Historický okamih v civilizovanej krajine – Zviera už na Slovensku nie je vec

Čo pre nás, psíčkarov bude znamenať zákon, ktorý už nedefinuje zviera ako vec? Aké opatrenia novela zákona zavádza?

Historický okamih v civilizovanej krajine – Zviera už na Slovensku nie je vec
5337
Reklama

1. september 2018 - zviera nie je vec

 

 

1. september 2018, deň, kedy vstupuje do platnosti novela zákona o veterinárnej starostlivosti, v ktorom je zviera definované ako ŽIVÝ TVOR a CÍTIACA BYTOSŤ.

 

Povinné čipovanie, ako systémový nástroj proti množiteľom

Každý psík bude musieť byť označený čipom. Majitelia psíkov, ktorý sa narodili do 31. augusta 2018 majú čas jeden kalendárny rok, a to do 31. augusta 2019, pokiaľ nepotrebuje veterinárnu starostlivosť. Toto však neplatí pri zmene majiteľa psíka, pri umiesťovaní do útulku či karanténnej stanice.

Šteniatka narodené po 31. auguste 2018 musia byť očipované do 12. týždňa svojho života. 

Pes, ktorý nebude čipovaný, nemá nárok na veterinárnu starostlivosť, pokiaľ nie je ohrozený na živote.

Povinná identifikácia a registrácia psov a ich majiteľov má zabezpečiť kompletnú evidenciu psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ).

Finančný strop pre čipovanie je stanovený na 10 €. Pre psíčkarov v hmotnej núdzi alebo poberateľov minimálneho dôchodku sumu za čipovanie uhradí štát.

 

Ochrana psov a kvalitný život

Konečne je to schválené aj zákonom. Áno, to čo by malo byť prirodzené a samozrejmé pre každého, kto vlastní milujúcu bytosť akou je (nielen) pes. Vlastník zvieraťa je povinný zabezpečiť jeho ochranu, pohodu, dobré podmienky na zdravý vývoj po fyzickej aj psychickej stránke. Samozrejmosťou by mal byť dostatočný voľný pohyb a rozvíjanie daností zvieraťa.

Posilnia sa aj právomoci veterinárnych inšpektorov. Ak je dôvodné podozrenie, že je ohrozený život, zdravie a ochrana zvieraťa, veterinárna kontrola má právo vstúpiť na miesto, kde sa toto zviera nachádza.

 

Týranie psov

Možno ti to ako nášmu pravidelnému čitateľovi príde zvláštne, ale zákonom sa ZAKAZUJE týranie zvierat. To znamená, že sa zvieraťu nesmie vedome poškodzovať zdravie, zraňovať ho a sposobovať mu neprimeranú bolesť. Za týranie sa považuje aj konanie, ktorým sa zvieraťu sposobí trvalá porucha správania. Taktiež je týraním nedostatok vody a jedla, či opustienie zvieraťa za účelom zbavenia sa ho.

Psie zápasy - za týranie sa považuje aj štvanie zvieraťa proti inému zvieraťu.

Definícii týrania zvierat je v tejto novele veľmi obsiahla, celý zákon si môžeš pozrieť TU.

 

 

 

Bruno ti odporúča aj tieto články:

Cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP). Je naozaj taká vysoká?

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Plemená psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov.

Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, vytvárať témy a diskutovať v našom fóre a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

 

Zuzana Gazdikova
Zuzana Gazdikova
Som najväčší rozmaznávač a nedobrovoľne-dobrovoľný „kazič“ výchovy vášho-môjho psa Bruna. Milujem dobrú kávu a najlepšie sa cítim na horách, aj keď vyštverať sa na nejakú mi dá vždy zabrať :D Mám na starosti Brunov obchodík a spoločne s Brunom a Hildi vyberáme tie najlepšie produkty, ktorými vždy radi potešíme vás a vašich chlpáčov. Ak máte skvelý nápad a milujete psov, pokojne mi napíšte a niečo spolu vymyslíme ;) zuzana.gazdikova@pesbruno.sk
Reklama
Blog Fórum