Basendži (Basenji)

Tvrdohlavý, svojský, osobitý a hlavne cieľavedomý pes. Taký je basendži. Vždy dosiahne svoje, no málokedy dosiahneš svoje ty. Je pre teba ten pravý pes?

Basendži (Basenji)
12219
2
Reklama

Basendži (Basenji)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: coursing, agility, lov

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: potrebná socializácia

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 43 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 43

Skupina 5 Špice a pôvodné plemená

Sekcia 6 Primitívne plemená. Bez pracovnej skúšky.


 

 

Basendži pravdepodobne patrí medzi jedno z najstarších domestikovaných plemien. A možno práve preto takmer vôbec nešteká. Ľudia v čase jeho ochočenia uprednostňovali skôr tiché psy pri love. Podobne ako jeho bratranec vlk, basendži zašteká, ale iba raz a potom už mlčí. Teoretizuje sa aj o tom, že je len čiastočne domestikovaný. Nasvedčuje tomu jeho metabolizmus, a tiež iba jeden cyklus hárania u súk, zatiaľ čo iné plemená majú cykly v priebehu roka dva.

 

Pochádza z Afriky, kde bol domorodými africkými kmeňmi využívaný pri love. Na krk sa im viazal malý zvonček, ktorý plašil drobnú zver do sietí. Tiež bol využívaný pri preprave tovaru a na hlásenie nebezpečnej zvery v blízkosti ich pochodu. Dobrý lovecký pes bol v niektorých kmeňoch Afriky hodnotnejší ako manželka, a to nielen pre jeho lovecké zručnosti, ale aj pre jeho vynaliezavosť a dôvtipnosť. Pokusy priniesť ho do Európy niekoľkokrát zlyhali. Psy vždy zomreli buď na psinku, alebo na očkovanie na psinku. Prvý úspešný dovoz sa uskutočnil v 30. rokoch 20. storočia, kedy bol Basenji prinesený z Konga do Anglicka.

plemeno-pes-basenjiZdroj: wikipedia.org

Taký jedinečný, až je roztomilý

Tichý spoločník z Afriky možno svojich nových majiteľov láka aj takmer bezúdržbovou srsťou, malým svalnatým telom, pohotovostným správaním, zdvihnutými ušami a zatočeným, na bok položeným chvostom. No pozor, jeho atraktívny vzhľad môže zatieniť tvrdohlavosť, ktorá sa ukrýva v jeho hlave. Ak si o tomto plemene nový majiteľ nezistí dostatok informácií, môže byť neskôr frustrovaný z jeho jedinečného temperamentu a výnimočnej osobnosti.

 

Basendži je veľmi inteligentný, ale tvrdohlavosť prebíja akékoľvek jeho dobré úmysly. Ochota potešiť svojho pána mu je vzdialená na kilometre, asi rovnako ako to platí pri mačkách. On možno dokonale pozná všetky povely, ktoré si ho naučil, ale o tom či ich skutočne vykoná, najprv veľmi dlho porozmýšľa. V jeho hlave to vyzerá asi takto: najprv rozmýšľa nad tým, čo od neho žiadaš, potom uvažuje, či máš dostatok argumentov na to, aby to vykonal a až potom možno poslúchne. Tak prečo je taký inteligentný? Pretože svoj rozum využíva na to, aby si získal tvoju pozornosť a aby si mu poskytol všetko, o čo má zrovna záujem.

 

Neschováš - nemáš

Toto plemeno je tiež vhodné na to, aby si sa naučil starať sa o vlastný majetok. Čokoľvek ponechané bez dozoru a v jeho blízkosti je pre neho informácia o tom, že danú vec viac nepotrebuješ. Veľmi rýchlo sa majiteľ tohto psa naučí upratovať všetko, na čom mu aspoň trochu záleží.

