Psy sa bijú! 8 tipov ako ich od seba „bezpečne“ oddeliť

Nie je nič horšie, ako keď sa psy pustia do bitky. Ako ich oddeliť? Ako ich zachrániť? Poznáme zopár odpovedí – bezpečných aj nebezpečných.

Psy sa bijú! 8 tipov ako ich od seba „bezpečne“ oddeliť
Zdroj foto: PesBruno.sk
9565
1
Reklama

Psy sa bijú! 8 tipov ako ich od seba „bezpečne“ oddeliť

 

Snáď ani nie je potrebné hovoriť, ako veľmi je nepríjemné, keď sa dvaja psy pustia do bitky. V snahe oddeliť ich, sú majitelia častokrát uhryznutí vlastnými miláčikmi, ale čo urobiť aby sa biť prestali? Je vôbec možné zasiahnuť tak, aby predišlo zraneniu či už u psa alebo človeka? Spísali sme niekoľko tipov, ktoré pomôžu oddeliť psy a zároveň zminimalizujú šancu v nej pokračovať.

 

Na začiatku je ešte dobré spomenúť, že pri bitke dvoch psov si treba zachovať chladnú hlavu. Väčšinou bitka netrvá dlho a nemá následky. Psy sa pobijú z rôznych príčin, no väčšinou ide len o prudké vzplanutie, pár úderov a psy idú od seba. Preto nezasahuj okamžite. Ak už je potrebné zasiahnuť, zameraj sa vždy na svojho psa, nikdy nie na cudzieho.

 

  1. Krič. Nie priamo na psa, ale jednoducho rob rámus, ktorý funguje ako rozptýlenie psov.

 

  1. Ak sú psy na vodítkach, ťahaj. Ale pozor, dôležité je, aby si psa nešklbol ani neurobil nijaký iný prudký pohyb. Ten môže v psovi spustiť ešte väčšiu agresivitu. A celé sa to iba zhorší.

 

  1. Ak máš v blízkosti hadicu, určite ide o skvelý nápad. Prúd vody presvedčí každého psa, aby upustil od svojich pôvodných plánov.

 

  1. Ak máš obranný sprej vo vačku, určite sa tiež zíde.

 

 

  1. Nasledujú trochu nebezpečnejšie techniky. Pokús sa psa chytiť za zadné laby a zdvihnúť ho do vzduchu. Pocit, že nestojí nohami pevne na zemi ho určite rozptýli. Avšak pozor, dostávaš sa do polohy, kedy môže dôjsť k uhryznutiu.

 

  1. Skús chytiť bitkára za chvost, semenníky, alebo ucho. A stlač. To určite odvráti jeho pozornosť. Opäť pozor na seba samého.

 

  1. Existujú plemená, ktoré keď raz zahryznú, tak už nepustia. Vtedy je posledná možnosť použiť na ich stisk palicu, v úplne najposlednejšej možnosti vlastné ruky.

 

  1. V extrémnych prípadoch je možnosť obmedziť psovi prívod vzduchu. To vraj tiež celkom slušne pomáha.

 

Pravda je však taká, že viac ako polovica týchto praktík je taká nebezpečná pre majiteľa psa, že na ňu ani len nepomyslí, nie to ešte zrealizuje. A to je koniec koncov aj dobre. Treba si uvedomiť, že rozzúrený pes v danú chvíľu neuvažuje, kto ho oslovuje, alebo chytá za chvost. Inštinktívne útočí. Preto ak je len trochu možné, oddelenie agresívnych psov nechaj na človeka, ktorý vie čo robí.

 

Poznáš ďalšie praktiky, ktoré pomôžu zabrániť bitke? Daj nám o nich vedieť v komentoch.

 

Zdroj: dogtime.com Zdroj titulnej foto: PesBruno.sk

 

 

Bruno odporúča

Ku mne! Tu a teraz. Ovláda tvoj pes tento povel?

Prečo môj pes stále šteká? Tu je odpoveď

Socializácia psa

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
olli's_mom
pred 6 rokmi
Ja som počula, že pro bitje je dobré, keď každý majiteľ bijúcich sa psov sa čo najrýchlejšie rozbehne od bijúcich sa psov. Strach od straty majiteľa ich prinúti bežať za ním.
Blog Fórum