Yorkipoo

Kde sa vzdal, tu sa vzal, narodil sa yorkipoo. Prečo ho chovatelia stvorili a čoho je to kríženec? V čom je lepší od svojich rodičov?

Yorkipoo
Zdroj foto: 101 dogbreeds
4344
1
Reklama

Yorkipoo

 

Podobne ako aj iné dizajnové krížence, aj Yorkipoo je pomerne mladý hybrid. Kríženec jorkšírskeho teriéra a malého pudla je medzi psičkármi populárny približne 10 rokov. Bol vytvorený preto, aby vznikol pes miniatúrnych rozmerov, s hypoalergénnou srsťou a bez genetických porúch, ktoré postihujú materské plemená. Úspech kríženia mal zmiešané výsledky, ale popularita nového plemena yorkipoo i napriek tomu rástla. Dnešný pes je výsledkom kríženia prvej generácie, ale niektorí chovatelia sa i naďalej sústredia na multigeneračné kríženie v snahe, aby vznikli potomkovia, ktorí dôslednejšie vynikajú požadovanými vlastnosťami.

 

...A tak vznikol malý psík o hmotnosti od 1,5 až do 6 kg, ktorý je zvyčajne veľký po pudlíkovi...

 

Yorkipoo je aktívny, láskyplný, zábavychtivý psík, ktorý miluje spoločnosť ľudí. Preto rád sprevádza svoju rodinu a teší sa z akejkoľvek spoločnej aktivity. Avšak treba si uvedomiť, že vďaka teriérskemu dedičstvu je tento mrňús obdarený zdravým sebavedomím. Je dostatočne inteligentný na to, aby zvládol (nielen) základný tréning poslušnosti. Tento pes sa ľahko prispôsobí akejkoľvek situácií. Rád leňoší v náručí svojho pána, ale rovnako rád má aj dobrodružné výlety do okolia.

yorkipoo-dizajn-mordny-pesZdroj: google.com

Tento malý psík je vhodný pre život do bytu, ale aj do domu. Pre svoju fyzickú, ale aj emocionálnu pohodu však určite nie je vhodný pre život na dvore. Vyžaduje každodenný tréning, alebo hru či aktívne prechádzky, v tomto opticky malom telíčku je totižto nahromadená veľká kopa energie. Preto je vhodný aj pre psie športy ako je pre agility alebo obedience.

 

Yorkipoo šteká o trochu viac ako jeho predkovia.

Preto je vynikajúci strážca!

 

Srsť yorkipooa môže byť kučeravá, ale aj rovná. Ale aká by mala byť určite, je na dotyk jemná a hodvábna. Šteniatka po viacgeneračnom krížení (yorkipoo s yorkipoom) sú bez charakteristického psieho zápachu, čo je vlastne podnet pre alergika, že tento psík je pre neho určite bezpečný. Sfarbenie srsti môže byť naozaj rôzne, od bielej, cez krémovú, čiernu, červenú, žíhanú, čokoládovú, šedú až po čiernu s bodkami.

 

Hoci mnohí majitelia považujú toto plemeno za nízkoúdržbové, starostlivosť o srsť je vskutku pre psa dôležitá. Ak srsť nie je pravidelne čistená, stratí svoju jemnosť a zdravosť. So zamotanou srsťou si poradíš každodenným česaním. Rovnako je vhodné odstraňovanie srsti v okolí očí, z jednoduchého dôvodu, aby sa nezapaľovali. Výhodou dizajnových plemien je to, že nie je určený štandard, v akom by mala byť srsť udržiavaná. Preto akékoľvek ostrihanie, je to správne ostrihanie.

 

Yorkipoo je jemný psík, preto o neho netreba mať obavy v prítomnosti detí. Neodporúča sa však do domácnosti s veľmi malým deťmi, pretože pre jeho veľkosť môže byť nesprávnou manipuláciou ľahko zranený. S ínými psami či zvieratami vychádza po správnej socializácií dobre. Po predkoch (jorkšírskom teriérovi) môže zdediť poľovný pud, preto pri zoznamovaní s menšími zvieratkami treba byť obozretný.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!



 


 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
je krasny. Milujem psikov, deti nemam, mam doma psa a je ako moje dieta. Niekedy mam pocit, že so mnou naozaj rozprava :)
Blog Fórum