 

Basendži je tiež umelec v úniku. Ak má chuť ísť, nezastaví ho ani oplotený pozemok, ani elektrický plot ani výcvikový obojok. Preto ho treba mať stále na očiach, aj na záhrade. Zaujímavé pachy na ulici sú pre neho silnejšia motivácia, ako elektrika zavesená na krku. Hoci takmer vôbec nešteká, jeho prejav sa orientuje viac na jódlovanie, kňučanie či vrčanie.

plemeno-pes-basenjiZdroj: wikipedia.org

Dobrá správa je, že basendži má aj dobrú stránku. On miluje hru. Ale ak čakáš, že bude ako o život bežať za frisbee či tenisovou loptou, potom sa radšej zameraj na iné plemeno. Basendži má skôr mačaciu povahu a tomu aj hry prispôsobené. Ak máš rád domov bez srsti, potom je basendži určite tvoj nový spoločník. Je tiež vynikajúci strážca, svoju rodinu aj majetok si naozaj postráži. Je odvážny a nebojí sa postaviť voči akémukoľvek veľkému nepriateľovi.

 

Čo sa týka športov, toto plemeno vyniká v coursingu, lovcom je naozaj hlavou aj srdcom. Rovnako rád bude behať aj agility. Určite nevyniká v obedience a musíš byť veľmi kreatívna osobnosť, ak ho chceš donútiť k tomu, aby sa mu nácvik trikov či poslušnosti zapáčilo. Ešte jedna maličkosť – neznáša vodu a akúkoľvek aktivitu s tým spojenú. Vďaka svojej hrdosti a samoľúbosti, je perfektný na vystavovanie. Hotový model ak ide o to, ukázať svoje vlastné ja.

 

Basendži je lovec, treba to brať na vedomie. On naháňa všetko čo sa v jeho blízkosti (rozumej okruh niekoľkých stovák kilometrov) pohne. Je pritom jedno či ide o mačky, veveričky, myši či zajace na poli. S inými zvieratami vychádza len vtedy dobre, ak s nimi žije od šteniatka v jednej domácnosti. Inak ich nerešpektuje a považuje za korisť. Rovnako nie je ani milovník detí. Akceptuje ich len ak s nimi prichádza do kontaktu od skorého ranného veku. V opačnom prípade ho doporučujeme len do takej rodiny, kde deti chápu ako k nemu pristupovať a rešpektujú jeho povahu.

 

Jeho jedinečná povaha ho nepredurčuje byť spoločníkom pre každého psíčkára. Jeho inteligenciu a osobnosť treba vedieť oceniť a prijať ju za vlastnú, inak si život s ním naozaj „užiješ“. Preto dvakrát meraj a až potom vyberaj vhodné šteniatko. Či ako sa to vraví? smiley

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Catinga
pred 5 rokmi
Basenji nepĺzne? To určite. Mám doma dvoch a pĺznu celý rok. A deti majú radi. Nemusia s nimi žiť od malička. Prefíkaní sú až strach! Pozor! Radšej nie bez vodítka! Nesmiete na neho skríknuť, utečie ešte rýchlejšie. Kým stačíte otočiť hlavu, Basenji je na druhej strane lúky. Niekedy mám pocit že sa pohybuje ako duch. Hlanve rýchlo.
Aloli
pred 6 rokmi
Clánok je dobre a hlavne vtipne napísaný, ale niektoré veci sú samozrejme prehnané :)… Pravda je, že Basenji je svojské plemeno a nie je vhodné úplne pre každého. Jeho povaha môže byť niekedy nevýhodou, hlavne pre človeka, ktorý vyžaduje od psa totálnu poslušnosť a podriadenosť. Pri týchto psoch treba proste zabudnúť na dril, hrubé správanie a 100% dodržíavanie zákazov, či príkazov. K výchove treba pristupovať ako k výzve a s humorom a trpezlivosťou vychovávať psíka ako svojho spoločenského partnera.
Basenji je najspokojnejší , keď môže byť neustále v spoločnosti svojho pána. V súkromí sú veľmi prítulní a mazliví. Mňa toto plemeno zaujalo všetkým, svojím výzorom, svojskou povahou, aj pôvodom a nebála som sa tejto výzvy ani ako úplny začiatočník psíčkar. Dokonca som sa niekoľko rokov venovala chovu tohoto plemena na Slovensku :)…
Blog Fórum