Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?

Psy majú schopnosť rozlišovať slová a intonáciu ľudskej reči pomocou mozgových oblastí podobných tým, ktoré využívajú aj ľudia. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako to funguje a kto vyslovil túto teóriu.

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?
Zdroj foto:
30896
Reklama

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme

 

Každý psičkár už dávno vie, že pes rozumie jeho slovám. Avšak to, že to tak naozaj je, a princíp toho, ako to vlastne funguje, vyslovili vedci len nedávno. Výskum potvrdil, že psy dokážu rozoznať význam slov a intonáciu nášho hlasu rovnakým spôsobom ako my ľudia.

 

Pes chápe, kedy svoje slová myslíš vážne

 

Ak vyslovíš slovo chvály „šikovný“ s intonáciou podporujúcou toto slovo, mozog psa spracuje túto informáciu ako pozitívnu a vie, že je úprimne pochválený. Ak však rovnaké slovo vyslovíš v neutrálnom tóne, pes rozpozná rozdiel a chápe, že chválu v skutočnosti nedostal.

 

Pes nikdy neprestane lízať tvoju tvár, ak mu so smiechom vravíš fuj

 

Dr. Attila Andics so svojimi kolegami z Eötvös Loránd University v Budapešti sa bližšie pozreli na to, aký proces sa deje v mozgu psa vo chvíli, keď sa mu prihovárame. V prvom kroku naučili 13 psov ležať bez pohnutia v MRI skeneri, kým sa im ich tréneri prihovárali slovami „výborne“, „šikovný“ alebo „dobrý chlapec“. 

 

Jedna z autoriek Anna Gábor hovorí:

„Psy striedavo počúvali slová chvály s intonáciou uznania, slová chvály s neutrálnou intonáciu, neutrálne slová s intonáciou uznania a neutrálne slová s neutrálnou intonáciou.“

 

 

Štúdia zameraná na spracovávanie reči psím mozgom je prvá svojho druhu

 

Výsledky skúmania sa javia viac ako zaujímavé. Psy rozlišujú to, čo hovoríme a ako to hovoríme. Pozoruhodný je však ich mechanizmus rozpoznávania reči. Je totižto veľmi podobný tomu nášmu. 

 

Výskum dokázal, že psy využívajú ľavú hemisféru mozgu na rozpoznávanie slov. Naopak, pravá hemisféra sa aktivuje pri potrebe rozpoznať intonáciu ľudského hlasu.  

 

Privilégium využívania slov stále patrí človeku. Teraz však už vieme, že psy za pomoci rovnakých nervových spojení, ako sa nachádzajú aj v ľudskom mozgu, dokážu ľudskej reči porozumieť.

 

 

 

Tím vedcov tiež zistil, že oblasť mozgu, ktorá u psov reaguje na odmeny, je totožná s tou, ktorú ľudia využívajú pri príjemných podnetoch, ako je jedlo, dotyky, sex alebo hudba. Dôležitou informáciou však je, že táto oblasť mozgu sa aktivovala u psov len vtedy, ak počuli pochvalné slová spojené s intonáciou uznania.

 

Na záver si zopakujme, čo dokázala štúdia tímu šikovných maďarských výskumníkov.

Psy nielenže vedia rozoznať, čo hovoríme a ako to hovoríme, ale dokážu si túto interpretáciu spojiť dokopy a pochopiť, či svoje slová my ľudia myslíme naozaj vážne.

 

Zdroj: siencedaily.com, telegraph.co.uk

 

Bruno ti odporúča:

Pes v domácnosti môže zabrániť astme u detí

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojím psom?

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa len na základe vrčania?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre svojich priateľov:

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum