Adaptacia 1ročnej čivavy

Dobry den. Rada by som sa s Vami poradila ohladne adaptacie roceho psika civavy. Mame ho len par dní, ale stále je strašne ustráchaný, všade sa len skryva a najradsej by bol len so mnou. Máme 3 a 7 rocne deti. Pani kt.mi psika predala tvrdila ze je na deti zvyknutý a rad aportuje. Ale k detom sa vobec neberie, uteka od nich. Snažíme sa udržiavat doma klud aby bol co najmenej vystresovany, ale uz teraz mam strach že si na nich nikdy nezvykne. Je to naozaj len par dni (3). Máte s tymto niekto skusenost? Dakujem za kazdu radu. :-))
Reklama
Peppi
pred 7 rokmi
Dobrý deň. Ďakujem veľmi pekne za rady, ktoré ste mi dali. Teraz vidno malinke pokroky ktoré sme spravili. Pôjde to pomaly, ale hádam to zvladneme. Určite dam vedieť ako sme pokročili. Ešte raz vďaka. ????
Cmir
pred 7 rokmi
Dobrý deň, tri dni je veľmi krátky čas na to aby si psík zvykol na nový domov. Psy sú vo všeobecnosti veľmi prispôsobivé zvieratá a navyše ste si zaobstarali mladého psíka, takže by s tým nemal byť problém. Len mu dajte priestor a čas. Deti zvyknú byť dosť energické a pohyblivé, tak ich sledujte a pripomínajte im, že Váš nový miláčik sa potrebuje oťukať a zabývať. Treba ich obmedziť hlavne v kontaktovaní psa. To znamená žiadne hladkanie a dvíhanie psíka proti jeho vôli.

Psíkovi môže pomôcť, keď mu vytvoríte jeho miesto, zaobstarať mu napríklad nejaký pelech na kľudnom mieste. Takéto miesto mu zabezpečí pocit istoty. A zároveň to bude aj pre Vás signál, keď tam zalezie, že ho nemáte vyrušovať.

Počas prvých dní je lepšie si psíka skôr nevšímať ako všímať. Fungujte takmer bežne ako pred príchodom psíka. Hlavne ak je psík ustráchaný, prechádzajte okolo neho normálne, nezastavujte sa, neprihovárajte sa mu. Ak niekde zalezie, a dovoľuje to situácia nechajte ho tak, počkajte kým sa sám osmelí a vyjde. Pre lepšiu manipuláciu mu môžete nechávať aj doma vodítko.
Dôležité pri ustráchaných psoch je to, aby ste im dali možnosť prekonať svoj strach. S tým Vám môžu pomôcť nejaké psie dobroty. Ak je u psa strach alebo stres, príliš veľký, odmietne Vám akékoľvek jedlo. Vtedy so psom nepracujte, chcete po ňom príliš veľa.
S jedlom môžete odmeňovať správanie, ktoré sa Vám páči a zároveň mu dvíhať sebavedomie.
Príklad: sedíte na gauči a psík sa pomaly k Vám približuje. Vy si ho nevšímate, nepozeráte sa naňho len keď je už blízko Vás ponúknete mu chutnú odmenu. To úplne stačí.
Ak sa pes bojí, krčí, nehovorte naňho, neberte na ruky, nevšímajte si ho. Nechajte mu možnosť vysporiadať sa so svojím strachom. Jedná sa len o situácie kedy sa pes nemá skutočne čoho báť. Napríklad ak sa stretne s priateľským psom alebo s človekom, ktorý sa mu prihovára a Váš pes sa bojí, nie je potrebné ho brať na ruky a ukľudňovať ho. Musíte mu dať najavo, že preháňa a nemá sa čoho báť.

Odmeňovať môžete každý jeden jeho príchod k Vám. Podávať pamlsky môžu samozrejme aj Vaše deti. Vždy keď sa k nim priblíži, keď ich očuchá môžete psíkovi ponúknuť chutnú odmenu.

Držím palce a verím, že nebude dlho trvať a Váš nový prírastok rýchlo zapadne do rodiny. :)


Blog Fórum