Bradatá kólia (Bearded Collie)

Bradaté kólie sú veľmi dobré rodinné psy pre tých, ktorí sú ochotní im prispôsobiť ich VYSOKÚ energickú úroveň. Sú veľmi veselé a majú skvelú povahu. Nie sú ale najvhodnejšie pre začiatočníkov ani ako gaučové psy. Tu sa o nich dozvieš viac

Bradatá kólia (Bearded Collie)
5927
Reklama

Bradatá kólia (Bearded collie)

 

Krajina pôvodu/patronát: Veľká Británia

Náročnosť na pohyb: mierne vysoká až vysoká

Využitie psa: ovčiarsky pes (spoločník)

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám: veľmi dobrý

Výška: pes - 53 - 56 cm
            sučka - 51 - 53 cm

Váha: 18 - 27 kg

Farebné varianty: čierna, modrá, hnedá, piesková, bridlicovosivá, červenkastoplavá, všetky odtiene sivej

Povahové vlastnosti: inteligentný, priateľský, veselý

Osrstenie: dlhosrstý



Údaje FCI:

Štandard č. 271

Skupina 
1 skupina - Pastierske a ovčiarske plemená

Sekcia 1 pastierske plemená psov

 

História plemena bradatá kólia

Bradatá kólia, ktorá bola v minulosti známa pod názvami ako - highlandská kólia (Highland collie), škótska horská kólia (Mountain Scotch Collie), starý velšský sivý ovčiarsky pes (Old Welsh Grey Sheepdog), fjordská kólia (Loch Collie) je vitálny pes, ktorý najradšej trávi čas vo voľnej prírode, ale býva aj veľmi dobrým spolčníkom. Plemeno výzorom pripomína staroanglického ovčiaka, ale má menší telesný rámec, je chudšie a nekupíruje sa mu chvost.

Bradaté kólie sú považované za jedno z najstarších plemien v Británii. Ich počiatočná existencia začala niekedy v rokoch 1600-1700, je veľmi pravdepodobné, že aj skôr. Plemeno sa používalo hlavne na pasenie oviec, dobytku a bolo veľmi vážené predovšetkým kôli jeho pracovným schopnostiam, nie kôli vzhľadu. No práve kôli tomu sa nezachovali záznamy chovu. Pre ľudí vtedy nebol vzhľad plemena až tak dôležitý. Až na začiatku 20. storočia v škótskom Edinburghu sa pri štandardizácii tohto plemena urobil pokus, a to taký, že sa plemeno zapísalo do pracovného, nie do exteriérového štandardu. Prvý písomný popis o plemene bol v časopise „The Dogs of Scotland“ v 80-tych rokoch 20-tého storočia.

 

Odkiaľ pochádza toto plemeno?

Existuje veľa teórií, ale žiadnu nemožno preukázať, kvôli nedostatku záznamov. Niektorí odborníci sa domnievajú, že medzi hlavných predkov bradatej kólie patrí maďarský pes, pravdepodobne poľský nížinný ovčiak, ktorého v stredoveku do severnej Británie priviezli poľskí obchodníci. Na začiatku 20. storočia plemeno takmer vyhynulo, ale našťastie v roku 1944 sa ho podarilo zachrániť.
 

bradatá kólia, kóĺia, pastiersky pesFoto: pixabay.com

Charakteristika

Bradaté kólie sú veľmi dobré rodinné psy pre tých, ktorí sú ochotní im prispôsobiť ich VYSOKÚ energickú úroveň. Sú veľmi veselé a majú skvelú povahu. Nie sú ale najvhodnejšie pre začiatočníkov ani ako gaučové psy. Ale pokiaľ máte v pláne pasenie oviec, najlepšou voľbou je práve toto plemeno.

Vyžadujú pravidelnú úpravu srsti. Pravidelné čistenie a česanie je pre udržanie zdravej a kalitnej srsti veľmi dôležité.

 

Bradatá kólia je energické plemeno, pôvodne určené na prácu v škótskej vysočine. Majú veľmi dobré schopnosti riešiť problémy a to aj vďaka tomu, že boli pri pasení stáda odkázané samé na seba. 

Toto plemeno je známe tým, že ak nemá dostatok nových cvikov, interackcií a tréningu, rýchlo ho to prestane baviť. Ale je to kólia, rýchlo sa učí a pri správnom vedení dobre poslúcha a je prístupná výcviku. Úspešne si počína aj v psích športoch, hlavne v agility.

V Anglicku majú bradaté kólie aj svoju prezývku „skákajúce briadky“, pretože keď psy pracujú v hustom poraste na svahoch a lúkach, skáču, aby skontrolovali svoje stádo. Tieto kólie majú tiež charakteristický spôsob, ako čeliť tvrdohlavej ovci - štekanie a skákanie na predných končatinách. Nepoužívajú očný kontakt tak často, ako napríklad border kólie a nechodia prikrčené, ale vzpriamené. Majú veľmi dobrý zmysel pre orientáciu a vedia vycítiť nebezpečenstvo.
Usporadúvajú sa rôzne súťaže, kde sa testujú stádové inštinkty kólií. Bradatá kólia je v týchto súťažiach bezkonkurenčná práve preto, že sa pri nej  zachoval základný stádový inštinkt.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum