Vedia byť psi pesimistickí?

Väčšina z nás si myslí, že naše psy majú optimistický pohľad na život. Veď stačí tak málo, aby boli šťastní, loptička či dobrá maškrta. Je to naozaj tak?

Vedia byť psi pesimistickí?
6168
Reklama

Vedia byť psi pesimistickí?

 

Štúdia z Univerzity v Sydney ukazuje, že niektoré psy sú výrazne viac pesimistickejšie ako iné. Dr. Melissa Starling z Fakulty veterinárnej vedy nadšene hovorí, že tento výskum je pre vedcov naozaj vzrušujúci, pretože meria pozitívne a negatívne emočné stavy u psov. Navyše objektívne a hlavne neinvazívne.

 

Výskum publikovaný v časopise PLOS One ponúka majiteľom nový pohľad na ich psov a na to, ako oni vidia okolitý svet. Podľa Dr. Starlingovej, zistenie, či je pes optimistický, alebo pesimistický, je užitočné hlavne v oblasti pracovných a služobných psov.

 

Aké psy boli zapojené do štúdie?

Skupina 40 psov rôznych plemien zahŕňala psy z týchto oblastí: 17 psov (vo veku od 1 do 6 rokov) pochádza z rôznych rodín zo severného pobrežia v Sydney. Tieto psy sa líšia nie len majiteľmi, ale aj stravovacími či výcvikovými návykmi. Avšak všetky boli trénované pozitívnymi metódami. 12 psov (vo veku 1 až 2 roky) pochádza z moderného výcvikového zariadenia a sú to asistenčné psy. 11 psov pochádzalo zo súkromnej bezpečnostnej služby.

Psy staršie ako 8 rokov boli zo štúdie vylúčené, aby sa vyhlo nádoru na mozgu, čo by mohlo ovplyvniť ich rozhodovanie. Psy mladšie ako 1 rok boli taktiež vylúčené, aby sa predišlo možnému vplyvu sociálnej nezrelosti na kognitívnu zaujatosť.

Počas štúdie boli psy trénované odpovedať na rôzne tóny dotykom nosa na target. Podľa reakcie, psy dostali buď mliečnu odmenu, alebo čistú vodu. Tón informoval psa o tom, čo im bude ponúknuté, a teda či majú pokračovať v dotyku, alebo sa mu naopak vyhnúť.

 

 

 

Ešte stále v začiatkoch

Dr. Starlingová poznamenala, že celý výskum je ešte stále v experimentálnej fáze, z dosiaľ testovaných psov bola väčšina skôr optimistická ako pesimistická. Tým, že výskum stále prebieha, nie je možné tento výsledok jednoznačne zovšeobecniť na celú populáciou psov.

Autorka ďalej hovorí, že pes s optimistickou osobnosťou očakáva viac dobrých ako zlých vecí. Optimistický pes viac riskuje (a tým získava lepší prístup k odmenám), a teda i napriek nepriaznivému výsledku sa opäť pokúsi o vykonanie úlohy.

Naopak, psy s pesimistickým pohľadom na vec, sú viac opatrní a po neúspechu sa skôr vzdajú. Vedci ale zároveň zistili, že pesimistický pes neznamená bezprostredne nešťastný pes. Čo to znamená je, že pesimistický pes je pravdepodobne spokojný s tým, čo má v danej chvíli a nepotrebuje skúšať nové veci.

Zdroj: http://journals.plos.org

 

 

Bruno ti odporúča:

Dokážu psy čítať naše emócie?

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Odborníci varujú pred elektronickými obojkami: Psom neprospievajú

Štúdia odhalila, že prehistorickí ľudia ľúbili svojich psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum