Taliansky spinone (Spinone italiano, Italský spinone)

Poľovník dušou aj telom, verný spoločník, ale hlavne oddaný člen rodiny, tak takýto je pes plemena Spinone italiano. Odoláš jeho roztomilému pohľadu?

Taliansky spinone (Spinone italiano, Italský spinone)
4094
Reklama

Taliansky spinone (Spinone italiano, Italský spinone)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: poľovníctvo, stopa, agility, canicross

Umiestnenie psa: dom s pozemkom

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 70 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 165

Skupina 7 Stavače

Sekcia 1 1.3 Kontinentálne stavače typu Griffon. S pracovnou skúškou.

 

Toto plemeno vzniklo približne pred 300 rokmi v Európe. Už vtedy bolo využívané ako všestranný poľovný spoločník. Medzi jeho silné stránky patrí najmä inteligencia, silný nos a schopnosť pracovať na zemi ale aj vo vode. Dokáže pracovať nepretržite celý deň a nie vôbec z donútenia, ale o prácu si tento pes priam žiada svojou neutíchajúcou energiou. Tento šikovný poľovník je rozšírený najmä v severozápadnom Taliansku, v regióne Piemonte. Pre svoju univerzálnosť je obľúbený v kopcovitých terénoch talianskych álp.

 

italiano-spinone-pes-plemenoZdroj: petful.com

Taliansky spinone sa vyznačuje dobre nasvaleným telom so silnou kostrou. Už stavba tela ho predurčuje na celodennú prácu. Je prirodzene spoločenský, poddajný a trpezlivý. Je priam odolný voči únave. Jeho srsť je tá, ktorá ho robí veľmi odolným aj v nepriaznivom počasí. Rovnako dobre ho chráni aj pred studenou vodou jazier v alpskom prostredí.

 

S radosťou zo života sa už narodil

Spinone je najšťastnejší, keď môže robiť niečo so svojou rodinou, pritom je jedno či ide o turistiku, plávanie člnom, alebo pôjde o akýkoľvek tréning psieho športu. Každá aktivita je u neho vítaná, hoci netreba zabúdať, že najradšej má lov. Pre jeho večne dobrú náladu je stvorený aj pre skupinové športy a aktivity. Spinone je prirodzený aportér, vo chvíli, keď sa chce hrať, ti prinesie do rúk najrôznejšie predmety od hračiek cez topánky či diaľkový ovládač.

 

Aj keď je jeho telo skôr robustnejšie a povaha vytrvalejšia, i napriek tomu je trpezlivý a učenlivý, hlavne ak pracuje so svojou rodinou. Pre svoju priateľskú povahu je vhodný aj k deťom. Avšak treba brať do úvahy aj jeho rozmery, pretože práve tie sú najčastejšou príčinou kedy dôjde ku kolízií s malým dieťaťom.

italiano-spinone-pes-plemenoZdroj: k9rl.com

Akýkoľvek psí šport ťa oslovil, bude ho s tebou robiť veľmi rád. Poľovné skúšky, poslušnosť, agility či stopovanie, naozaj na výbere až tak nezáleží. Hlavne nech je v pohybe. Treba však podotknúť, že oproti iným športuchtivým plemenám, spinone je „nízkooktánové“ plemeno. Má síce rád pohyb, ale nepotrebuje ho každý deň.

 

Nestrážim, neštekám

Skorá socializácia zabezpečí, že bude dobre vychádzať s inými zvieratami vrátane mačiek. Jediný moment, kedy im môže ublížiť je vtedy, keď opätovne neodhadne svoju veľkosť a hmotnosť a vrámci hry dopadnú jeho labky na nesprávne miesto. Toto plemeno zle znáša ak je odlúčené od rodiny, preto kedykoľvek je to možné, mal by spinone tráviť čas so svojou rodinou. Na stráženie však nie je vhodný typ, hoci priamu hrozbu dokáže ohlási, štekanie v repertoári nemá.

Spinone má hustú drôtenú srsť, ktorá ho dôsledne chráni. Keďže nemá podsadu, nie je potrebný pravidelný kúpeľ. Raz za čas treba psa zbaviť starých chlpov a na to je najvhodnejšie trímovanie. Sfarbenie srsti sa v štandarde pohybuje od bielej, cez bielooranžovú až do oranžovej či hnedej. Rovnako je povolená hnedá či oranžová škvrnitosť.

 

Aké je zhrnutie?

  • Ak túžiš po veľkom a robustnom psovi, aktívnom poľovníkovi, ktorý skôr premýšľa ako sa bezhlavo vrhá do rýchlej akcie,

  • ak chceš, aby miloval pobyt vonku, chodil si s tebou zabehať, alebo sa venoval inému športu,

  • ak chceš psa s vyrovnanou povahou, ktorý síce vníma neznámy pohyb, ale ochrancom nebude,

  • a ak chceš, aby sa znášal aj s ostatnými psami,

TAK POTOM JE TALIANSKY SPINONE TEN PRAVÝ PES PRE TEBA.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum