Stredoázijský ovčiak (Central Asian Shepherd Dog)

Strážca na plný úväzok a zároveň milujúci člen rodiny. Stredoázijský ovčiak je temperamentný krásavec, pes, ktorý ťa ochráni už len tým, že stojí po tvojom boku. Zamiluješ si ho?

Stredoázijský ovčiak (Central Asian Shepherd Dog)
23025
1
Reklama

Stredoázijský ovčiak

(Central Asian Shepherd Dog)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: stráženie, turistika

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 70 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 335

Skupina 2 Pinče a bradáče, molosoidné a švajčiarske dobytkárske psy

Sekcia 2 Molosoidné, bez pracovnej skúšky.


 

 

Stredoázijský ovčiak patrí medzi najstaršie známe psy, ktorých história sa píše 5000 rokov dozadu. Hovoria o tom artefakty nájdené v jeho rodnej zemi. Toto plemeno nevzniklo ani rukou človeka a nie je dielom žiadneho kraja. Tvarovalo ho podnebie a kultúra necivilizovaných národov. Tvorí ho viacero plemien, ktoré sa vyskytovali v oblastiach od Mongolska až po púšť Kara Kum v Turkménsku. Aj dnes ho stále využívajú kočovné kmene, ktorých členov a ich majetok, neúnavne stráži.

 

Tvrdý a inteligentný

Temperament každého psa sa môže líšiť v závislosti od jeho plemennej línie. Pred tisíckami rokov, keď tieto psy prvýkrát vytvorili väzby s ľuďmi, boli používané na rôzne účely. Pastieri, ktorí chovali týchto psov, sa príležitostne stretávali a nechávali medzi sebou bojovať najlepších jedincov. Treba povedať, že zápasy boli málokedy smrteľné, väčšinou sa slabý pes po chvíli sám stiahol z boja. Pre ich tvrdú povahu sa preto určite neodporúčajú pre majiteľov psov bez doterajších skúseností s podobným charakterom.

 

Stredoázijský ovčiak je extrémne inteligentné plemeno. Najdôležitejším krokom pri jeho výcviku je ujasnenie si, kto je vodca, ale tiež vytvorenie si silného puta so psom. Tento pes potrebuje majiteľa, ktorý ho zvládne pevnou, ale milujúcou rukou. Akonáhle pes vidí v človeku vodcu, pozitívnym prístupom ho je možné ľahko naučiť základnej poslušnosti. Vo väčšine prípadov nie je vôbec potrebné pri tréningu využívať tresty či neprimeranú silu.

plemeno-pastierske-ovčiakZdroj: pixabay.com

Jedným z najdôležitejších aspektov chápania temperamentu stredoázijského ovčiaka, je pochopenie jeho typu plemena a s tým súvisiacich inštinktov a vlastností. Napríklad psy, ktoré pochádzajú z bojových línií, sú často agresívnejšie, a preto vyžadujú oveľa intenzívnejšiu socializáciu. Všeobecne však platí, že ide o sebavedomých a inteligentných psov, ktorí sú mimoriadne odvážni. Ak majú pocit, že jeho majiteľ je len trochu v nebezpečenstve, neváha a okamžite útočí na protivníka. Sú vynikajúci strážcovia, preto zlodejom moc neodporúčame vyskytnúť sa v ich blízkosti.

 

Hoci môže toto plemeno vyzerať ako lenivý obor, je to tvrdý pes, preto vyžaduje pravidelný pohyb a tréning. Nemá problém, keď sa s ním pracuje dlhšiu dobu a je dobrým partnerom na turistiku.


Stredoázijský ovčiak je mimoriadne ochranársky a oddaný pes voči svojej rodine. K deťom je mimoriadne láskavý. Pri malých deťoch však treba rešpektovať jeho veľkosť, ktorá by mohla spôsobiť neočakávanú nehodu.

 

Dobrá starostlivosť zabezpečí psovi krásny vek, ktorý môže dosiahnuť až 14 rokov. Nenachádzajú sa u neho žiadne dedičné choroby a je považovaný za všeobecne zdravé plemeno. Avšak ako väčšina veľkých plemien, sú náchylné na dyspláziu bedier a lakťov. Dlhosrstá ani krátkosrstá forma plemena nevyžaduje veľkú starostlivosť. Treba však myslieť na to, že pĺznu sezónne a pri ich veľkosti ide o vcelku slušnú kôpku srsti.


 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Alabaj
pred 6 rokmi
Moja banda - 4 aziaty, najlepšie plemeno psa pre mňa
Blog Fórum