Bullmastiff

Bullmastiff je známy svojou legendárnou odvahou, ktorou vždy ochráni svoju rodinu. Čím ešte dokáže zaujať toto majestátne plemeno? Prečítaj si o ňom viac v našom článku

Bullmastiff
Zdroj foto: CHS Z DUNAJSKÝCH LUHOV
7894
Reklama

Bullmastiff

Krajina pôvodu/patronát: Veľká Británia

Náročnosť na pohyb: mierne vysoká až vysoká

Využitie psa: strážny pes, pracovný pes, spoločník 

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: po správnej socializácii dobrý 

Výška: pes 64-69 cm, sučka 61-66 cm

Váha: pes 50-59 kg, sučka 41-50 kg

Farebné varianty:  všetky odtiene žíhanej, plavá, červená, všetky farby si vyžadujú čiernu masku na tvári 

Povahové vlastnosti: lojálny, odvážny, poddajný, pokojný, spoľahlivý, láskyplný

Osrstenie: krátkosrstý

 

Údaje FCI: 

Štandard č. 157

Skupina 2. Pinče, bradáče, molosoidné a švajčiarske horské a salašnícke psy

Sekcia 2. Molosoidné psy


História bullmastiffa

Bullmastiff vznikol krížením starých anglických mastifov a buldogov. Slovo mastiff je odvodené od z francúzskeho slova mastin, čo znamená „zvyknutý na ruku“. Mastifmi boli kedysi nazývané aj molosoidné plemená. Akékoľvek obrie plemeno bez ohľadu na vzhľad alebo typ práce, na ktorú sa používali, bolo klasifikované do tejto skupiny molosoidných plemien. 

Bullmastiff je mastif asi len zo 60%. Zvyšok jeho génov pochádza od anglického buldoga, ale nie takého, ako ho poznáme dnes. Skôr z buldoga z 19. storočia, ktorý vyzeral odlišne ako ten dnešný. 

Foto: CHS Z DUNAJSKÝCH LUHOV

História bullmastiffa začína niekedy okolo roku 1860, keď bohatí vlastníci veľkých pozemkov začali mať problémy s pytliakmi. Táto šľachta mala obrovské lúky a lesy, kde voľne žili zvieratá, no potrebovali niekoho, kto sa o pytliakov zaručene postará a ochráni zver. 

Potrebovali odvážneho, veľkého psa, ktorý by dokázal byť veľmi tichý pri prenasledovaní a dolapení pytliakov. No taký doposiaľ neexistoval. Buldog, ktorý bol v tom čase už známy nebol dostatočne rýchly ani veľmi agresívny. Existuje aj niekoľko teórií, že na to, aby vznikol bullmastiff boli použité psy podobné nemeckým dogám, aby boli budúce psy väčšie. Ale tieto teórie nie sú nijako potvrdené. 

Keďže bullmastiff pracoval hlavne v noci, požadovaná farba bola tmavá žíhaná, aby lepše splynul s prostredím. Bullmastiff prenasledoval pytliaka, chytil ho za ruku a držal, kým neprišiel strážnik a pytliaka nespacifikoval. 

Tieto psy robili skvelú prácu a bolo to poznať na radikálnom znížení pytliactva. Neskôr sa využívali ako strážne psy na menších pozemkoch. 

V roku 1924 bol Bullmastiff uznaný Britským Kennel Clubom a v roku 1933 ho uznal aj Americký Kennel Club. 

 Chovatelská stanice Puma-Bull CZ bullmastiffFoto: Chovatelská stanice Puma-Bull CZ

Aký je bullmastiff?

V rodinnom kruhu je pokojný, priateľský, milý pes, no jeho odvaha je však legendárna. Nebojí sa postaviť protivníkovi zoči voči. 

Je to pes, ktorý sa hodí do aktívnej rodiny. Aj keď pôsobí ťarbavo je to akčný spoločník, ktorý si vyžaduje dostatok pohybu. 

Pri výcviku sa v ňom môže objaviť tvrdohlvý buldog a potrebuje rázny, no nie násilný prístup. Pokiaľ sa nechá bullmastiffovi priveľký priestor na sebavýchovu, môže byť z toho v budúcnosti problém. Je to veľmi mierne plemeno a so správnou výchovou bude skvelý spoločník. 

Nerobí mu problém byť celoročne von, s prístupom do búdy. Samozrejme pri veľmi nízkych teplotách by mal majiteľ zvážiť umiestnenie psa vo svojom dome. 

Starostlivosť o srsť nie je vôbec náročná. Stačí ho raz za čas prečesať a zbaviť srsť nečistôt. 

Chovatelská stanice Puma-Bull CZFoto: Chovatelská stanice Puma-Bull CZ

 

Za fotografie tohto úžasného plemena ďakujeme Chovateľskej stanici Puma-Bull CZ  a Chovateľskej stanici Z DUNAJSKÝCH LUHOV smiley.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, pes bruno

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum