Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

To, že prítomnosť psa v rodine má pozitívny vplyv na vývoj dieťaťa už vieme. Ale ako je pes nápomocný, pokiaľ sa dieťa dostane do stresovej situácie?

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu
8502
1
Reklama

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

 

Výskumníci z Univerzity na Floride opisujú proces, v ktorom psy poskytujú deťom cennú sociálnu oporu. Ich štúdia dokumentuje, ako sa deti prostredníctvom psov dokážu ľahšie vyrovnať so stresom.

 

To, ako sa naučíme vyrovnávať sa so stresom v detstve, využijeme pozbytok nášho života v dospelosti.“

 

Veľa ľudí v dnešnej dobe už vie, že psy sú pre deti skvelými spoločníkmi. A hoci je to určite pravda, pri otázke prečo je to tak sa odpovede hľadajú už ťažšie. Vedúci výskumu Darlene Kertes práve na tento podnet vytvoril tím, aby dokázali, že jednou z výhod vzťahu medzi deťmi a psami je aj odbúravanie stresu.

 

Pre vedeckú prácu publikovanú v časopise Social Development, bolo prizvaných 100 rodín, ktoré vlastnili domáceho miláčika. So svojimi psami navštívili univerzitné laboratória. Na to, aby sa u detí vyvolal stres, boli požiadané aby predniesli verejnú reč a dokončili súbor matematických úloh bez použitia pera, papiera a kalkulačky (iba za pomoci vlastnej pamäti). Práve tieto úlohy vyvolávajú u detí pocit stresu a zvyšujú produkciu stresového hormónu kortizolu.

 

Deti boli k úlohám náhodne pridelené, a to buď za prítomnosti svojho psa ako podpory v danej situácií, za prítomnosti rodiča, alebo pracovali úplne samostatne.

 

Kertesov výskum dokázal, že deti, ktoré sprevádzali ich psy, boli pri plnení úloh psychicky viac v pohode. Tieto deti samotné priznali, že sa im úlohy zdali menej náročné.

 

 

 

 

Vzorky slín sa deťom odoberali pred a po výskume. Následne sa porovnávala hladina kortizolu u detí, čo je vlastne biologický marker pre stresovú reakciu tela. Výsledky ukázali, že u detí, ktoré stresovú skúsenosť prežili so svojimi domácimi miláčikmi, sa úroveň kortizolu líšila v závislosti od interakcie detí s ich domácimi miláčikmi.

 

Deti, ktoré aktívne komunikovali so svojimi psami, mali hladinu kortizolu nižšiu ako deti, ktoré sa svojmu psovi venovali na nižšej úrovni.

 

Deti, ktoré boli prizvané na túto štúdiu mali od 7 do 12 rokov.

 

Práve tento vek je čas, kedy sa sociálna podpora u detí rozširuje mimo úroveň svojich rodičov, ale ich emocionálne a biologické schopnosti vyrovnať sa so stresom ešte stále dozrievajú. Kertes dodáva: „keďže už vieme, že schopnosť sa vyrovnať so stresom v detstve ma celoživotný dôsledok a emočné zdravie a blaho človeka, musíme lepšie pochopiť, čo vplýva na vyrovnanie sa so stresovou situáciou v rannom veku.“

 

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

Bruno ti odporúča:

Dieťa žijúce v domácnosti so psom je zdravšie ako dieťa žijúce bez neho

Odborníci odhalili, prečo sa prihovárame rovnako roztomilým hlasom deťom aj psom

Je pes pre dieťa lepším spoločníkom ako jeho súrodenec?

Pes v domácnosti môže zabrániť astme u detí

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
nielen detom, ale aj dospelym. Pes vie velmi vela vycítit. Aspon ten náš je velmi empaticky. Zato sa mu vždy odmenim šťavnatou konzervou
Blog Fórum