Odborníci varujú pred elektronickými obojkami: Psom neprospievajú

Výsledky nedávnej štúdie ukázali, že využívanie elektronického obojku pri výcviku priamo pôsobí na zmenu správania psa. A to najmä pri použití vo vyšších nastaveniach.

Odborníci varujú pred elektronickými obojkami: Psom neprospievajú
Zdroj foto: Pixabay
7908
Reklama

Odborníci varujú pred elektronickými obojkami: Psom neprospievajú

 

Výskum bol vyhotovený odborníkmi na správanie zvierat z Univerzity v Lincolne vo Veľkej Británií. Z ich práce vyplýva, že o blaho psa sa môžeme viac strachovať pri využívaní šokov z elektronického obojka ako pri využívaní pozitívnych metód. Pretože práve pri týchto obojkoch sa narúša prirodzené správanie psov.

 

Existuje mnoho dôvodov, prečo sa majitelia psov obracajú na využívanie elektronických obojkov. Je nespochybniteľné, že hoci sa obracajú na túto výcvikovú pomôcku, i napriek tomu im ide o blaho psa a chcú len to najlepšie pre svojho miláčika.

 

Štúdia používania elektronických obojkov v populácií psov sa zamerala na vzťah medzi intenzitou šoku a následkov na výcvik a následné správanie sa psa.

 

Do výskumu bola zaradená vzorka psov, ktorá mala v bežnom živote problémy s nežiadúcim naháňaním oviec či iných zvierat vyskytujúcich sa na statkoch. Výsledky ukázali zmeny v správaní psov počas prebiehajúceho tréningu. Tieto zmeny sa diali priamo úmerne s prichádzajúcou bolesťou, odporom pri práci, alebo so zvýšenou tvorbou kortizolu indikujúceho nadmerné vzrušenie.

 

Títo tréneri sa jednak riadili pokynmi výrobcov, avšak skúšané boli aj alternatívy bez návodu navrhnutého výrobcom obojkov. Vo výskume išlo teda predovšetkým o posúdenie toho, či využívanie výcvikového obojku je možné využiť na zlepšenie poslušnosti psa, bez následkov na blaho psa.

 

Do štúdie bolo zapojených 63 psov. Ako sme už spomínali, tieto psy majú problém súvisiaci so správaním v blízkosti hospodárskych zvierat. Psy boli rozdelení do troch skupín. Prvá skupina zahŕňala psy s použitím výcvikového obojka. Ďalšie dve skupiny psov slúžili ako kontrolné skupiny.
 

 

 

 

Použitie obojku pri nižších frekvenciách nemalo výrazný vplyv na behaviorálne reakcie psov. Vyššie frekvencie však už výrazne menili správanie zvierat, dochádzalo k negatívnym reakciám. V správaní sa začali prejavovať známky napätia, častejšie zívanie, či menší záujem o interakcie s okolitým prostredím.

 

Majitelia psov tvrdia, že hoci sa pomocou výcvikového obojku napravilo problémové chovanie, neboli úplne presvedčení o tom, že takéto výcvikové metódy sú tie správne. A teda v porovnaní s využitím pozitívnych metód, neexistuje žiadny konzistentný prínos, ktorý by bol pre psa a jeho pána poskytnutý elektronickým obojkom.

 

Líder výskumu, Jonathan Cooper, povedal: „Zdá sa, že i napriek dodržiavaniu pravidiel a štandardov odporúčaných výrobcami elektronických obojkov, sa nedosahuje taká úroveň poslušnosti pri odvolaní a kontrole prenasledovania, ako pri výcviku pozitívnymi metódami. Rutinné používanie týchto pomôcok naopak predstavuje riziko pre blaho našich psov.“

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

Bruno ti odporúča:

Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia

Prečo psy vrtia chvostom?

Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum