Hovawart

Oddaný strážca svojej rodiny. Pre svoje výnimočné schopnosti sa na chvíľu vytratil zo sveta. No našťastie sa našli nadšenci, ktorí toto plemeno od začiatkov vzkriesili.

Hovawart
Zdroj foto: Pixabay/Ilona
4371
Reklama

Hovawart

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: stráženie, beh, turistika

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: dobrá

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 70 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 190

Skupina 2 pinče, bradáče, molossoidné psy a švajčiarske salašnícke psy

Sekcia 2.2 – molossoidné a horské psy


 

História hovawarta siaha do ďalekého13. storočia do oblastí Nemecka. Hneď od začiatku svojho bytia bol uznávaným strážnym psom, strážil majetky, domy, svojich pánov aj ich farmy. Svojej práci bol naozaj oddaný a dalo sa na neho spoľahnúť. Jedna z mnohých zmienok o tomto plemene hovorí aj o záchrane chlapca z hradu Ordensritterburg v Nemecku. Tento hrad bol napadnutý slovanskými útočníkmi, obyvatelia pobití a prežil iba chlapec Eike von Repkow. Zachránil ho zranený hovawart, ktorý ho odtiahol do susedného hradu do bezpečia.

 

Hoci bol hovawart veľmi uznávané plemeno v nemeckej kultúre aj histórií, jeho popularita začala klesať s prichádzajúcim 20. storočím. Vtedy na scénu nastúpil nemecký ovčiak. V roku 1915 sa skupina nadšencov tohto plemena pokúsila o vzkriesenie hovawarta, a to tak, že hľadali psy zodpovedajúce popisu plemena. Ich snahy prinieslo ovocie a prvý hovawart bol do nemeckého chovateľského registra zapísaný v roku 1922. Avšak ich tvrdá práca vydržala len niekoľko rokov. Výnimočné schopnosti tohto plemena spôsobilo to, že nemecká armáda využívala tisícky psov na fronte počas druhej svetovej vojny. Po vojne sa plemeno opätovne obnovovalo od úplných začiatkov.

hovawart-plemeno-pesZdroj: pixabay.com

Pri zakladaní „nového“ hovawarta sa podieľalo niekoľko plemien. Aj keď s istotou nevieme povedať, ktoré všetky plemená sa kríženia zúčastňovali, predpokladá sa že v procese vytvárania moderného plemena boli použité psy ako newfoundland, nemecký ovčiak, leonberger, ale aj bernský salašnícky pes či africký lovecký pes.

 

Nie som pes pre každého

Aj keď hovawart nie je tak populárny ako rotvajler alebo nemecký ovčiak, i napriek tomu je stoickým členom nemeckej psej elity. Hovawart znamená v preklade „strážca pozemkov“. Psy sú inteligentné, sebavedomé a statočné. Postupom času sa neuplatňovali už len ako strážcovia, ale aj ako pátrači a záchranárske psy. Majú silnú vôľu pracovať a určite sa neodporúčajú majiteľom začiatočníkom.

 

Hovawart je veľmi ostražitý pes. Je vysoko oddaný svojej rodine a bude pre ňu riskovať aj svoj vlastný život. Treba však dodať, že sa môže pokúšať prevziať rolu „hlavného vedúceho“ v rodine, preto je potrebné ho hneď od šteňaťa trénovať a v jeho živote zaviesť pravidlá. K rodine je láskavý a je z neho po správnej výchove vynikajúci rodinný pes. Za predpokladu správnej socializácie, nemá problém ani s inými psami či zvieratami.

 

Každý deň potrebujem pracovať

Hovawarta je potrebné viesť pozitívnymi metódami a prostredníctvom odmien. V opačnom prípade môže o tréning stratiť záujem a postaviť si svet na vlastných pravidlách. Toto plemeno bolo chované pre tvrdú prácu, preto aj v súčasnosti vyžaduje prísny každodenný tréning a poriadnu aktivitu. Ak im je venovaného málo času, ich nadbytočná energia môže byť premenená na tvrdohlavosť a deštruktívne schopnosti. Hovawarti sú skvelí spoločníci pri rýchlej chôdzi, behu, turistike. Nezabudni, hovawart je šťastný vtedy, keď sa môže každý deň venovať, pre neho, zmysluplnej činnosti.

 

Hovawart sa dožíva 10 až 14 rokov. Jeho srsť je dlhá, v troch farebných variáciách a nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Pĺznu rovnomerne počas celého roka, preto jediné čo je potrebné, je pravidelné česanie aspoň raz za týždeň.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum