Briard (Berger de Brie)

Odvážny chlpáč, ktorý sa rád pridá do akejkoľvek lumpárne so svojim pánom. Pretože ho má veľmi rád a rovnako rád má činnosti s ním. Ideálny pes pre aktívne rodiny.

Briard (Berger de Brie)
3627
Reklama

Briard (Berger de Brie)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: pasenie, turistika

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 68 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 113

Skupina 1 Ovčiarske a pastierske psy

Sekcia 1 Občiarske psy. S pracovnou skúškou


 

 

História vraví, že briard vznikol pravdepodobne krížením dvoch francúzskych plemien – francúzskeho barbeta a boserona. Po týchto predkoch si nesie jeden z jeho typických znakov, zdvojený vlčí pazúr na zadných nohách. Svoje meno dostal po francúzskej provincii Brie. Odjakživa sa používal ako pastiersky pes, ktorý stáda nielen pásol, ale aj chránil pred predátormi.

 

Typický briard je odvážny, lojálny a inteligentný. Miluje svoju rodinu a všetky aktivity s ňou spojené. Napriek jeho veľkosti, nie je moc vhodný na život na záhrade a už vôbec nie, ak je tam sám. Rovnako sa prispôsobí mestskému aj vidieckemu spôsobu života. Je rád tam, kde je jeho pán a keď jeho pán popíja čaj, rád sa stočí pri jeho nohách. K svojej rodine je naozaj veľmi priateľský, ale o cudzincoch sa to už povedať nedá. Rozhodne do domu nepustí nikoho, kto tam nepatrí.

plemeno- briardZdroj: pinterest.co.uk

Ideálny spoločník pre toho, kto chce milého, ale nie závislého psa

Briard je jemný a citlivý pes. V žiadnom prípade nebýva bojazlivý, priam naopak, vystupuje veľmi odvážne. Rád pracuje, ak mu je to dovolené, rád sa učí. Vie byť tvrdohlavý, ale prístup pomocou pozitívnych metód, ho vždy nasmeruje správnym smerom.

 

Pokiaľ mu je zabezpečené dostatočné množstvo prechádzok, či iných činností, ide vcelku o pokojné plemeno. Avšak ak mu chýba aktivita, jeho správanie sa môže otočiť na deštruktívne, otravné v podobe štekania, hrabania či rozhrýzania predmetov v domácnosti. Preto briard vyžaduje prácu, športy a pravidelný tréning Stále je veľmi dobrý v tom, pre čo bol šľachtený, v pasení.

 

Socializuj alebo has

Vzhľadom k tomu, že je prirodzene podozrievavý k cudzím ľuďom, vyžaduje skorú socializáciu, stretávanie sa s ľuďmi v rôznych situáciách a na rôznych miestach. Ak socializácia neprebehla správne a včas, môže to viesť k agresii k ľuďom či iným zvieratám.

 

Srsť briarda sa skladá z podsady a vonkajšej srsti a pĺzne minimálne. Vonkajšia vrstva je mierne vlnitá s hrubou textúrou, asi 15 cm dlhá, podsada je mäkká a jemná. Vyskytuje sa v rôznych farbách, vrátanie čiernej či v odtieňoch šedej a hnedej. Briarda si zaobstaraj iba v tom prípade, ak si každý týždeň dokážeš nájsť niekoľko hodín na úpravu jeho srsti. Vyžaduje si pravidelné kefovanie a česanie, kúpeľ sa odporúča každých 6 až 8 týždňov. Jeho honosná srsť je absolútny lapač všetkého, o čo sa na prechádzke obtrie.

 

Rovnako ako svojich majiteľov, aj ich deti veľmi ľúbi a berie ich za právoplatných členov rodiny. Dokonca ich má rád tak veľmi, že ich ochraňuje v prípade rodičovskej prevýchovy. Ak je briard vychovávaný s inými psami či domácimi miláčikmi, rád ich akceptuje za ďalších členov rodiny. Avšak treba si uvedomiť, že má silné inštinkty, preto je u neho tréning nevyhnutnosťou. Inak sa môže stať, že chlpatých rodinných miláčikov občas preženie po dvore.

 

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum