Tip na výlet so psom: Morské oko a Sninský kameň

Východné Slovensko je plné krás. A pre tých, čo radi trávia čas v prírode aj so svojimi psami, priam ako stvorené. Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži.

Tip na výlet so psom: Morské oko a Sninský kameň
Zdroj foto: PesBruno.sk/Karolína Dobiašová
8512
Reklama

Tip na výlet so psom: Morské oko a Sninský kameň

 

Okrem toho, že na východnom Slovensku nie je nič, sú tam ešte aj historické mestá, drevené kostolíky, povojnové pamiatky a krásna príroda. Nič z toho sme na našej dovolenke po Slovensku nevynechali a ak sa ma niekto spýta, kde sa mi páčilo najviac, pravdepodobne nebudem vedieť odpovedať. Všetko malo svoje čaro. To isté platí aj o výlete k Morskému oku a výstupe na Sninský kameň.

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletZdroj: hiking.sk

Trasa

Pre vtedajší pokročilý stupeň môjho tehotenstva sme auto odparkovali na parkovisku Krivec. Ak by si si chcel spraviť so svojim psom celodenný výlet, trasu môžeš pešo začať už v obci Remetské Hámre, odkiaľ to k jazeru trvá cca 2 a pol hodiny po modrej značke. Tých trás k jazeru je samozrejme viacej, kratších aj dlhších, preto sa tu bude páčiť rovnako veľkým aj malým turistom. Ale naspäť k našej trase. Z parkoviska Krivec (560 m. n. m.) je to k jazeru 15 minútová prechádzka.

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Netreba sa nechať odradiť počtom ľudí, ktorí štartujú z tohto parkoviska. Väčšina z nich si idú pozrieť iba Morské oko a ďalej na Sninský kameň už nepokračujú. Ak si dobre pamätám, okolo jazera sa dá spraviť okruh a obzrieť si ho tak zo všetkých strán. My sa vyberáme smerom doľava, stále nasledujeme modrú značku, obchádzame opustený kaštieľ a začíname stúpať smerom do lesa. Za necelú hodinku sa dostávame do sedla Tri Table (825 m. n. m.). Prvé 300 metrové stúpanie máme za sebou, chvíľu odpočívame na lavičke a naberáme sily na posledný úsek.

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Ďalej pokračujeme po červenej značke, ktorá nás dostane až na Sninský kameň (1006 m. n. m.). Paráda, sme hore! Ale kadiaľ teraz? Nachádzali sme sa síce pri turistickom smerovníku, no trochu sme boli zmätení, či sa vybrať doľava a či doprava. Sninský kameň má dve vrcholové časti a obe ponúkajú parádny panoramatický výhľad. Avšak pozor, aby ste pri výstupe neboli sklamaní. Na tieto vyhliadkové miesta vedú kovové schody, takže psíky buď cez plece, alebo sa na vrchole prestriedať a so psami počkať dolu. Naša Saša, to vybehla hore po vlastných, dolu sme ju zniesli, hoci ako už s odstupom času viem, zbehla by to po vlastných aj smerom dolu.

 

 

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Morské oko

Kedysi nazývané aj Veľké Vihorlatské jazero. Je to najväčšie jazero vo Vihorlatských lesoch a tretie najväčšie prírodné jazero po Štrbskom plese a Veľkom Hincovom plese. Nachádza sa v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, ktoré bolo v roku 2007 zapísané do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Bukové pralesy, ktoré sa tu nachádzajú, oplývajú 240 rokov starými stromami. Toto jazero chránia aj ďalšie inštitúcie – okrem iného je zároveň vyhlásené za národnú prírodnú pamiatku. V jazere sa nesmie kúpať, a nesmú sa tu zakladať ani ohniská. Ale kvôli tomuto sem asi nikto ani nejde.

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Sninský kameň

Hoci nesie v mene mesto Snina, v skutočnosti patrí do okresu Humenné. Je však veľkou dominantou pýšiacou sa nad mestom Snina, tak nech si len svoj názov hrdo ponechá. Sninský kameň je vyhľadávaným turistickým miestom, takže ak túžiš po samote, nebude to úplne pre teba. Sninský kameň vznikol sopečnou činnosťou, no konečný tvar mu dala voda a mráz. Patrí medzi najnižšie tisícovky vihorlatských lesov (spolu ich je päť).

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Dve samostatne stojace bralá sa od seba líšia nasledovne: Malý Sninský kameň je plošne menší, ale zato vyšší (1006 m. n. m.) a naopak, Veľký Sninský kameň je položený nižšie (998 m. n. m.) ale je plošne väčší. Ich výška sa pohybuje od 5 po 40 metrov. Sninský kameň je taktiež súčasťou CHKO Vihorlat a jeho vrcholové časti spadajú pod prírodnú pamiatku.

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Zhrnutie

Výstup z parkoviska až na Sninský kameň trvá necelé dve hodiny. Povedala by som že so 490 metrovým stúpaním ide o stredne ťažkú turistiku, ktorá ťa ale na záver odmení krásnymi výhľadmi. Z vrcholu Malého Sninského kameňa možno vidieť aj Morské oko, kde tvoj výlet začína. Cestu dole sme absolvovali po rovnakej trase ako smerom hore, ešte raz sa poprechádzali okolo jazera, pohľadom pozdravili rybky, ktoré akoby popri brehu naháňali turistov. My unavení, naša štvornohá Saša spokojná, takže súdim, že výlet sa podaril.

trasa-morske-oko-sninsky-kamen-tip-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Bruno ti odporúča:

Dodrž týchto 7 zásad a turistika s tvojím psom nebude nikdy krajšia

Tip na výlet so psom: Zádielská tiesňava

Tip na výlet so psom: Rekvizita anjela z filmu Za nepriateľskou líniou

Tip na výlet so psom. Spišská, spišský, spišské

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum