosti svojej rodine. Je pritom jedno, či leží svojmu pánovi pri nohách, nasleduje ho z miestnosti do miestnosti, alebo sa chystá na dlhú prechádzku. Cotónik nikdy nerobil nič iné ako spoločníka, preto mu táto činnosť ide najlepšie.

 

Nielen gaučák

To, že je cotónik skvelý spoločník, už vieme. Ale dôležité je poznamenať, že má aj iné povahové črty. Vytrvalosť a šikovnosť ho predurčuje byť vynikajúcim v mnohých psích športoch. Je rýchlym bežcom, preto je vynikajúci aj v disciplíne ako je agility. V posledných rokoch začína vynikať aj v dogdancingu, pretože učenie sa nových trikov mu ide priam bleskovou rýchlosťou. A pri poskakovaní na zadných labkách je taký zlatý...

 

V mnohých krajinách pre svoju povahu získal prívlastok „antidepresívny pes“.Na jednej strane pokojný a mierny, ale na druhej strane temperamentný a športovania chtivý pes. Vo Francúzsku ho využívajú v detských domovoch, v ústavoch pre postihnutých ľudí, ale aj v domovoch dôchodcov, je výborný kanisterapeut.

plemeno-pes-coton-de-tulearZdroj: wikipedia.org

Cotónik nie je náročný pes, teší sa z každého počasia, vrátane snehu či dažďa. Avšak vždy by mal žiť vo vnútri domu so svojím pánom. Je pritom jedno, či žije v byte, alebo v dome, prispôsobí sa každým podmienkam. Niektorí chovatelia tvrdia, že coton de tulear sa ťažko učí hygiene. Pravdou je, že pravidelné venčenie, časté prechádzky, chvála a odmena, ak spraví potrebu tam, kam má, ho hygienickým návykom naučia rýchlo.

 

Jeho približne 8 cm dlhá biela srsť mu je typická. Okrem čisto bieleho prevedenia, môžu byť dospelé psy v odtieňoch žltej a hnedej, pričom šteniatka sú o niečo tmavšie. Medzi 7 a 15 mesiacom života sa šteniatkovská srsť mení na srsť dospelého psa. Cotóni takmer vôbec nepĺznu, preto sa odporúčajú pre alergických ľudí. Aby sa zachovala kvalita a honosnosť srsti, je potrebné ju trikrát do týždňa vyčesávať a podľa potreby minimálne raz do mesiaca aj okúpať.

 

Coton de tuléar je priateľský pes. Určite to nie je pes jedného pána, ale naopak, pánom je pre neho celá rodina. Miluje spoločnosť detí, má dostatok energie na to, aby celý deň stíhal ich šibalstvám. Rovnako rád má spoločnosť aj iných psov či ďalších zvierat. Spoločnosť ďalšieho psa či mačky ocení hlavne vo chvíli, keď zostane sám doma.

 

Bruno ti odporúča:

 

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum