STOJ! Ako naučím psa tento povel?

Ak máš psa, ktorý sa na prechádzkach ležérne vláči za tebou alebo sa rád predbieha, tento povel bude pre vás dvoch veľmi nápomocný. Takto rýchlo naučíš povel STOJ svojho psa

STOJ! Ako naučím psa tento povel?
Zdroj foto: Viktória Šterbáková
8279
Reklama

Povel „STOJ!“

Tento povel je naozaj veľmi dôležitý. Pomocou povelu „STOJ“ môžeš predísť nehodám.


Ak máš psa, ktorý sa na prechádzkach ležérne vláči za tebou alebo sa rád predbieha, tento povel bude pre vás veľmi nápomocný.

Povely neslúžia iba na to, aby sme sa s nimi predvádzali, keď príde návšteva. Majú fungovať aj von, a aj na takých miestach, kde to tvoj pes nepozná, aby sa zbytočne nestala nehoda.
 

Môžem to uviesť na príklade s dobrým koncom:
Ste na prechádzke v lese. Pes sa lenivo vlečie za tebou, ty si ťukáš do mobilu, nepozeráš na psa, prejdeš cez poľnú cestu a nevšimneš si auto, ktoré po nej ide. Tvoj pes si všimol, že si pred ním už nejaký ten kus, a tak začne doklusávať za tebou. ALE!!! Auto stále ide. Ty sa obzrieš za psom, všimneš si auto, zadáš psovi povel „STOJ“, pes zastaví, počká kým prejde auto a šťastne príde k tebe. wink

Samozrejme, pokiaľ máte tento povel zvládnutý, nenastane žiaden problém. Ale viem, že nie každý tento povel ovláda. Tak ti napíšem ako by mal povel „stoj“ správne vyzerať a ako to psa naučiť. Je to celkom náročný povel aj pre psa aj pre teba. Ale nič nie je nemožné a správnym tréningom sa dá k nemu hravo dopracovať. smiley

Povel "STOJ" má psa zastaviť a pes musí ostať na danom mieste v danej pozícii (ako keby zamrzol).

Čo budeme potrebovať?

1. potrebuješ psa 
2. kľudné miesto
3. veľa (naozaj veľa) pamlskov alebo hračku
4. obrovskú dávku trpezlivosti!!!
5. dobrú náladu

Ako postupovať? 

1. V tomto prípade je pokojné miesto nevyhnutné, aj keď všetky nové povely by sa mali cvičiť na takomto mieste, napríklad doma.

2. Daj si psa s povelom „k nohe“  ku nohe a vykroč vpred.

3. Pamlsok drž psovi pred nosom.

4. Vyslov povel „STOJ!“ pokojným ale ráznym hlasom  (mne pomohlo keď som predĺžila na „stoooooj“).

5. Ruku s pamlskom drž psíkovi pri nose a zastav. Je dôležité nedávať psovi pamlsok tak, aby ho to nútilo sadnúť alebo pohnúť sa vpred. Môžeš sa otočiť aj tvárou k psovi, aby si videl či stojí tak, ako to chceš ty. (ale ruku s pamlskom drž stále pred nosom psa).

6. Pokiaľ pes zastaví a ostane stáť v danej pozícii čo i len chvíľku - ODMEŇ HO!!!

Pokiaľ vám to na prvýkrát nevyšlo, nevzdávaj to! Je to náročný povel, ktorý potrebuje trpezlivosť a odhodlanie. Tvrdá práca ovocie prináša. V tomto prípade povely. laugh

 

Časté chyby

1. Pomoc silou  

Pes nepotrebuje pomoc so zastavením, majú múdre hlavičky a po pár pokusoch pochopia, čo sa od nich očakáva. Je to pre nich aj nepríjemné. Tým, že pes niečo urobí sám sa mu zvyšuje sebavedomie a to je len a len dobré.
 

2. Trest  

Pokiaľ budeš psa trestať pri neuposlúchnutí povelu, prestane mať tréningy rád, nebude sa nich tešiť a bude mať k nim odpor. Potrestať, ale nie v tom pravom slova zmysle, znamená aj to, keď psovi nedáš pamlsok, lebo neurobil to, čo si chcel. Pes sa bude snažiť to napraviť, aby sa k pamlsku alebo k hračke dostal. Ale pri nových poveloch sa odmeňujú aj malé krôčiky, lebo tie sú k dosiahnutiu cieľa veľmi potrebnésmiley
 

3. Tréning vedený pod vedením nervózneho cvičiteľa 

To neplatí iba pre tento povel, ale aj pre všetky ostatné. Keď si vystresovaný, nervózny, nahnevaný odlož tréning na inokedy. Je nesmierne dôležité byť pri učení nových povelov uvoľnený a asertívny. Psy cítia v akej momentálnej nálade sme. A keď si myslíš, že psa oklameš - NEOKLAMEŠ! wink

4. Netrpezlivosť

Nikdy nečakaj, že tvoj pes urobí všetko na prvýkrát. Nikdy to tak ani nebude. Tak, ako sa my učíme chodiť, samostatne jesť, obliecť sa, tak sa psy učia povely a triky. Všetko chce svoj čas. Čím viac času psovi venuješ, tým rýchlejšie sa bude nové pvely učiť. Psy nám čas strávený s nimi vždy odplatia. 

5. Preháňanie času

 Aj keď chceš svojho chlpáča naučiť nový povel alebo trik čo najrýchlejšie, neznamená to, že s ním musíš hodiny trénovať. Psa to po čase aj prestane baviť, čo nechceš. Tréning by ste si mali užiť obidvaja a nemal by byť len nudnou každodennou záležitosťou. Každý ďen by sa trénovať ani nemalo. Aj psy potrebujú oddych. Mne sa pri šteniatku osvedčili častejšie a kratšie tréningy. (10 minút - 3x denne 2-4x do týždňa).

 

Ako som učila povel „STOJ“ ja?
 

Veľmi netradičným spôsobom. laugh Preto som vyššie napísala jednoduchší a hlavne zaručenejší a overenejší spôsob.
S tréningom som nemala skoro žiadne skúsenosti, ale chcela som seba aj Dustyho naučiť čo najviac a hlavne podľa seba! Bola to chyba!
Učila som ho to tak, že som cúvala a hovorila povel „STOJ“ s vystretou dlaňou pred psom a čakala som, kým pes nezastaví (poznal už povely ako „čakaj“ a „ostaň“, takže to pochopil celkom rýchlo). Nebol to najmúdrejší spôsob ako psa naučiť zastaviť a ani tebe ho neodporúčam. Som rada, že mám tak inteligentného psa, rýchlo pochopil čo od neho chcem a nenechal ma padať na zadok dlho.  Samozrejme, dnes už by som to urobila inak a keď idem učiť nový povel, pozriem si ako má vyzerať a ako to približne psa naučiť.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Povel „k nohe“ a chôdza pri nohe. Ovláda to aj tvoj pes?

Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom?

Odloženie psa. Ako naučiť psa povel „zostaň“?

Ako naučiť psa povel ĽAHNI?​Ako naučiť psa povel SADNI?

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum