Bišónik (Bichon Frise, Bišonek)

Roztomilý psík, plný energie. Spoločnosť ľudí, detí, ale aj iných psov mu robí radosť. Dokonca ocení aj prítomnosť kaderníka či veterinára. Jednoducho miluje úplne každého!

Bišónik (Bichon Frise, Bišonek)
13740
Reklama

Bišónik (Bichon Frise, Bišonek)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: spoločník, psie športy

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 29 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 215

Skupina 9. Spoločenské plemená

Sekcia 1. Bišóny a príbuzné plemená. Bez pracovnej skúšky.


 

Najstaršie záznamy o tomto plemene pochádzajú zo 14. storočia, keď si francúzsky námorníci priniesli domov psíky z Tenerife. V domienkach stojí, že bišónik sa na Tenerife dostal spolu s obchodníkmi, ktorí pochádzali z Talianska. Preto je možné, že práve Taliansko možno zapísať ako jeho krajinu pôvodu.

 

Niektorí historici tvrdia, že ešte pred francúzmi boli bišóniky zavlečené do Španielska, čo by znamenal ich úplne prvý návrat na kontinent. Bez ohľadu na to, ako sa bišónik dostal do Európy, toto plemeno sa stalo veľmi obľúbeným medzi šľachtou. Počas vlády francúzskeho kráľa Františka I. a anglického kráľa Henricha III., boli kráľovské dvory priam obsypané týmito zlatými psíkmi. Kráľ Henrich III. bol do nich priam blázon a vozil ich so sebou všade tam, kam on sám išiel.

pes-plemeno-bichon-friseZdroj: pixabay.com

Záujem o tohto psíka zanikol po vláde Napoleóna III. a opäť sa výraznejšie objavil až v 80. rokoch 20. storočia. V tú dobu sa považoval za bežného psa, občas sa vyskytol v cirkusoch, inokedy pomáhal nevidomým. O jeho záchranu sa postarala jeho inteligencia, keby jej niet, pravdepodobne by toto plemeno zaniklo. Bišónik patrí do jednej veľkej skupiny, spolu s boloňským psíkom, coton de tulear, havanským psíkom a maltezáčikom. Všetky tieto psy vznikli v Stredomorí a majú podobný vzhľad.

 

Tento psík miluje byť milovaný

Veselý postoj je jeho najkrajšou vlastnosťou. Má radosť z centra pozornosti a bude milovať celú rodinu, susedov, kaderníka ale aj veterinára. Bišónik je hravý, má nezávislú povahu, ale to neznamená, že má rád samotu. Skutočnosť je taká, že nenávidí samotu a často trpí úzkosťou z odlúčenia, hoci je doma sám len pár hodín. V takýchto situáciách vie byť deštruktívnymi. Preto určite nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú dlhú pracovnú dobu.

 

Tréning je to, čo majú naozaj radi. Pritom je jedno, či ide o poslušnosť, triky alebo psie športy. Radi sa venujú činnostiam, ktoré vykonávajú spolu so svojimi majiteľmi. Vzhľadom k tomu, že bišónik sa javí veľmi roztomilo a krehko, jeho majiteľ môže mať pri jeho ochrane prehnané reakcie. V potrebe ochrany sa z neho môže stať rozmaznaný, plachý a vystrašený pes. Dovoľ mu, aby sa s problémovými situáciami vyrovnal sám.

 

Sfarbenie bišónika je vždy biele, jeho srsť tvorí podsada a vonkajšia vrstva a na dotyk je príjemne jemná. Ale iba v prípade, že sa o túto komplikovanú srsť dobre staráš. Bišónik so sebou nesie poveru, že nepĺzne. To však nie je úplne pravda. Srsť pĺzne, ale cez jeho hustý kožuch sa stará srsť nedostane na dlážku, ale ostáva zachytená na zdravých chlpoch. Tým sa tvoria rôzne chuchvalce a zlepence srsti, ktoré môžu v konečnom dôsledku viesť k problémom so srsťou.

pes-plemeno-bichon-friseZdroj: pixabay.com

Úprava srsti nie je pre lenivcov

Udržať ho krásne hebkého a bieleho vyžaduje značnú časť trpezlivosti a pracovitosti. Česať ho je potrebné minimálne dvakrát do týždňa a kúpať vždy, keď príde z prechádzky špinavý. Pred kúpeľom treba srsť vždy riadne rozčesať.

 

Vyššie sme už spomenuli, že bišónik je vynikajúci rodinný psík a to isté sa ho týka aj v prítomnosti detí. Hry s nimi si vychutnáva a je veľmi tolerantný voči hluku a zmätku, ktorý vyplýva z prítomnosti dieťaťa. Ak sa mu dožičí spravodlivý podiel pozornosti, nemá problém ani s inými psami, či mačkami. Avšak určite je potrebná socializácia od ranného veku.

 

Ku koncu by sme ešte spomenuli aj nemilú stránku, ktorá sprevádza toto plemeno. A to sú ochorenia. Prvým častým problémom sú močové kamene a infekcie močového mechúra. Medzi faktory, ktoré spôsobujú tieto ochorenia patrí nadmerné množstvo bielkovín, horčíka a fosforu v strave, alebo tiež dlhý čas medzi močením. Ďalšou nepríjemnou záležitosťou sú alergie. A to konkrétne na uštipnutie blchami. Ak sa často líže, škriabe alebo trase hlavou, nechaj ho skontrolovať u veterinára. Precitlivenosť na očkovanie je ďalší problém, dokonca aj na rutinné očkovania. Prejavuje sa žihľavkou, opuchom tváre, bolestivosťou a celkovou letargiou.

 

Viac o tomto plemene sa dozvieš v knihe BIŠON FRISE, ktorú nájdeš v Brunovom obchodíku TU.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Reklama
Blog Fórum