Nemecký špic (German Spitz, Německý špic)

Spomínaš si na verného pomocníka, psíka deduška večerníčka? Špicatý noštek, malé ušká, chlpatý chvostík, iskra v očiach a veselý úsmev? Tak takýto je presne nemecký špic.

Nemecký špic (German Spitz, Německý špic)
Zdroj foto: Pixabay/Spiritze
12007
Reklama

Nemecký špic (German Spitz, Německý špic)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: agility, prechádzky, flyball

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 50 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 97

Skupina 5 Špice a primitívne plemená

Sekcia 4 Európske špice. Bez pracovnej skúšky


 

 

A pamätáš si keď si kráčal po ulici u babičky na dedine a v každej bráne sa na teba díval pes so špicatými uškami a zatočeným chvostíkom? Nebola to náhoda, pretože práve špicovité plemená patria medzi najstaršie domáce psy. Čo kontinent, to vlastná vývojová línia a v strednej Európe to je starý známy nemecký špic, ktorý nás poctivo strážieval. Dobrý strážca, štekajúc na všetko nové, veľké aj malé, poznané aj cudzie. Tak takýto bol vtedy a taký je aj dnes.

 

V roku 1910 vznikol klub v Nemecku, ktorý sa zaoberal čistokrvným chovom tohto plemena. Spočiatku existovali len dva varianty – malý a veľký, neskôr pribúdali schválené farby aj ďalšie veľkostné kategórie – trpasličí a stredne veľký špic. Zaujímavosťou je, že v Anglicku a v Amerike vzniklo samostatné plemeno pomeranian, ktoré okrem týchto dvoch zemí, má ešte aj v Austrálií vlastný štandard. FCI ho však združuje do štandardu nemeckého špica. To povoľuje vzájomné kríženie pomeraniana s trpasličím špicom a vznikajú tak rôzne medzitypy.

plemeno-spic-nemeckyZdroj: pixabay.com

Takže koľko špicov vlastne existuje?

Úplne prvé, čo asi každého z nás napadne keď sa povie špic, je biely, stredne veľký, chlpatý pes. Táto predstava je v nás tak silne zakorenená, že mnohých prekvapí, ak povieme v koľkých rôznych veľkostných a farebných variantoch sa špic môže vyskytnúť. Žiadne iné plemeno sa nevyskytuje v toľkých, presne definovaných farbách.

 

  • Vlčí špic – farba iba vlčia

  • Veľký špic – biely, čierny a výnimočne hnedý

  • Stredný, malý a trpasličí špic (aj pomeranian) – biely, čierny, hnedý, oranžový, orange sable, krémový, creme sable, vlkošedý, strakatý a black and tan.

     

Farieb je ešte omnoho viac, avšak žiadne ďalšie už nie sú uznané FCI. Tradičné farby ako biela a čierna sú už na ústupe a aj tu sa chovatelia riadia trendami, a preto sa populárnou farbou u tohto plemena začína stávať oranžová.

 

Postrážim ťa!

Aký je typický špic? Žije dlho (pokojne aj 17 rokov) a je temperamentný (ale tak akurát). Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, špic je dobrý strážca a k tomu patrí aj štekanie. Každý, kto ho chce vlastniť si tejto vlastnosti musí byť vedomí. Správny výcvik však dokáže tento jeho prejav eliminovať na prijateľné decibely. Každý, kto stojí pri bráne, alebo za dverami bytu bude patrične ohlásený. Veľký a vlčí špic je povahovo pokojnejší, menšie sorty sú ráznejšie. Výnimka je pomeranian, ktorý má stráženie silne potlačené a je šľachtený výlučne ako spoločník pre dámy. Aj toto je jedna z tých vlastností, ktoré by mali z pomeraniana urobiť samostatné plemeno.

plemeno-spic-nemeckyZdroj: pixabay.com

Špic vychádza s každým dobre, či ide o deti alebo iné psy a zvieratá. Jeho hustá srsť ho komfortne chráni, ale i napriek tomu sa neodporúča chovať toto plemeno na dvore. Najlepšie mu je ak sa môže zdržovať v blízkosti svojej rodiny. Je rád v pohybe, dogtrekking, agility alebo flyball môžeš pokojne zapísať medzi jeho hobby. Miluje dlhé prechádzky a nenávidí dážď. Vtedy uteká domov najkratšou možnou cestou, žmúriac očami proti kvapkám. Vode sa väčšinou vyhýbajú, ale určite existujú aj výnimky, ktoré si pôjdu zaplávať.

 

Čo je na tomto psovi super, je jeho krásny bezúdržbový kožuch. Až sa to človeku nechce veriť. Jeho bohatú a nadýchanú srsť stačí iba raz za týždeň poriadne učesať. Ani kúpanie nie je nutné, psa stačí do vane postaviť maximálne dvakrát do roka. Obyčajná sprcha bez šampónu mu zmyje zo srsti prach a jeho srsť bude opäť biela – to keby sa ti zdal náhodou trochu zaprášený. Na jeho samočistiacu srsť sa nezachytáva ani tráva, lístie či jesenné blato. A pokiaľ rozmýšľaš nad strihaním, tak veľmi rýchlo pusti nožnice z ruky. Letné strihanie je nezmyselné, pretože hustá srsť ho pred priamymi slnečnými lúčmi chráni a izoluje.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum