7 rád pre lepší spánok tvojho psa

Koľko spánku pre psa je veľa a koľko zase málo? Ako to zistiť a ako pomôcť psovi zaspať? Prečítaj si náš článok a nájdi v ňom aj svojho psa.

7 rád pre lepší spánok tvojho psa
Zdroj foto: Pixabay/Peter
11213
1
Reklama

7 rád pre lepší spánok tvojho psa

 

Väčšina majiteľov asi nerozmýšľa nad tým, koľko jeho pes trávi času spánkom. Prečo by sme to aj robili. Stačí, že nás, psičkárov, zaujíma koľko kilometrov naše psy dnes ubehli na prechádzke, akú kvalitnú stravu sme im dali a že ich hovienka vyzerajú tak ako majú. Ale naozaj sa netreba o ich spánok zaujímať? Ak nás zaujíma, koľko hodín prespíme my ľudia, mali by sme porozmýšľať aj nad ich spánkom. Je totižto rovnako dôležitý.

 

Kvalitný spánok pomáha ako ľuďom, tak rovnako aj psom spracovať informácie, ktoré sme načerpali počas dňa. To je veľmi terapeutické, pretože sa tak organizmus dokáže vysporiadať s rôznymi situáciami. Spánok podporuje aj vývoj mozgu, schopnosť učiť sa, pamätať si a oddýchnutý organizmus je aj zdravší.
 


Koľko spánku potrebuje môj pes?

Väčšina psov spí 12 až 14 hodín denne. To znamená, že priemerný rodinný pes trávi polovicu dňa spánkom. Čo so zvyšnou polovicou? 30% z toho trávi leňošením, takže na aktivity počas dňa mu zostáva posledných 20% času.

 

 

Samozrejme nie je pes ako pes. Existujú určité faktory, ktoré vstupujú do toho, koľko ten-onen pes prespí. Vek, veľkosť, plemeno, úroveň aktivity, spôsob života a zdravotný stav. Mladé psy a seniori potrebujú spánku viac ako zdravé dospelé jedince.

 

  • Šteňatá trávia svoju bdelú chvíľku skúmaním, hraním a hlavne rastom, takže každý deň potrebujú tak 18 až 20 hodín spánku na dobitie batérií.

  • Staršie psy zvyčajne viac spia preto, lebo sa rýchlejšie unavia a ich organizmus bojuje častokrát s nejakým-tým ochorením.

  • Veľké psy majú zase tendenciu viac spať preto, lebo narozdiel od malých plemien žijú kratšie, čiže aj skôr starnú.

  • Pracovné psy spia menej, pretože boli vyšľachtené na aktívny život a vyžaduje sa od nich pozornosť a chuť ísť naplno.

  • Na druhom konci pracovných psov sú psy „bez pracovnej histórie“. Plemená, ktoré nikdy nemali nič inšie na práci, ako sedieť vedľa svojich ľudí a robiť im spoločnosť. Tie pre zmenu dokážu spať veľmi veľkú časť dňa.

  • A v neposlednom rade menej spiace psy sú také, ktorých majitelia v súčasnosti vlastnoručne vedú k aktívnemu spôsobu života.

 

Čo všetko ešte môže ovplyvniť spánok psa?

 

Brachycefalický syndróm dýchacích ciest

Medzi brachycefalické plemená patria napríklad mopslíky, alebo všetky možné plemená, na ktoré si spomenieš typu „BULL“. Tieto psy môžu mať napríklad úzke nosové otvory, ztenšenú priedušnicu, dlhé mäkké podnebie či iné tkanivá, ktoré môžu blokovať hrtan. Psy s týmito poruchami majú obvykle ťažkosti s dýchaním, a tiež môžu trpieť formami apnoe.

 

Apnoe u psov môže trvať oveľa dlhšiu dobu ako u ľudí. U ľudí spánkové apnoe zabraňuje vstúpiť organizmu do hlbokého spánku. Psy, ktoré prestávajú dýchať počas spánku, však zostávajú snívať. Výsledkom toho je, že psy sa z takéhoto stavu ťažšie prebúdzajú, a preto aj počas dňa dlhšie spia. Obtiažne dýchanie a zlá kvalita spánku môže ohroziť zdravie tvojho miláčika.
 

Narkolepsia

Rovnako ako u ľudí, aj u psov sa vyskytuje táto neurologická porucha, ktorá ovplyvňuje schopnosť mozgu riadiť cykly spánku a bdenia. Psy s týmto ochorením zaspávajú veľmi náhle, v najrôznejších časoch a situáciách. Napríklad aj počas kŕmenia či hrania. Našťastie s pribúdajúcim vekom sa u niektorých psov môže toto ochorenie zmierniť. Liečba sa neodporúča, pokiaľ pes počas dňa neprekoná viacero náhlych usnutí.

 

Poruchy správania sa pri REM spánku

Vo všeobecnosti spí každý cicavec v dvoch fázach: v prvej je telo trochu aktívne, ale myseľ nečinná a v druhej je to naopak. Počas fázy snívania sú svaly paralyzované. Pes s poruchou má tieto fázy narušené a snívanie je sprevádzané vytím, štekaním, vrčaním, žuvaním, hryzením či prudkým pohybom končatín. To nie je správne. Preto je dobré, ak to pri najbližšej návšteve veterinára spomenieš.

 

Syndróm kognitívnej dysfunkcie

Rovnako ako starší ľudia, aj staré psy môžu mať problém s nočným spánkom. Môže sa u nich tiež vyvinúť psia verzia „sundowningu“, čo je termín, ktorý sa opisuje u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Pacienti sú zmätení a s prichádzajúcou nocou stále viac nepokojní. Tieto psy (aj ľudia) sa stále pohybujú a nevedia sa usadiť.

 

Rovnako je potrebné poznamenať, že vojenské a policajné psy a každé iné psy, ktoré prekonali významné traumy, môžu časom trpieť ťažkosťami so spánkom.

 

 

7 rád ako pomôcť psovi zaspať

Postaraj sa o to, aby si svojmu psovi zabezpečil minimálne 8 hodín hlbokého a pokojného spánku v tmavej miestnosti, po ktorom bude nasledovať dostatok času stráveného vonku, na priamom slnku. To je veľmi dôležité a rozhodujúce pre normálny cirkadiánny rytmus a celkovú pohodu psa.

 

  1. Uisti sa, že sa tvojmu psovi dostane dostatok pohybu. Psy, ktorí majú problém zaspať si zaslúžia aktívnu prechádzku. Naháňanie loptičky, canicross, tréning agility alebo plávanie v jazere. Čokoľvek, čo unaví jeho telo.

  2. Psychická stimulácia pomocou interaktívnych hier, hračiek, v ktorých sa skrývajú odmeny alebo parohov na žuvanie je tiež veľmi dôležitá.

  3. Prihlás svojho psa na tréningy. Voľba môže padnúť na poslušnosť, agility, dogdancing alebo nosework. Dovoľ mu byť aktívne aktívnym.

  4. Vyvážená strava zabezpečí rovnováhu prichádzajúcu zo žalúdka psa. Tvoj miláčik sa tak vyhne potravinovým alergiám, intoleranciám, nedostatku aminokyselín. Spomínané problémy najčastejšie nastávajú pri kŕmení nekvalitnou stravou.

  5. Nechaj svojho psa spať v spálni. Blízkosť človeka môže pomôcť zmierniť akúkoľvek úzkosť, ktorá prispieva k nočnému nepokoju.

  6. V miestnosti kde spolu spíte sa pokús mať čo najmenej zapnutej elektroniky. Je dokázané, že žiarenie z mobilov či wifi má negatívny vplyv na spánok.

  7. Poraď sa s veterinárom o prípravkoch na prírodnej báze, ktoré uvoľňujú organizmus a upokojujú myseľ psa.

 

Zdoj: healthypets.mercola.com,

 

Bruno ti odporúča:

Ako psy vnímajú čas?

Reč psieho tela. Rozumieš tomu, čo ti pes hovorí?

Bozkávať sa či nebozkávať sa so svojím psom? To je otázka!

14 faktov o tom, že psy z nás robia lepších ľudí

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
moj to ma dobre zariadene. Nažerie sa, lahne a chrape. Komu lepšie ako bytovkovemu psovi
Blog Fórum