Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?

Určite si si už neraz všimol svojho psa, ako pri vnímaní určitých zvukov, roztomilo krúti hlavou. Poznáš však dôvod prečo to robí a čo tým dosiahne?

Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?
Zdroj foto:
18817
Reklama

Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?

 

Padne obligátna otázka. Ideme na prechádzku? Tvoj pes zrazu zbystrie a začne roztomilo krútiť hlavou zo strany na stranu. Rozkošný ťah zo strany tvojho miláčika hovorí „počúvam ťa“. Ale čo sa naozaj deje v jeho hlave?

 

Tu je niekoľko možných vysvetlení:

 

Psy sa snažia lepšie počuť

Nakláňanie hlavy môže teoreticky pomôcť psovi presnejšie lokalizovať vzdialenosť zdroja, z ktorého prichádza zvuk.

Pomocou skvelého sluchu a presnou analýzou mozgu dokáže pes vypočítať časové rozdiely medzi zvukmi prichádzajúcimi do každého ucha zvlášť. Mierna zmena polohy hlavy môže napomôcť psovi získať podrobnú informáciu o tom, odkiaľ zvuk prichádza.

 

Psy sa nás snažia pochopiť

Autor knihy "Handbook of Applied Dog Behavior and Training," Steven R. Lindsay hovorí, že pes vníma tón nášho hlasu, spoznáva známe slová spojené s odmenou či prechádzkou.

Svaly stredného ucha psa sú riadené tou istou časťou mozgu, ktorá je zodpovedná za pohyby hlavy a mimiku ich tváre. Preto ak pes nakloní hlavu, dáva najavo, že ťa počúva.

 

Psy sa nás snažia ľahšie vidieť

Psy v snahe, aby nás lepšie pochopili, vnímajú okrem našeho hlasu reč tela, mimiku tváre a pohyby očí. Preto je pre nich dôležité aby videli našu tvár.

 

Pes, ktorého ňufák je predĺženého charakteru, má problémy so zobrazovaním celej tváre osoby pred ním stojacej. Autor tejto myšlienky, Dr. Stanley Corren tvrdí, že psy preto otáčajú hlavou, aby lepšie videli na naše ústa a tak pochopili čo hovoríme.

 

 

 

 

Naopak pes s plochšou tvárou (Mopslík, Boston teriér, Pekinsky palácový psík) nepotrebuje kompenzovať dĺžku svojho ňufáku a preto točí hlavou menej často.

 

Ako psa naučiť roztomilo krútiť hlavou na povel?

Najlepšou a určite aj najúčinnejšou metódou je využite pozitívneho tréningu. Vždy keď tvoj psík nakloní hlavu, pochváľ ho a odmeň dobrou maškrtou. Postupne si pes spojí otáčanie hlavy s dobrotou a neskôr bude tento trik ponúkať stále častejšie.

 

 

 

Zdroj: mnn.com

 

Bruno ti odporúča:

7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?

Ako zistíš, či je tvoj pes tým správnym parťákom na beh?

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

Čo vidia psy, keď sa pozerajú na televízor?

Dogtrekking – turistika so psom?

Ekologické hračky pre psov. Predražená zbytočnosť alebo ideálny štandard?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum