Odborníci odhalili, prečo sa prihovárame rovnako roztomilým hlasom deťom aj psom

Ňuňuňu, jeeeeej, bubububu, kto je sladký chlapec? Pristihol si už samého seba pre tomto tóne, bez ohľadu na to, či si ho venoval dieťaťu alebo psovi? V článku sa dozvieš prečo to tak je.

Odborníci odhalili, prečo sa prihovárame rovnako roztomilým hlasom deťom aj psom
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
10476
Reklama

Odborníci odhalili, prečo sa prihovárame rovnako roztomilým hlasom deťom aj psom

 

Lingvisti skúmali spôsob, akým sa prihovárame k deťom a tiež ku psom a objavili zaujímavú skutočnosť. Aj bez vedcov vieme, že sa táto reč, nie náhodou, na seba v obidvoch prípadoch dosť výrazne podobá. Či ide o dieťa a či o psa, automaticky meníme intonáciu, spomaľujeme artikuláciu a zmäkčujeme svoje myšlienky.

 

Prečo to vôbec robíme?

V prípade reči smerovanej na dieťa sa vedci domnievali, že to môže byť sčasti užitočné pri rozvoji jazyka dieťaťa. Takýto spôsob komunikácie totižto prirodzene udržuje pozornosť dieťaťa. Avšak je potrebné dodať, že nie všetky kultúry na svete využívajú takúto reč pri deťoch a i napriek tomu sa deti naučili svoj jazyk správne. Áno, v konečnom dôsledku sa človek naučí svoju reč bez ohľadu na to, ako sa mu v detstve rodičia prihovárajú.

Psa naša zmena komunikácie nenaučí rozprávať, i tak sa nám pri pohľade na neho automaticky mení hlas. A kým sa pes dokáže naučiť rozumieť rôznym podnetom prichádzajúcim z našej strany, narozdiel od dieťaťa sa nikdy nenaučí používať našu reč.

Nedávna štúdia zhotovená Tobey Ben-Aderetom a jeho kolegami využila neznámych ľudí na čítanie viet, pričom títo ľudia pri čítaní hľadeli na obrázky psov. Na obrázkoch boli šteniatka aj psy dospelé, ľudia menili spôsob, akým jednotlivé vety čítali.

Nasledovalo púšťanie nahratých fráz cez reproduktor a zaznamenávanie reakcií psov. Kým šteniatka silnejšie reagovali na zmenenú reč smerovanú na psov, dospelé psy neprejavovali preferenciu k žiadnej nahrávke. Môže to znamenať dve veci. Prvá, že dospelé psy sú vnímavejšie k ľudom, ktorých poznajú a nahrávky boli robené neznámymi osobami. Druhá, že takúto reč vnímajú skôr šteniatka a dospelé psy ju nepovažujú za dôležitú.

 

 

Aký je záver?

Psy sú v ľudskej prítomnosti skôr neverbálny spoločníci, hoci my ľudia im aj napriek tomu prispôsobujú hladinu rozhovoru. Ľudia sa psom jednoducho vždy budú prihovárať tak trochu iným spôsobom. Túto stratégiu môžu ľudia voliť aj preto, lebo vedia, že psy ich reči nerozumejú, rovnako ako keď človek mení spôsob komunikácie so starším človekom alebo cudzincom.

 

Nemôžeme hovoriť o psoch ako o deťoch, hoci ich tak častokrát vnímame, pretože sú pre nás rovnako roztomilé. Človek, ktorý sa prihovára šteniatku chápe, že mu pes nerozumie a práve zmena intonácie a artikulácie nás ubezpečuje v tom, že aspoň čiastočne pochopí jeho zámery.

 

A preto, kto je krásny chlapec? Jasné,že ty, áááno ty, ňuňuňuňuňu!

 

Zdroj: http://mentalfloss.com

 

Bruno odporúča

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?
Štúdia odhalila, že prehistorickí ľudia ľúbili svojich psov
Je pes pre dieťa lepším spoločníkom ako jeho súrodenec?
Prečo psy vrtia chvostom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum