10 tipov pre perfektnú dovolenku pri mori so psom

Jupí dovolenka pri mori! A ako ináč, balíš so sebou aj svojho psa. Ako ho na takýto výlet pripraviť a čo všetko pobaliť, aby si mal so sebou všetko potrebné?

10 tipov pre perfektnú dovolenku pri mori so psom
Zdroj foto: Pexels/Jacub Gomez
8829
Reklama

10 tipov pre perfektnú dovolenku pri mori so psom

 

Leto je v plnom prúde a ty už určite plánuješ dovolenku so svojim psom. Pre seba balíš opaľovací krém, pre psa loptičku do vody. Čaká vás pláž, more, piesok a kopa zábavy. Vravíš si, nie je nič, čo by vám vaše prázdniny mohlo pokaziť. Je to naozaj pravda? Aj keď je tvoj pes priateľský, skúsený plavec a poslúcha ťa na slovo, aj tak môže dôjsť k situácií, ktorá všetko zmení. Prečítaj si našich 10 tipov, ktoré spravia vašu spoločnú dovolenku bezpečnú a plnú zábavy.

 

1. Socializácia je kľúčová

Ak plánuješ svojho psa nechať behať na voľno na verejnom mieste, určite by mal ovládať zásady slušného správania, či už voči iným psom alebo ľuďom. Dokonca aj medzi priateľskými psami môže dôjsť k nedorozumeniu. Hra sa môže zvrtnúť na agresívnu, alebo môže začať bitka o hračku. Nikdy nevieš, čo sa môže stať. Preto ak si si neni istý, či tvoj pes zvládne podobné situácie s chladnou hlavou, radšej ho maj po celý čas na vodítku.

 

2. Vyber správnu pláž

Predtým, ako sa vyberieš na cestu, nezabudni si spraviť prehľad o plážach, na ktoré smú ísť aj psy. Prečítaj si recenzie, pýtaj sa na hygienu. Ak by sa na pláži tvoj pes správal nervózne, nájdi menej preplnenú pláž, kde budete mať väčšie súkromie.

 

3. Niekedy aj dobrí plavci ocenia plávaciu vestu

Záchranná vesta je rovnako dôležitá pre dobrých aj horších plavcov. Spodné prúdy sú nepredvídateľné, a ak sa tvoj pes dostane ďalej od brehu, nemusí mať dostatok síl na návrat na pevninu. Psy sa taktiež môžu unaviť, stratiť sa, zazmätkovať, a tak začať bojovať s doteraz tak samozrejmou činnosťou, ako je plávanie. Farebne výrazná vesta s dobrými recenziami je preto úžasný životazachraňujúci pomocník.

 

4. Miesto na oddych

Je dôležité, aby si mohol pes oddýchnuť v tieni. Celodenné teplo a dehydratácia je veľký nepriateľ dovolenky. Pritom neplatí, že ak pes pláva v studenej vode, že sa nemôže prehriať. Miska s vodou musí byť samozrejmosťou vo vašej výbave. Rovnako skvelé sú uteráky, ktoré môžeš dookola namáčať a chladiť nimi psa odspodu. Reguluj psovi pohyb a aktivitu aby neprišlo k prehriatiu. Pes si ani v zápale hry nedokáže uvedomiť, že jeho telo rozžeravené a unavené.

 

5. Opaľovací krém nielen pre teba

Psa chráni pred slnkom jeho kožuch. Správne vyčesaná a ošetrená srsť je plne funkčná a preto sa o kožu svojho psa nemusíš báť. Avšak bezsrsté psy, alebo psy s bledou pokožkou a odhalenými miestami (napr. brucho) sa môžu ľahko spáliť. Zaobstaraj si preto veterinárom schválený, opaľovací krém. Nikdy nepouži ľudský krém a vyvaruj sa prípravkom obsahujúcich oxid zinočnatý. Krém aplikuj na ňufák, uši alebo brucho.

pes-plaz-dovolenka-more, dovolenka so psom, so psom k moru, Zdroj: pixabay.com

6. Oči na stopkách

Hoci sa môže zdať, že všetko je v najlepšom poriadku, vždy treba byť na pozore. Opatrný treba byť pri kontakte s inými psami, pri príznakoch úpalu, dehydratácie ale aj hypotermii, ktorá môže nastúpiť ak je pes príliš dlho vo vode. Preto rada znie, vždy sleduj svojho psa. Taktiež kontroluj jeho labky, či ich nemá porezané, alebo príliš zodraté.

 

7. Výber správnej hračky

Všeobecne viem, že najlepšia hračka je tenisová lopta. No na pláži treba byť obzvlášť obozretný. Do jej materiálu sa zachytáva piesok, ktorý pes následne prehltne. Vo vnútri žalúdku môžu spôsobiť gastrointestinálne problémy. Preto ich vymeň za gumené lopty, frisbee alebo hocičo iné, čo nezachytáva v sebe piesok. 

 

8. Čo všetko so sebou do kabelky

Určite netreba v prvom rade zabudnúť na vodítko. Ak dôjde k mimoriadnej udalosti alebo k incidentu, potrebuješ spôsob ako dostať svojho psa pod kontrolu a presunúť ho do bezpečia. Uterák je tiež dôležitý. Srsť psa zachytáva vlhkosť, ktorá sa na slnku mení na paru a môže dôjsť k prehriatiu psa. Po skončení hier vo vode vždy psa čo najlepšie vysuš. Taktiež sa určite zíde súprava prvej pomoci pre drobné zranenia a ďalšie „maličkosti“, ktoré by si mohol využiť počas dňa na pláži. Lieky, potraviny, extra voda a veľa ďalšieho.

 

9. Aktualizácia informácií

Ak príde k najhoršiemu a pes sa zabehne, alebo nebodaj stratí, najlepší spôsob ako ho vrátiť domov, je pomocou rýchlej identifikácie. Preto sa ubezpeč, či kontakty, meno a adresa na obojku sú aktuálne, rovnako ako aj informácie zapísané v mikročipe. Tento bod je extra dôležitý, ak máš psa v novom prostredí bez vodítka.

 

10. Umy sa aj psa

Ak sa pes celý deň váľa na pláži a striedavo behá medzi morom a súšou, čo to sa mu zachytí v jeho kožuchu. Okrem piesku a rias, to môžu byť aj baktérie, parazity, rôzne chemické zlúčeninky či škaredé toxíny. A mohli by ublížiť. Preto je fajn, ak máš k dispozícií sladkú vodu, ktorou psa po návšteve mora a pláže opláchneš. Obzvlášť sa zameraj na uši, labky a kožné záhyby, kde sa baktérie šíria svetelnou rýchlosťou. Znížiš tak šancu vypuknutia nepríjemných chorôb. A nepokazíte si tak zábavu na spoločnej dovolenke.

 

Aké iné tipy poznáš, ktoré by mohli vašu spoločnú dovolenku spraviť ešte krajšou a bezpečnejšou? Ako pripravuješ svojho psa na zábavu spojenú so slnečnými dňami? Daj nám o tom vedieť v komentároch.

 

Zdroj: dogtime.com 

 

Bruno odporúča

Je každý pes rodeným plavcom?

So psom do Chorvátska

Pláže vhodné pre psíkov v Chorvátsku

Pláž pre psov v San Vincenzo, Taliansko

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum