Kučeravosrstý retríver (Curly Coated retriever)

Najzaujímavejší retríver, ktorému by kučierky závidela nejedna dáma. Ak si ešte nepočul o kučeravom retrívrovi, u nás sa dozvieš viac o tomto netradičnom plemene.

Kučeravosrstý retríver (Curly Coated retriever)
4872
Reklama

Kučeravosrstý retríver (Curly Coated retriever)

 

 

Krajina pôvodu/patronát: Anglicko

Náročnosť na pohyb: veľmi vysoká

Využitie psa: poľovné účely, vodné práce, spoločník

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám: veľmi dobrý

 

Výška: pes 64 - 69 cm, sučky 58 - 64 cm

Váha:  25 - 35 kg (ale štandard váhu neuvádza)
          
Farebné varianty: čierna, pečeňovohnedá, čokoládovohnedá

Povahové vlastnosti: temperamentný, inteligentný, vyrovnaný, ochotný, spoľahlivý

Osrstenie: kučeravá, krátka srsť


Údaje FCI:

Štandard č.
110

Skupina 8. Retrívre, sliediče a vodné psy

Sekcia 1. Retrívre



Niečo z histórie o kučeravom fešákovi


Spomedzi retríverov je kučeravosrstý retríver najstarší. Je veľmi pravdepodobné, že predok tohto plemena bolí vodný španiel, St. John's a Water dogs s ktorými majú dodnes podobné znaky. Boli veľmi obľúbené pre svoju vytrvalosť pri práci a hlavne pri aportovaní. Niektorí chovatelia sa domnievajú, že má v predkoch aj Newfoundlandského psa, stavače, setre a pointre.


Prvé zmienky o psovi podobnom kučeravosrstému retríverovi sa objavili už v 16. storočí. Overená zmienka o kučeravosrstom retríverovi bola v roku 1800. V roku 1854, bolo plemeno uznané ako samostatné. V roku 1860 sa prvýkrát tento pes objavil na výstave. Medzi najznámejších psov patril pes, menom True, ktorý mal početné potomstvo po celom Anglicku. V roku 1890 bol založený klub Kučeravosrstého retrívera, tak isto bol zostavený aj štandard, ktorý sa takmer nezmenený používa dodnes. Je to síce najstaršie plemeno retríverov no dodnes sa teší obľube. Tento retriever bol veľmi vyhľadávaným loveckým psom a dnes si ho cenia hlavne v Austrálii a na Novom Zélande, kde sa používa pri love kačiek.


Aký je?


Je to veľmi inteligentný, odhodlaný, temperamentný pes, veľmi náročný na pohyb. Pri dobrom výcviku je pri práci ľahko ovládateľný. Pri správnom vedení je z neho poslušný a učenlivý pes. Je priateľský aj k cudzím, no zo začiatku si drží odstup, treba si získat jeho priazeň. Po správnej socializácii nemá problém ani s ostatnými zvieratami. Kvôli svojej priateľskej povahe nie je vhodný na stráženie objektov. Môže sa zdať trocha rezervovaný, ale svojej rodine je oddaný a hodí sa k deťom, keďže sa nevyznačuje agresivitou.

 


Na rozdiel od iných plemien sa nikdy nepodarí získať si ho v pokročilom veku. To je dôvod, prečo si chovatelia tohto plemena psov nikdy nepožičiavali a nepredávali. Na tomto plemene sa dá najlepšie vidieť, ako pes psychicky trpí pri zmene majiteľa. Je naozaj celým srdcom oddaný svojej rodine.

S výchovou je najlepšie začať už v skoršom šteňacom veku, aby boli tieto psy neskôr dobre zvládnuteľné. Majú tendenciu hrýzť a prinášať rôzne predmety vo väčšej miere ako šteniatka iných plemien. 

 

Na aké aktivity je vhodný?

Sú to vynikajúce pracovné psy, ktoré milujú vodu tak, ako všetky retrívre a skvele sa hodia na poľovné účely. Plemeno je vhodné pre veľmi aktívnych ľudí, nerado sa nudí a potrebuje veľa pohybu alebo iných aktivít, ktoré ho dokážu dostatočne zamestnať. Hovorí sa, že toto plemeno je hyperaktívne, no pokiaľ mu doprajete dostatok fyzickej a psychickej záťaže, vie aj v pokoji odpočívať. Je o ňom známe, že dospieva neskôr ako ostatné plemená, takže sa pripravte, že budete mať doma veľké šteniatko.

 

A čo tá zaujímavá srsť? 

S prekrásnym a jedinečným kožúškom sa líši od ostatných plemien. Telo je pokryté tvrdými kučerami. Srsť na hlave by mala byť hladká. Starostlivosť o srsť si nevyžadujú skoro žiadnu. Srsť je vodeodolná, príliš nepĺzne a vydrží aj nízke teploty. Výhodou je rýchle schnutie. Stačí ich raz začas prečesať a zbaviť nečistôt, ktoré si priniesli z vonku. Tieto psy nemajú problém s celoročným pobytom von. 

 

 

 

Prečítaj si viac článkov z témy VÝBER PSA:

Cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP). Je naozaj taká vysoká?

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Plemená psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov.

Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, vytvárať témy a diskutovať v našom fóre a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

 

 

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum