Čo spôsobuje očný kontakt s tvojim psom?

Vedci potvrdili ďalšiu úžasnú vlastnosť psov. V čom a prečo sú nám bližší, než ktorýkoľvek iný živočích?

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojim psom?
Zdroj foto:
76049
Reklama

Prečo je pes najlepší priateľ človeka?

 

Japonskí vedci zistili, že pohľad do očí nášho chlpatého kamaráta, spúšťa v našom tele rovnakú hormonálnu reakciu na základe ktorej si vytvárame putá a vzťahy k našim deťom a iným ľuďom. Uvoľňuje sa „hormón lásky“  - oxytocín. Oxytocín je hormón, ktorý sa uvoľňuje pri dotykoch, maznaní, hladení. Oxytocín ovplyvňuje napríklad materské puto. Narastá vtedy, keď sa matka pri dojčení pozerá na svoje dieťa.

 

Okrem názvu „hormón lásky“ by si určite zaslúžil aj pomenovanie „hormón dôvery“, pretože je nevyhnutný pre vytváranie priateľských vzťahov a dôvery medzi ľuďmi. Okrem vyššie spomínaných vlastností pôsobí oxytocín proti depresiám, úzkosti, stresu, obezite.

 

Vedci doposiaľ nespozorovali existenciu akéhokoľvek  iného vzťahu medzi druhmi, v ktorom by pôsobil hormón oxytocín. Väzba človeka so psom je v súčasnosti unikátnou záležitosťou.  

 

Vráťme sa, ale k výskumu.

Psy sú preslávené svojou spoluprácou s ľuďmi.  Ak napríklad ukážeš nejakým smerom, pes sa tam pozrie. Takúto vlastnosť nemajú ani naši najbližší príbuzní – šimpanzi. Takefumi Kikusui, biológ z vedeckého tímu, vysvetľuje: „K výskumu ma viedla veľká láska ku psom a fakt, že vždy cítim veľkú zmenu vo svojom tele, keď sa na neho pozerám.“ Tento mechanizmus je známy u ľudí. Matka pri pozeraní do detských očí vyvoláva v dieťati pocit šťastia, a funguje to aj naopak. U oboch sa totiž uvoľní oxytocín.

 

Funguje to aj pri psoch?

Japonský zoológovia a neurovedci pod vedením Miho Nasagawu z Azabu univerzity pozvali svojich priateľov aby to otestovali. Výskumu sa zúčastnilo okrem psov aj zopár vlkov. Najskôr všetkým merali hladinu oxytocínu a potom ich nechali sa hrať v oddelených miestnostiach spolu so svojimi majiteľmi.

30 minút sa majitelia so svojimi psami hrali, hladkali ich a hovorili s nimi. Pri tom sa psy so svojimi majiteľmi tiež pozerali do očí. Niektoré pár minút, iné len niekoľko sekúnd. Vlci samozrejme očný kontakt veľmi neudržiavali.

Po spomínaných 30 minútach sa zúčastneným psom, vlkom a ľuďom odobrala vzorka moču a znova sa zisťovala hladina oxytocínu.

 

POZOR! Neskúšajte sa uprene dívať do očí cudzieho psa. Priamy pohľad môže vnímať ako ohrozenie a výzvu k útoku.

 

Vzájomné pozeranie sa do očí malo hlboký dopad na psov a aj ich majiteľov. Dvojici, ktorá strávila najviac času pozeraním sa do očí, stúpla hladina oxytocínu - psom o 130% a majiteľom o 300%. Dvojiciam, ktoré nevenovali veľa času očnému kontaktu hladina oxytocínu nestúpla skoro vôbec. 

V druhom pokuse zopakovali rovnaký postup, akurát dali psom pred stretnutím so svojim majiteľom do nosa sprej s oxytocínom.

Tento experiment sa robil bez vlkov, keďže tam by striekanie spreja do nosa mohlo byť nebezpečné. smiley

 

 

Fenky po aplikovaní oxytocínu udržiavali o 150% viac očného kontaktu. Pri psoch (samcoch) nebol spozorovaný žiadny rozdiel. To je pravdepodobne spôsobené tým, že oxytocín zohráva hlavnú úlohu práve pri pôrode a následnom dojčení.

U ľudí bol zaznamenaný znova 300% nárast hladiny oxytocínu.

 

To potvrdzuje, že človek so psom dokážu pri očnom kontakte vytvoriť rovnakú reakciu, ako je vidieť pri matkách so svojimi deťmi.  A to je veľmi silný nástroj pomocou ktorého získavajú naše srdcia.... a my zase ich  wink

 

Ako sme písali v článku 10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov, v niektorých situáciách môže byť uprený pohľad na tvojho psa stresujúci. Preto si všímaj ako to tvoj psík vníma a ako na to reaguje. Pokiaľ ti tvoj pohľad opätuje a je mu to príjemné kľudne si svoju hladinu oxytocínu zvyšujte    smiley

 

Experiment 1.

Experiment 2.

Zdroj: scienecemag.org

 

 

 

Výskumník Bruno odporúča:

Neuveriteľné! Vedci získali dôkazy o tom, ako dlho už žijeme spoločne so psami!

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa, len na základe vrčania?

Ako sa psy učia?

Sú psy schopné rozoznávať ľudské tváre?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum