Kaukazský ovčiak (Caucasian Mountain dog, Kavkazskaya Ovcharka, Kavkazský pastevecký pes)

Pes, ktorý vzbudzuje rešpekt, no zároveň je obľúbeným domácim miláčikom. Pes, ktorý ťa ochráni v každej situácií, aj pred tvojimi vlastnými priateľmi. :)

Kaukazský ovčiak (Caucasian Mountain dog, Kavkazskaya Ovcharka, Kavkazský pastevecký pes)
Zdroj foto: Filckr/Ellen Soohoo
9937
Reklama

Kaukazský ovčiak

(Caucasian Mountain dog, Kavkazskaya Ovcharka, Kavkazský pastevecký pes)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: stráženie

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: iba k starším

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 75 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 328

Skupina 2 Pinče a bradáče, molosoidné a švajčiarske dobytkárske psy

Sekcia 2 Molosoidné, bez pracovnej skúšky.


 

Kaukazský ovčiak patrí medzi najstaršie molosoidné plemená a pôvod tohto gigantického strážneho psa je tak trochu záhadou. Prichádzajú z horského regiónu Kaukazu a žijú spolu s ľuďmi už viac ako 2000 rokov. Niekto verí, že pochádzajú z vlkov, ktoré boli domestikované, iní zase hovoria o mastifoch ako ich priamych predkov. Mnohí vedci tvrdia, že kaukazský ovčiak pochádza z pastierskeho psa, ktorý žil v Tibete, ale niektoré moderné archeologické dôkazy naznačujú, že plemeno existovalo už v období Mezopotámie.

 

Tam odkiaľ pochádzajú, boli neoceniteľnými spoločníkmi pastierov. Ostro strážili ovce a ich majiteľov pred hladnou, voľne žijúcou zverou, pred vlkmi, šakalmi či medveďmi. Na jednej strane boli neohroziteľné a veľmi silné, na druhej strane odolné voči chladnému počasiu a iným nepriaznivým podmienkam. Existuje mnoho variant tohto plemena, čo spôsobila rozsiahla oblasť Kaukazu, z ktorej pochádzajú. A práve tie, ktoré sa vyvinuli v Gruzínsku sa stali štandardom plemena, uznávaným prevažnou väčšinou klubov.

 

V rokoch 1900 ZSSR začalo využívať kaukazského ovčiaka ako strážneho psa. V 60. rokoch minulého storočia bolo toto plemeno využívané východným Nemeckom ako hliadkovacie plemeno pozdĺž Berlínskeho múra. Po jeho zbúraní bolo zhruba 7000 psov rozptýlených do rodín, aby tam prežili zvyšok svojho života. A tak sa kaukazský ovčiak stal rovnako dobrým rodinným spoločníkom ako aj strážcom.

kaukazsky-ovciak-pes-kaukaz-plemenoZdroj: europuppy.com

Je pravda, že kaukazský ovčiak je nebezpečný?

V prvom rade musíme povedať, že nejde úplne o bežné plemeno. Kaukazský ovčiak je nebezpečný v rukách neskúseného človeka, ktorý v jeho šteňacom veku podcenil socializáciu, výchovu aj výcvik. Áno, vtedy je toto plemeno naozaj nebezpečné. Na druhej strane si treba uvedomiť, že ide o obrovské plemeno s obrovskou silou. Agresivita psa narastá pri cudzích osobách. Treba si uvedomiť, že plemeno stovky rokov strážilo ovce a svojich pánov. Nikdy svoju silu neotočil proti stádu, alebo svojmu pánovi. A tak je to aj dnes, svoju rodinu si chráni a nikdy jej neublíži.

 

Zatiaľ čo kaukazský ovčiak môže v pohode žiť v ľudskej rodine, nejde o typického rodinného maznáčika. Vďaka svojmu silnému stádovitému inštinktu sa môže stať, že sa pokúsi zahnať deti utekajúce opačným smerom. To môže spôsobiť zranenia, hoci nechcené, ale bohužiaľ spôsobené jeho mohutnosťou. Nikdy však nespôsobí úmyselné zranenia, tobôž nie napadnutia. Preto je vhodný skôr k väčším deťom, ktoré vedia, ako sa v jeho prítomnosti správať, a tiež ustoja pri hre s ním jeho váhu.

 

Strážca telom aj dušou

Samotná stavba tela tohto plemena by mala stačiť na odplašenie akéhokoľvek votrelca. Vyžaduje si to však tréning, aby sa stal správnym strážcom, inak sa bude riadiť svojim inštinktom. Rozlišuje rodinu a ostatných. Rodinu bez akýchkoľvek problémov pustí na záhradu aj do domu, cudzinci však neprekročia bránu. Priateľov rodiny je potrebné previesť postupne po jednom a musia byť vždy sprevádzaní rešpektovaným členom rodiny.

 

Správanie sa dá najlepšie ovplyvniť skorou socializáciou a tréningom. Hoci to nie je úplne jednoduché a je potrebné očakávať odpor, čím skôr s tréningom u tohto plemena začneš, tým lepšie. Pri veľkosti tohto psa naozaj nie je vhodné, aby v rodine vládol on. Kaukazský ovčiak, ktorý sa nikdy nestretol s inými psami či zvieratami, je veľmi nebezpečný pes.

 

Ak chceš vlastniť toto plemeno, určite nie za predpokladu, že to bude tvoj prvý pes. Iba skúsený (a tak trochu aj postavou robustný) človek sa dokáže o tohto psa riadne postarať. Ak nemá možnosť pracovať ako strážca stáda, bude potrebovať pravidelné prechádzky a veľký dvor pre svoj život. Je prispôsobený na život vonku, hoci aj vo veľmi silných mrazoch, ale pri zabezpečení dostatočnom množstve tekutín a tieňa nemá problém ani s teplým počasím.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum