Mačky sa uhoriek boja. A čo psy? Môžu psy zjesť uhorky?

Existuje nejaký relevantný dôvod, prečo psovi do misky nakrájať uhorku? Tak schválne, čo si o tom myslia vedci, veterinári a výživový fajnšmekri?

Mačky sa uhoriek boja. A čo psy? Môžu psy zjesť uhorky?
13892
1
Reklama

Mačky sa uhoriek boja. Ako sú na tom psy?

 

Existuje nejedna diskusia o tom, či uhorka patrí do jedálnička našich psov. Veď kde vo voľnej prírode sa predkovia a príbuzní psov dostanú k tejto zelenine? Dobrou správou však je, že s výskumom rastú aj vedomosti o tejto plodine a majitelia psov si môžu byť istí, že nielenže psy môžu uhorky konzumovať, no ešte im prinášajú aj veľa pozitívnych účinkov.

 

Tie isté uhorky, ktoré majú ohromné zdravotné výhody pre ľudí, sú podľa vedeckých štúdií vhodnou potravinou aj pre naše milované psy. Prečítaj si článok o tom, či psy môžu uhorky jesť, na aký spôsob im ich pripraviť a aké vedľajšie účinky ich konzumácia môže priniesť.

 

 

Môže môj pes zjesť uhorku či nie? A čo sa mu stane?

Vedci sa výživári sa zhodli, že je OK, ak psovi ponúkneš uhorku. Všeobecne to rovnako platí aj s inou zeleninou, ak ju do stravy zaradíš vyvážene a jej príjem vyvažuješ živočíšnymi bielkovinami. Uhorky sú napríklad výbornou zeleninou pre psy, ktoré majú nejaké to kilo navyše. Uhorka je nízkokalorická chrumkavá dobrota, ktorá pokojne môže slúžiť aj ako maškrta. Uhorky prinášajú psom aj ďalšie výhody:

 

Hydratujú organizmus – vhodné sú napríklad po fyzickej aktivite. Vysoký obsah vody v uhorkách rehydratuje psie telíčko.

Posilňujú kosti – obsahujú vitamín K4, ktorý pomáha budovať silné kosti.

Kĺby a spojivá pod kontrolou – silica, ktorú uhorky obsahujú, pomáha zmierňovať bolesti kĺbov, zmierňujú opuch a celkový pocit stuhnutia.

Osviežujú dych – uhorky obsahujú látky, ktoré pomáhajú bojovať proti zápachu vznikajúcemu činnosťou baktérií.


Existujú vedľajšie účinky?

Hoci sa uhorky považujú za bezpečnú zeleninu pre psov, predsa len sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky vyplývajúce nadmernou konzumáciou. Prejedanie, dusenie sa alebo hnačka! Možno si sa teraz trochu pousmial (rovnako ako my), no vec sa má tak, že príliš veľa uhoriek v žalúdku psa môže spôsobiť gastrointestinálny rozruch, najmä ak pes nie je zvyknutý na konzumáciu zeleniny.

Ak chceš znížiť riziko udusenia sa uhorkou, vyhni sa kŕmeniu celých uhoriek, ale nakrájaj ich na také kúsky, aby s nimi pes nemal žiadny problém. Dôležité je to hlavne v prípade malých psov a psov, ktoré majú tendenciu jesť rýchlo. Veterinári tvrdia, že primerané množstvo pre jedného psa, je maximálne 10% obsahu z dennej dávky všetkého, čo pes zožerie.

 

Ako psovi uhorku ponúknuť? Nakrájať na plátky, malé kocky, alebo rozmixovať na šťavnatú prílohu.

 

Nie každá uhorka je dobrá uhorka

Aká uhorka je zlá? Nakladaná! Pri zaváraní sa používa soľ, cukor či ocot a tieto doplnky naozaj pes k životu nepotrebuje. Taktiež bolo dokázané, že uhorka je jednou z mnohých zelenín, ktorá v sebe zadržiava pesticídy a herbicídy. Preto je lepšie ak ju pred konzumáciou ošúpeš.


Pár posledných výhod na záver

Antioxidačné a protizápalové účinky! To znamená zníženie rizika rakoviny, srdcových ochorení, artritídy a ďalších zápalových procesov.

Zdroj: petfoodfacts.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes a paradajky. Môže pes zjesť paradajky či pre neho znamenajú hrozbu?

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

Má tvoj pes málo energie? Toto mu môže pomôcť!

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Majola
pred 4 rokmi
moj zje uplne všetko, ale nedavam mu to, lebo to nie je zdrave. Dostava iba to, čo je určene pre psov, takže konzervy, granule
Blog Fórum