Bernský salašnícky pes (Berner Sennenhund)

Bernský salašnícky pes je charakteristický svojou vľúdnou a pokojnou povahou. Je veľmi priateľský voči všetkým živím tvorom. Oddanosť voči svojej rodine a hlavne deťom, prejavuje starostlivosťou a nekonečným priateľstvom.

Bernský salašnícky pes (Berner Sennenhund)
Zdroj foto:
23483
1
Reklama

Bernský salašnícky pes (Berner Sennenhund)

 

Údaje FCI: 

Štandard č. 45

Skupina 2. pinče, bradáče, molosoidné plemená a švajčiarske salašnícke psy

Sekcia 3. švajčiarske salašnícke psy bez pracovnej skúšky

Náročnosť na výchovu:

nenáročný

Náročnosť na pohyb:

stredne náročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

veľmi dobrý

Využitie psa:

spoločník, strážny, pastiersky pes

Umiestnenie psa:

dom, záhrada

Váha:

45 – 55 kg

Výška:

58 – 70 cm

Dĺžka srsti:

dlhá, hladká alebo mierne vlnitá

Vek dožitia:

8 - 10 rokov


 

Už samotný názov tohto plemena prezrádza jeho pôvod. V alpských oblastiach okolo švajčiarskeho mesta Bern sa koncom 19. storočia vyskytovalo len niekoľko jedincov tohto skoro zabudnutého plemena. Tento mohutný pes našiel svoje uplatnenie pri strážení sedliackych usadlostí, ale bol aj nápomocný pri pastierskych či ťažných prácach. Začiatkom 20. storočia chovatelia založili slávny ´´švajčiarsky Dürrbäch klub´´ a neskôr bolo plemeno zaradené medzi švajčiarske salašnícke psy s názvom Bernský salašnícky pes.

Ako šteniatko je to malý medvedík, pri ktorom už od útleho veku treba dbať na správnu výživu a to sa hlavne týka kĺbov. Veď predsa z neho vyrastie mohutný, veľký pes, ktorý so svojimi 50 kilami potrebuje zdravé kosti.

 

„Bernský salašnícky pes je charakteristický svojou vľúdnou a pokojnou povahou.“

 

Čo sa týka výcviku je vhodné začať už po dovŕšení štvrtého mesiaca, keďže bernský salašnícky pes v dospelosti nebude žiadna čivava. Svojou mohutnosťou neraz vzbudzuje rešpekt a niekedy aj keď možno neoprávnene, aj strach. Je dôležité nezanedbať aspoň základný výcvik poslušnosti.

Dobrou správou je, že aj napriek svojej bohatej a mäkkej srsti, nie je veľmi náročný na starostlivosť o ňu. Je potrebné, len raz za týždeň vyčesať starú srsť a občas vystrihať nadbytočné chĺpky, vyrastajúce zo spodnej časti labiek, aby nebránili pohodlnému pohybu.

Bernský salašnícky pes je charakteristický svojou vľúdnou a pokojnou povahou. Je veľmi priateľský voči všetkým živým tvorom. Oddanosť voči svojej rodine a hlavne deťom, prejavuje starostlivosťou a nekonečným priateľstvom. Taktiež sa môže pýšiť svojou inteligenciou a obozretnosťou, ktorá mu pomáha pri strážení.

Je to pes ktorý miluje pohyb a dianie vo svojej rodine, preto mu urobíte nesmiernu radosť keď sa s ním podelíte o spoločne strávené chvíle vo voľnom výbehu či v prírode. Pre svoju už spomínanú huňatú srsť je vhodný pre pobyt na záhrade, mimo domu. Najideálnejšie prostredie pre toto plemeno je mimo mesta, aj keď sú chovatelia, ktorý ho majú v byte. V tomto prípade sa mu treba venovať intenzívnejšie, aby nebol ukrátený o dostatok pohybu a aktivít.

 

 

 

Aj tebe učaroval bernský salašnícky pes? Pochváľ sa fotkou svojho psieho miláčika v tvojom rozšírenom profile! Je to jednoduché. Stačí sa len zaregistrovať tu.

 

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Hana-1
pred 3 rokmi
Aj ja ho mám ;) volá sa Koda
Blog Fórum