Lhasa apso

Lhasa apso je malý pes s veľkým duchom. Pod pôvabnou krásou sa ukrýva statočné srdce, ktoré neváha kedykoľvek ochrániť svoju rodinu.

Lhasa apso
Zdroj foto: Pixabay/Fran
7371
3
Reklama

Lhasa apso

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: rodinný spoločník

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: potrebná socializácia

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 25 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 227

Skupina 9 Spoločenské plemená

Sekcia 5 Tibetské psy


 

Lhasa apso pôvodne pochádza z Tibetu, kde obýval paláce a kláštory svojej rodnej zemi. A hoci by to na neho kdekto nepovedal, nebol to len taký hocijaký palácový psík, ale hneď pes s najväčšou hodnosťou – osobný strážca interiérov. Jeho dlhá srsť ho chránila pred nepriaznivým počasím. Dnes už síce túto rolu nezastáva, no svoju rodinu si dokáže stále ochrániť pred nebezpečenstvom. Súčasný rodinný spoločník je malý psík vo veľkom štýle, je húževnatý s nezávislou povahou.

 

Hoci je malý, myslí si, že veľký. To bude pravdepodobne tiež súvisieť s jeho minulosťou, stovky rokov na poste strážcu sú v ňom hlboko zakorenené. Jeho domácnosť aj rodina bude vždy v bezpečí. Jeho elegantný vzhľad a krásna, dlhá, rovná srsť môže nových majiteľov zmiasť. Ochranná povaha sa práve ukrýva pod tou jeho roztomilosťou. Lhasa apso sa berie naozaj vážne, preto ak príde na ochranu, vie byť pekne zúrivý, no určite nie agresívny. Je prirodzene podozrievavý voči cudzincom.

plemeno-standard-lhasa-apsoZdroj: wikipedia.org

Lhasa apso je tiež veľmi láskavý a nesmierne sa teší so života so svojou rodinou. Je inteligentný, nezávislý a vie byť riadny nezbedník. Ak uvažuješ o tomto plemene, pretože nevieš odolať jeho vzhľadu, určite nezabudni vziať do úvahy jeho ochranný charakter. Včasná socializácia a výcvik je pre toto plemeno absolútne žiadúca. Jeho prirodzenú inteligenciu treba nasmerovať správnym smerom, iba tak môže byť dokonalým členom rodiny. Čas investovaný do jeho výcviku však určite stojí za to. Vynaložené úsilie sa premení na lojalitu, radosť a spoločnosť, ktorú tento malý psík ponúka.

 

Malý manipulátor

Medzi jeho životné ciele určite nespadá robiť ťa šťastným, skôr sa zameriava na svoje potreby. V tomto sa práve líši napríklad od takých plemien ako je labrador, ktorého život sa točí okolo jeho pána. Hoci môže byť lhasa apso úspešne vycvičený, vo výcvikovej skupine zrovna nepatrí medzi najšikovnejších psov. Ale tí, ktorí poznajú toto plemeno, chvália jeho zmysly a jedinečnú schopnosť vlastného rozumu. Dokonca môže mať schopnosť čiastočne manipulovať so svojim pánom.


Šteniatka lhasa apso sú veľmi roztomilé, to bude tými iskričkami v očiach a nadýchaným kožúškom. Šteniatka sú zvedavé, plné energie a radi sa hrajú. Lhasa dospieva pomaly a šteniatkom zostáva až do troch rokov života. Na to je potrebné myslieť pri ich výcviku. Jeho nový majiteľ preto nemôže byť frustrovaný z toho, ak psík lekcie základného výcviku neberie príliš vážne. Rovnako trénovanie života v domácnosti nie je ľahké, preto sa odporúča návyk na prepravku, v ktorej môže pobývať v čase neprítomnosti svojho pána.

plemeno-standard-lhasa-apsoZdroj: wikipedia.org

Teraz niečo o jeho srsti

Srsť tohto chlpáča je nádherná – dlhá, hustá, jednoducho krásna. Avšak ak sa pôvab srsti má zachovať, potrebná je každodenná starostlivosť. Denne ju treba čistiť a česať, aby sa zabránilo jej zamotaniu. Rovnako je potrebné časté kúpanie, aby pes nezapáchal. Psa je možné aj strihať, no tým sa krása srsti stráca a chlpy sú rozlietané na všetky strany.


A čo deti a lhasa apso?

Treba si uvedomiť, že plemeno je netrpezlivé aj s dospelým človekom. Má tendenciu sa viazať na dospelú osobu, mladých ľudí až tak nerešpektuje. No nemusí to byť samozrejme pravidlom. Staršie deti a deti, ktoré už ovládajú správanie sa voči psovi, bude bezpečne tolerovať. Ak však hľadáš psa, ktorý je stopercentne vhodný k deťom, lhasa pravdepodobne nebude tá správna voľba.

 

Priemerná dĺžka života tohto plemena je 12 až 15 rokov, no nie sú nezvyčajné ani psy, ktoré sa dožili až 20 rokov.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Naomi
pred 4 rokmi
Brit aj ja doporucujem my krmime i nasu macku nimi
Hannnka55
pred 4 rokmi
My dávame nášmu tieto krmivo-brit.cz/cs/produkty/psi/5013-brit-care-adult-small-breed-lamb-and-rice a veĺmi mu chutia, sú to jahňacie :)
Kikina952
pred 4 rokmi
aké granulky prosím vás pre malého psíka? ďakujeeeem
Blog Fórum