Škótsky jelení pes (Scottish Deerhound, Deerhound, skotský jelení pes)

Škótsky jelení pes už v dnešnej dobe pravdepodobne jelene neloví, no každopádne je to tajuplné plemeno, ktoré si môžeš ľahko pomýliť s írskym vlkodavom. U nás sa o ňom dozvieš viac.

Škótsky jelení pes (Scottish Deerhound, Deerhound, skotský jelení pes)
Reklama

Škótsky jelení pes (Scottish Deerhound, Deerhound, skotský jelení pes) 

 

Krajina pôvodu, patronát: Veľká Británia - Škótsko

Náročnosť na pohyb: veľmi náročný

Využitie psa: spoločník, lovecký pes

Umiestnenie psa: exteriér, interiér

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám: po správnej socializácii dobrý (no má silný lovecký pud) 

Výška a váha: pes 76 cm, sučka 71 cm, pes 45,5 kg, sučka 36,5 kg 

Farebné varianty:  tmavo modro-sivá, tmavšia a svetlejšia sivá, žíhaná a žltá, srnčia červená s čiernymi znakmi, pieskovo-červená 

Povahové vlastnosti: láskavý, poslušný, priateľský, dôstojný 

Osrstenie: srsť je drsná, nie príliš dlhá

 

Údaje FCI: 

Štandard č. 164

Skupina 10. skupina FCI - Chrty

Sekcia 2. drsnosrsté chrty


 

Niečo z histórie o škótskom jeleňom psovi

Škótsky jelení pes má okolo svojho pôvodu množstvo tajomstiev. Ide o veľmi starobylé plemeno, ktorého maľby sa nachádzali ešte v jaskyniach. Niektoré zdroje uvádzajú, že ho doviezli do Veľkej Británie už pred 3000 rokmi alebo sa dokonca hovorí, že ho priviezli Kelti už v 5. storočí pred našim letopočtom.

Škótsky jelení pes bol kedysi nápomocný pri love vysokej zveri (deer - jeleň, hound - naháňať, loviť, poľovný pes). Chudobní ľudia v stredoveku nesmeli vlastniť toto plemeno, bol to pes výsadne ľudí z vyššej spoločenskej vrstvy. Tí usporadúvali lov na jelene pomerne často a vysoká zver bola v tom období takmer vyhubená. Aby sa páni nenudili, začali používať menšie plemeno, ktorým bol chrt, na lov zajacov. Škótsky jelení pes takmer vyhynul.

Jediným miestom vo Veľkej Británii , kde sa ešte nachádzala vysoká zver bola Škótska vysočina. Preto sa tu plemeno zachovalo. V roku 1825 sa Archibald a Duncan McNeillovi rozhodli obnoviť tieto ušľachtilé psy. Svoj chov založili na 4 psoch. Údajne boli všetky štyri psy pieskovej farby, no dnes sa táto farba už nevyskytuje. 

 

Veľmi nápadne sa podobá na írskeho vlkodava, no škótsky jelení pes je chrt celým svojím bytím. V írskom vlkodavovi koluje krv dogovitých psov. 

 

Aký je dnes

Škótsky jelení pes patrí medzi najvyššie a vzhľadovo najelegantnejšie psy, preto si vyžaduje veľmi veľa pohybu. Nie je vhodný do pohodlnej rodiny. Nezvykne sa prejavovať agresívne alebo podozrievavo, vždy si zachová chladnú hlavu a dôstojnosť. Povahovo je to typický chrt, k cudzím ľuďom uzavretý a neprípustný, no nikdy nie je agresívny.

Tento pes je priateľský a poslušný. Štandard vraví, že chce za každú cenu vyhovieť svojmu majiteľovi, ale keď uvidí bežiaceho zajaca, nič ho nezastaví. Stále sa v ňom zachoval veľmi silný lovecký inštinkt.  Napriek jeho menu, že sa dnes už nepoužíva na lov jeleňov, a skôr ho uvidíme vo výstavnom kruhu.

 

 

Výchova a aktivity škótskeho jelenieho psa

Výchova pozitívnou motiváciou je pre toto plemeno ako stvorená, ak sa bude na neho pri výchove príliš tlačiť, neodvďačí sa poslušnosťou, práve naopak. 

Vo všeobecnosti je to veľmi kľudný pes, niekedy môže pôsobiť trochu uzavreto. A ako správny chrt, bude určite šťastný, ak sa bude môcť venovať nejakému športu, ako je napríklad coursing alebo dostihy. Určite si spolu užijete aj canicross, keďže je to vytrvalý bežec. 

 

Starostlivosť a jeho srsť

Je to hrubosrsté plemeno, ale starostlivosť o srsť nie je náročná. Stačí ak sa srsť raz do týždňa prečeše a zbaví nečistôt a prachu. 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, pes bruno

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum