Pes v domácnosti môže zabrániť astme u detí

Švédska štúdia zistila malú pravdepodobnosť rozšírenia astmy u detí, ktoré majú v domácnosti psa. Viac sa dozvieš v článku

Pes v domácnosti môže zabrániť astme u detí
Zdroj foto:
10177
Reklama

Pes a astma u detí

 

Štúdia odhalila až o 13% menšie riziko vzniku astmy v neskoršom veku dieťaťa, ktorá bola pozorovaná až na 650 000 detí do 1 roka, ktoré mali doma psa.

Zistenia v JAMA Pediatrics podporujú myšlienku, že domáce zvieratá môžu posilniť imunitný systém a zabrániť tak alergiám aj keď sú stále potrebné ďalšie dôkazy, pretože minulé štúdie dosiahli rozporuplné výsledky.

Samozrejme, u detí, ktoré už sú alergické na psov, kúpa šteniatka nie je dobrý nápad.

 

Pes, najlepší priateľ človeka?

Domáce zvieratá sú častou príčinou alergií. Podľa spolku Allergy UK, až polovica všetkých astmatických detí je alergická na mačky a 40% je alergická na psov.

Niektorí ľudia sa stávajú alergickí na psie sliny, či srsť, ktorú si psy olizujú.

Výsledky spomínanej najnovšej štúdie naznačujú, že ak sa dieťa vystavilo týmto psím alergénom v detstve, môže to byť preň prospešné.

U detí, ktoré vyrastali so psom v domácnosti bolo menej pravdepodobné, že budú mať v siedmych rokoch astmu, než deti bez psov.

Dokonca, život na farme s väčším množstvom domácich zvierat pre deti znamenal zníženie rizika astmy až o 50%.

 

 

Hlavná vedkyňa, profesorka Tove Fall z Uppsala University v Švédsku, povedala:

„Naše výsledky potvrdzujú, že deti, ktoré vyrastajú so psami, mali asi o 15% menej astmy, ako deti bez psov.“

Ďalej povedala, že prispôsobenie sa hygienickej hypotéze pomáha zlepšiť toleranciu bežných alergénov, ako je prach a nečistoty. Výsledky by mali tiež poskytnúť pocit istoty pre rodičov.

„Dôležitá informácia pre rodičov, ktorí očakávajú prírastok alebo plánujú mať dieťa je, že by sa nemali báť mať psa v domácnosti s dieťaťom. “

„Ale ak už máte alergické dieťa, nemali by ste ho psom liečiť. To nebude fungovať a pravdepodobne by sa alergia ešte zhoršila.“

 

Ak si alergický a žiješ so psom v jednej domácnosti a v žiadnom prípade sa ho nechceš vzdať, môžeš urobiť tieto veci, aby si znížil riziko alergických reakcií.

Asthma UK radí:

  • snaž sa udržať psíka mimo tvojej spálne a obývacích priestorov,
  • pravidelná starostlivosť o srsť a kúpanie tvojho miláčika môže výrazne pomôcť,
  • skús čistič vzduchu a efektívne vysávanie,
  • žiadne plemeno nie je úplne antialergické.

Amena Warner z Allergy UK hovorí: „Bolo niekoľko štúdií, ktoré sa zaujímali o túto tému, ale žiadna nebola realizovaná na takom počte detí, takže z tohto pohľadu ide o celkom silnú štúdiu. A to je veľmi vítané.“

Erika Kennington z Asthma UK povedala, že by bol potrebný ďalší výskum, aby sme lepšie pochopili účinky štúdie, aby rodičia malých detí mohli dostať praktické rady.

 

Zdroj: bbc.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojím psom?

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa len na základe vrčania?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum