Kolobežkovanie so psom - ako vybrať kolobežku

Viete poradiť ako si vybrať správnu kolobežku na kolobežkovanie so psom?
Reklama
Pavel-6
pred 6 rokmi
Ešte pridávam info, k výbave.

Bike antenna pre uchytenie kolobežky a psa
https://shop.pesbruno.sk/doplnky-na-sportovanie/bike-antenna/157/486

Postroj určený na ťahanie
https://shop.pesbruno.sk/postroj-pre-psa/postroj-freemotion/150/510

Vodítko s amortizérom
https://shop.pesbruno.sk/voditka/voditko-s-amortizerom/114/514
Pavel-6
pred 6 rokmi
Ahoj Ivka,

nedávno som si kupoval kolobežku, takže pridávam osobné skúsenosti.

Pokiaľ máš vážny záujem o kúpu kolobežky a kolobežkovanie so psom, odporúčam knihu Běhej se psem - Kompletní průvodce světem společného běhání se psy

https://shop.pesbruno.sk/knihy-o-psoch/behej-se-psem---kompletni-pruvodce-svetem-spolecneho-behani-se-psy/31/795

Síce je v názve Běhej se psem, ale knižka sa venuje aj kolobežkovaniu, dogtrekkingu, bicyklovaniu - bikejoringu, skijoringu a ďalším športom.

Dozvieš sa v nej:
- ako si vybrať to správne vybavenie pre rôzne športy
- ako sa starať o psíka športovca
- ako naučiť psíka ťahať
- ako začať so športom/ako trénovať

a mnoho ďaľšieho.

V tejto knihe sa aj podrobne rozoberá ako si vybrať tú správnu kolobežku. Ja tu napíšem pár mojich postrehov, ale určite odporúčam túto knižku prečítať predtým ako sa vôbec do niečoho pustíš.

Ja som kupoval kolobežku na jazdu po normálnej ceste, chodníkoch do práce, ale aj po poľných cestách, lúkach a na krátke tréningy so psom. (Bruno je kríženec bulldoga a stafordšírskeho bullteriéra, takže obľubuje krátke silové športy a nie vytrvalostné). Takže nemám v žiadnom prípade profi kolobežku na súaže a do terénu.

Jedna z dôležitých vecí pri výbere kolobežky je svetlá výška a výška stupadla. Čím je svetlá výška (vzdialenosť medzi zemou a spodkom stupadla) väčšia tým máš lepší prejazd terénom, ale čím je stupadlo vyššie, tým je to nepohodlnejšie a viacej sa pri jazde namakáš. Práve preto treba nájsť kompromis. Ja mám svetlú výšku 6cm a výšku stupadla 9,5cm. Je to veľkosť pre kolobežku do mierneho terénu. Taký stred. Ale aj tak mám už spodok celý dobitý, keďže som bol zvyknutý na bicykel a obíjal som to na kameňoch, obrubníkoch atď. Ale už som si celkom zvykol a dávam si pozor :D

Ďalšou dôležitou vecou je povrch stúpadla. Keďže v teréne ho pravdepodobne zašpiníš zablatíš, zamočíš, treba vyberať stupadlo, ktoré je kovové s veľkými medzerami a s takými zúbkami proti pošmyknutiu. Ja keďže nemám terénnu kolobežku tak mám stupadlo z obyčajného materiálu, a teda viem potvrdiť, že pri zablatení to celkom šmýka a nie je to sranda hlavne keď idem hrboľatým terénom, dolu kopcom vo väčšej rýchlosti a šmýkajú sa mi nohy zo stupadiel.

Ďaľšia vec je veľkosť kolies. V knihe píšu, že neodporúčajú kupovať veľkosť predného kolesa pod 26 palcov. Najčastejšie v kombinácii so zadným 26-20 palcov. Ale predávajú sa aj väčšie. Ja mám kombináciu 20 palcov predné a 16 palcov zadné. Myslel som si, že na to moje používanie to bude stačiť a že aspoň uvidím či to bude baviť mňa a aj Bruna. A hlavne stála o polovicu menej ako kolobežky s väčšími kolesami. Už po prvých jazdách som zistil o čom v knihe píšu :D Okrem toho, že sa človek dosť namaká, rýchlosť je o dosť nižšia, tak hlavný problém je stabilita. Vo väčších rýchlostiach a v prašnom, štrkovom teréne. Nie raz sa mi stalo, že sa mi začala kolobežka šmýkať v miernej zákrute alebo na prašnejšej či štrkovej ceste. Takže už po mesiaci uvažujem o novej kolobežke s väčšími kolesami :D A to som ešte na ňu nezapriahol Bruna, pretože buď je veľmi horúco alebo prší a navyše som ju chcel najprv otestovať sám a nabrať trochu kondičky. A hlavne si s Brunom oprášiť príkazy pri behu kde je menšie nebezpečenstvo úrazu.

Ďalšie faktory pri kúpe kolobežky sú brzdy, konštrukcia, servis, náhradné súčiastky a tak ďalej. Ale ak máš naozaj záujem o tento šport, tak určite odporúčam ešte raz knihu, kde je všetko vysvetlené podrobne:

https://shop.pesbruno.sk/knihy-o-psoch/behej-se-psem---kompletni-pruvodce-svetem-spolecneho-behani-se-psy/31/795
Blog Fórum