Tip na výlet so psom: Drevené Turčianske rozhľadne

Trochu netradičný výlet, o to však ponúka viac možností, ako si ho užiť. Turčianske rozhľadne sú príjemným miestom na oddych a relax, ale aj aktívnu turistiku.

Tip na výlet so psom: Drevené Turčianske rozhľadne
Zdroj foto: PesBruno.sk/Karolína Dobiašová
5941
Reklama

Tip na výlet so psom:

Drevené Turčianske rozhľadne

 

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna krajina, v ktorej rozprávkové kopce hrali svoju prímu. Neboli ani vysoké, ani príliš nízke, boli také akurát, vhodné na každodenné túlačky. A že sa zapáčili nejednému psíčkárovi, o tom snáď netreba ani hovoriť. Boli sme ich pozrieť aj my a v duchu absolútneho pokoja a krásnych výhľadov sme si tento malý výletík naozaj užili.

vylet-pes-martin-turiecFoto: Karolína Dobiašová

Na Tŕni, na Kalníku a rozhľadňa na Brotnici

Ako každý iný článok aj tento výlet by som mala začať opisovať postupne. Kde sme začali, kadiaľ pokračovali a kde skončili. Avšak pre dnešok spravím výnimku a písať budem o všetkých vyhliadkach naraz, hodí sa to oveľa viac.

vylet-pes-martin-turiecFoto: Karolína Dobiašová

Nad Martinom prehrmel dážď a letný deň sa pominul tak rýchlo, ako prvé kvapky. Dusno, ktoré vládlo vzduchom sa premenilo na príjemnú vôňu krajiny po daždi. Určite si to vieš predstaviť. Využívame ochladenie a hľadáme rýchly výlet do okolia. Vyrážame z Valčianskej doliny, smer Národný park Veľká Fatra a zastavujeme na jeho okraji. Tentokrát sa nikam nešplháme, ideme sa „iba“ pokochať krásnymi výhľadmi.

 

 

vylet-pes-martin-turiecFoto: Karolína Dobiašová

Prvýkrát auto zastavujeme na Vyhliadke na Tŕni. Je to skôr taká autoturistika, uznávam. Ale to, prečo o tom píšem, upresním o kúsok ďalej. Vyhliadka na Tŕni spadá do katastra obce Turčianske Jaseno. Ako jedna z mnohých a zároveň aj dolu spomínaných, bola vybudovaná vrámci projektu „Turčianske rozhľadne“. Vznik vyhliadok sa datuje na rok 2012.

vylet-pes-martin-turiecFoto: Karolína Dobiašová

Druhýkrát zastavujeme na Vyhliadke na Kalníku, ktorá je súčasťou cyklopoludníka. Nachádza sa medzi obcou Turčianske Jaseno a Belá-Dulice. Táto vyhliadka bola zaradená medzi 12 najkrajších vyhliadok Slovenska, čo je skvelé meno pre toto miesto. Zároveň táto stavba stojí na známej Ceste hrdinov SNP a neďaleko od nej sa nachádza odbočka do lyžiarskeho strediska Jasenská dolina. Takže určite je kam sa odtiaľto ďalej vybrať.

vylet-pes-martin-turiecFoto: Karolína Dobiašová

Tretíkrát zastavujeme za obcou Necpaly, na Vyhliadke na Brotnici. Pomenovaná je po vrchu Brotnica. Nachádza sa na cyklomagistrále a v blízkosti rozhľadne sa nachádzajú informačné tabule, ktoré okrem iného, hovoria aj o povestiach viazaných na blízke okolie.

 

Na každej vyhliadke trávime čas, užívame si výhľad a krátku prechádzku. A prečo sme sa rozhodli prísť práve sem? Na prvý pohľad vyzerá, že sme sa iba vyvážali autom. Pravda je však taká, že od každej vyhliadky vedú cestičky medzi polia a lúky, po ktorých sa dá nekonečne dlho prechádzať. V diaľke sme pozorovali miestnych psíčkárov, ako sa prechádzajú týmito chodníčkami a užívajú nebeský pokoj veľkofatranskej prírody.

vylet-pes-martin-turiecFoto: Karolína Dobiašová

Všetky tri vyhliadky vyzerajú na vlas rovnako. Sprevádzajú ich parkoviská s ultra ľahkou dostupnosťou až k vyhliadke. Drevené stavby sú vysoké 8 metrov a výhľad z nich je na celú Turčiansku kotlinu, kedysi nazývanú aj Turčiansku záhradku. Okrem okolitých obcí, dovidieť aj do Martina a na kopce Malej a Veľkej Fatry. Každá z týchto rozhľadní ponúka aj miesto na oddych v podobe dreveného posedenia a mapku regiónu Turiec. Nechýba ani cykloturistický smerovník.

 

Titulná foto: Karolína Dobiašová

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Bruno ti odporúča:

Tip na výlet so psom: Čičmany

Tip na výlet so psom: Šútovská dolina

Tip na výlet so psom: Gaderská dolina

Tip na výlet: Sklabinský hrad

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum