Čo vidia psy, keď sa pozerajú na televízor?

Majitelia psíkov často prichytia svojich chlpáčov, ako sledujú televízor, obrazovku počítača alebo upierajú pohľad do tabletov. Ale čo sa vtedy odohráva v ich hlave?

Čo vidia psy, keď sa pozerajú na televízor?
Zdroj foto:
22389
Reklama

Čo vidia psy, keď sa pozerajú na televízor?

 

Skúmaním psích pohľadov s použitím podobných metód, ako sa využívajú aj pri ľuďoch, výskum ukázal, že domáce psíky uprednostňujú isté obrázky a videá.

 

Tento výskum ukazuje, že psy preferujú najmä sledovanie iných psov. Taktiež sa zistilo, že je to často zvuk, ktorý podnecuje psíkov prísť k televízoru a iným podobným zariadeniam. K ich obľúbeným zvukom patrí hlavne štekanie a kňučanie iných psov, hlasy ľudí, ktorí dávajú psom povely alebo pochvaly, a hluk pískajúcich hračiek.

 

Avšak to, ako naši miláčikovia pozerajú televízor, je úplne odlišné od spôsobu, akým to robia ľudia.

Namiesto toho, aby si sadli, približujú sa k obrazovke, aby mali čo najbližší kontakt, a opakovane chodia pomedzi ich majiteľa a televízor. Sú v podstate neposednými a interaktívnymi divákmi.

 

Rovnako aj to, čo psy vidia na obrazovkách, je odlišné od toho, čo vidíme my. Ony majú totižto dvojfarebné videnie – majú dva typy farebných zmyslových buniek. Vidia farbu v rozpätí dvoch spektier svetla: MODRÚ a ŽLTÚ. Použitie farieb v médiách je pre psy veľmi dôležité a zároveň aj vysvetľuje, prečo televízne kanály pre psíky (http://dogtv.com/) používajú vo vysielaní najmä tieto farby. Psie oči sú navyše citlivejšie na pohyb. Veterinári sa domnievajú, že sa zvýšila rýchlosť „blikania“ obrazu, ktorá pramení zo zmeny štandardných TV na TV s vysokým rozlíšením, čo umožňuje psom lepšie vnímať médiá zobrazené na obrazovkách.

 

Ale teší ich sledovanie obrazovky?

Vo výskume bolo tiež použitých niekoľko obrazoviek, aby sa zistilo, či si psíky dokonca vyberajú to, čo chcú pozerať. Predčasné výskumy ukazujú, že pokiaľ boli pred psíkmi 3 obrazovky, neboli schopné sa rozhodnúť a namiesto toho sa pozerali len na jednu obrazovku bez ohľadu na to, čo na nej bolo. Tieto výskumy ale ešte stále pokračujú a bude sa testovať aj pozeranie dvoch, prípadne viac ako troch obrazoviek.

 

 

 

To, že veda preukázala, že sa chlpáči môžu spojiť s televízorom a dávajú prednosť určitým programom, nás núti položiť si otázku, či sa im to zároveň aj páči. My ľudia často sledujeme úzkostlivé zábery alebo videá, ktoré nás nútia pociťovať rôzne emócie. Od úzkosti k stresu či hnevu. Nie vždy teda pozeráme televízor či rôzne videá, ktoré v nás budia dobré pocity. A tak jednoducho nevieme, či podobné – smutné či nepríjemné faktory taktiež motivujú psíkov pozerať sa.

 

Čo však našich štvornohých kamarátov upúta k pozeraniu sa na obrazovky, sa predsa len líši od ich osobnosti, skúseností a preferencií. Je to ovplyvňované tým, čo rád pozerá ich majiteľ, sledovaním, kam sa ich majiteľ pozerá a ďalších komunikačných signálov, ako sú gestá a otáčanie hlavy.

 

Chlpáči na rozdiel od ľudí mávajú zvyčajne veľmi krátke interakcie s médiami. Je to často menej ako 3 sekundy a uprednostňujú skôr letmé pohľady na obrazovku namiesto sústredenia sa na ňu ako ľudia. Zistilo sa, že pokiaľ psíky sledujú aj kanály špeciálne určené pre ne, väčšinu času aj tak strávia pozeraním sa na ne. Ideálna televízia pre našich miláčikov by mala preto obsahovať skôr veľké množstvo úryvkov než dlhé pasáže rozprávania.

 

Ale hoci majú psíky svoje vlastné televízne stanice a bolo preukázané, že dávajú prednosť pozeraniu sa na iné psy prostredníctvom krátkych zostrihov v špeciálnych farbách, stále tu ostáva mnoho tajomstiev. Dnešná technológia ide veľmi rýchlo dopredu a má potenciál vytvárať zábavu pre domáce psíky, zlepšiť ich životné podmienky, pokiaľ sú samy doma, a podobne. Ale neočakávajte psiu verziu rádia. Teda ešte nie. smiley

 

Bruno ti odporúča:

 Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojím psom?

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa len na základe vrčania?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum