Anglický seter (English setter)

Nie je seter ako seter. Dnes sa dozvieš viac o tom anglickom, ktorý na prvý dojem zaujme svojim výzorom a svojou pokojnejšou povahou narozdiel od jeho bratrancov. Nech sa páči, predstavujem ti anglického setra, ktorý je najstarším zo všetkých setrov.

Anglický seter (English setter)
Zdroj foto: deviantart
6077
Reklama

Anglický seter (English setter)

 

Krajina pôvodu/patronát: Veľká Británia

Náročnosť na pohyb:  vysoká až veľmi vysoká

Využitie psa: poľovný pes, spoločník

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám: po správnej socializácii dobrý

Výška: pes 65-68 cm, sučka 61-65  cm

Váha: 25-30 kg

Farebné varianty:  zlato-biela, červeno-biela, čierno-biela, čierno-hnedo-biela

Povahové vlastnosti:  pracovitý, milujúci, inteligentný, energický  
                    
Osrstenie: stredne dlhá srsť, miestami dlhá


Údaje FCI:

Štandard č. 2

Skupina 7. Stavače

Sekcia 2. Britské a Írske stavače


Niečo z histórie o anglickom setrovi

V Anglicku sa takýto typ psov využíval výhradne na vystavovanie jarabíc a prepelíc. Prinášanie strelenej zveri sa ponechávalo retrieverom a španielom. Predpokladá sa, že anglický seter, tak ako aj ostatné britské a írske setre, vznikol z kríženia anglických španielov, používaných na prácu vo vode a z pointrov. Neskôr sa krížili s francúzskymi a španielskými stavačmi aby získali vlastnosť „vystavovať zver“.
 

Už v stredoveku existovali psy, o ktorých sa predpokladá, že boli predkami anglického setra. Najstaršia zmienka o psoch podobných anglickému setrovi pochádza z roku 1485 kde bol ešte nazývaný anglický španiel. Koncom 18. storočia ich ako samostatné plemeno choval už asi 35 rokov reverend A. Harrison. Bol to základ na ktorom v 19. storočí ďalej budovali Edward Laverack a Purcell Llewellin. Moderný anglický seter vďačí svojmu vzhľadu hlavne Edwardovi Laverackovi (1800-1877), ktorý v 19. storočí vyvinul svoju vlastnú, selektívnu líniu. Moderný výstavný typ anglického setra je často označovaný ako typ Laverack. Richard Purcell Llewellin (1840-1925), založil chov na Laverackových psoch a sústredil sa na rozvoj svojho ideálu pracovného setra tým, že krížil niekoľko Laverackových psov s jeho vlastnými. Moderný pracovný seter sa často označuje ako typ Llewellin. E. Laverack bol autorom knihy s názvom The Setter, publikovanej v roku 1872. Toto bolo považované za definitívnu knihu o plemene a bolo základom pre vytvorenie štandardu.
Toto plemeno sa na výstave po prvýkrát objavilo 28.1.1859 v Newcastle. Neskôr sa začal jeho export do Európy a Kanady. V poľovníctve sa tieto psy začali objavovať čoraz častejšie okolo roku 1935.

 

Prečo práve seter?

Dnes je zaužívané označenie seter. Pochádza z anglického slova set alebo setting a označujú sa tak psy, ktoré po zavetrení zveri znehybnejú. Setre majú typický postoj pri love. Keď uvidia v tráve zviera, nastavia sa smerom k nemu, zodvihnú prednú nohu a vyzerajú ako keby stuhli. Takýmto spôsobom oznamujú pánovi, ktorým smerom sa zver nachádza. Po slovensky tomu hovoríme, že vystavujú zver. Je fascinujúce ich pozorovať. Vyzerajú ako mačky, ktoré sa chystajú uloviť myšku. Ladné pohyby setrov a pointerov sú naozaj obrovským zážitkom.


Aký je anglický seter?

Hovorí sa, že anglický seter je zo všetkých setrov najkľudnejší, preto je najvhodnejší aj do rodín s deťmi. Neprejavuje sa agresívne, no svoju záhradu si vie ustrážiť najmä štekaním. S ostatnými psami väčšinou problém nemá, no treba zobrať do úvahy to, že je to pes so silnými loveckými pudmi, takže menšie zvieratá a hlavne vtáky mu môžu robiť problém. Je ľahko cvičiteľný, no vyžaduje dôsledný výcvik. Je to veľmi energické plemeno, takže potrebuje denne veľa pohybu. Vyžaduje si stálu pozornosť a hry, nemá rád samotu a nudu. Je nekonečne verný svojmu pánovi a rodine. Perfektne sa hodí na pohybové a vytrvalostné športy, ako sú napríklad canicross, bikejorging, skijorging, dogtreking. Osvedčil sa aj ako výborný canisterapeutický pes.
 


Starostlivosť o srsť

Srsť je dlhá a hodvábna, na zadnej strane hrudných a panvových končatín a na vonkajšej strane uší tvorí práporce, na chvoste je vlajka, ktorá visí dolu v dlhých zhlukoch. Keďže je to dlhosrsté plemeno, starostlivosť o srsť je nevyhnutná. Dôležité je pravidelne jeho krásnu srsť prečesávať, aby na nej neostávali uzly a nepekné zlepené miesta. Výstavným jedincom sa srsť aj zastriháva, prípadne aj trimuje.

 

Prečítaj si viac článkov z témy VÝBER PSA:

Cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP). Je naozaj taká vysoká?

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Plemená psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov.

Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, vytvárať témy a diskutovať v našom fóre a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum