Pes vie vycítiť tvoj strach a prijať ho za vlastnú emóciu

Majitelia psov by odprisahali, že ich psy vedia čítať emócie. Súčasný výskum im konečne dáva za pravdu. Pes môže vycítiť tvoj emočný stav a prijať ho za vlastný.

Pes vie vycítiť tvoj strach a prijať ho za vlastnú emóciu
7413
Reklama

Pes vie vycítiť tvoj strach a prijať ho za vlastnú emóciu

 

Veda už dávnejšie ukázala, že psy môžu pochopiť ľudské emócie pomocou zraku či sluchu. Avšak na ich čuch sa v tomto smere zatiaľ nikto nezameral, až doteraz. Biagio D'Aniello z neapolskej Univerzity Federico II v Taliansku sa so svojim tímom pustili do novej neznámej.

 

Úloha čuchu bola doposiaľ do značnej miery podhodnotená, možno práve preto, že náš vlastný druh je viac zameraný na vizuálny svet, hovorí D'Aniello. Ukázalo sa však, že pachová stopa strachu je oveľa výraznejšia, ako sme vôbec mohli predpokladať.

 

D'Aniello spolu s kolegami testovali, či môže pes pomocou svojho nosu cítiť vôňu ľudských emócií. Dobrovoľníci sledovali videá navrhnuté tak, aby v nich vyvolali strach, šťastie alebo neutrálnu emóciu. Vedci bezprostredne na to, odoberali dobrovoľníkom vzorky ich potu.

 

 

V ďalšom kroku tieto vzorky potu ponúkli psom a monitorovali ich správanie a srdcovú frekvenciu.

 

Psy vystavené pachu strachu vykazovali viac známok stresu než tí, ktorí boli vystavení šťastnej či neutrálnej vôni. Taktiež mali vyššiu srdcovú frekvenciu, dbali na silnejší kontakt s blízkou osobou pre pocit upokojenia sa a vyhýbali sa cudzím osobám.

 

Vždy sme vedeli, že psy zhromažďujú informácie o svojich majiteľoch prostredníctvom rôznych senzorických kanálov. Následne na to sa rozhodujú, ako reagovať na dané situácie, hovorí Márta Gácsi z Univerzity Eötvösa Loránda v Budapešti. Nie je však ľahké jednotlivé mechanizmy skúmať a oddeliť tak senzorické kanály.

emocia-strach-čuchZdroj: unsplash.com

Pozri sa mi do tváre

D’Aniellova štúdia naznačuje, že ľudia môžu neúmyselne pomocou emócií ovplyvniť svojich psov. Pokračovanie výskumu tiež hovorí o tom, že psi sú schopní ponúknuť láskavosť, a to prostredníctvom výrazu svojej tváre.

 

Juliane Kaminski z Univerzity of Portsmouth v Spojenom kráľovstve a jej kolegovia zistili, že tváre psov sú najvýraznejšie, keď vedia, že sa na nich pozerajú ľudia.

 

Vedci ukázali psom ľudí, ktorí sa na nich pozerajú, otáčajú sa im chrbtom, ponúkajú im jedlo, alebo im naopak nedávajú vôbec nič. Tím analyzoval, koľko rôznych pohybov sa na psej tvári uskutočnilo v týchto štyroch scenároch.

 

Zistili, že výraz psej tváre sa najviac líšil vo chvíli, keď sa na nich človek pozeral. Super roztomilo vyzerali práve vtedy, keď im nebolo nič ponúknuté a psy od ľudí niečo chceli získať. To prispieva k rastúcemu počtu dôkazov naznačujúcich, že psy sú veľmi citlivé na ľudskú pozornosť, hovorí Kaminski.

 

Oči šteniatka

Nie je úplne jasné, aké vizuálne signály nám ponúkajú na oplátku naše psy a ako presne reagujeme na ne my, hovorí Monique Udell z Oregon State University v Corvallis. V tomto smere je potrebný ďalší výskum, na úplne pochopenie obojstranného vzťahu medzi človekom a psom.

 

Existujú však dôkazy o tom, že na „šteniatkovský pohľad“ sme naozaj náchylní. Kaminski zistila, že keď bol pes pozorovaný, často zdvihol obočie. Tento pohľad je známy tým, že psovi častokrát poskytne rýchlu spätnú odozvu. Dodáva to totiž pocit smútku, či detského výrazu, čo u nás vyvoláva automatickú empatickú odpoveď.

 

Nie je úplne jasné, akú malo rolu toto správanie v procese domestikácie. Čo sa však určite vie, že vnímanie emócií medzi psom a človekom sa vyvíjalo tisícky rokov, ktoré spolu človek a pes strávil.

 

Zdroj: https://www.newscientist.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo niektorí ľudia psov milujú a iní nenávidia?

Vedia byť psi pesimistickí?

Dokážu psy čítať naše emócie?

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum